vineri, 8 mai 2015

om

"Omul va ajunge la cunoasterea Creatorului prin intermediul naturii.
Omul rational vazand natura ajunge la cunostinta de Dumnezeu. Omul irational venereaza natura in locul Creatorului."

E limpede ca dupa o pictura nu vei cunoaste pictorul, dar cu siguranta ca o pictura spune ceva despre personalitatea sau macar gandul (sau cel putin ceea ce vede) pictorului, dar cel mai important, vorbeste despre existenta lui (vazand pictura pricepi ca exista pictor).Daca esti parte din peisajul pictat si esti inchis in dimensiunea picturii, nu vei putea distinde inafara ramei, dar tot vei fi capabil sa vezi pensula la lucru.
Drama este ca omul de la oras traieste intre lucruri artificiale si notiunea de creatie si creator ii este tot mai abstracta. Daca este ceva cu adevarat folositor pentru care merita sa iesi afara dintre betoanele si fiarele aranjate de noi ca sa ne serveasca pentru un scop de moment, atunci este pentru a pricepe ca patura de beton este extrem de subtire comparativ cu pamantul si stancile de sub el, ca este doar un invelis artificial si ca oricum n-am facut decat sa rearanjam un pic ceea ce deja in mod natural exista. Si nu de putine ori "rearanjarea" a adus mai mult deranj decat ordine.
Baiul nu-i ca omul nu apreciaza munca altui om, ci din contra, o apreciaza prea mult, pana intr-acolo incat atunci cand mestereste ceva, se si vede creator. Baiul este ca atunci cand descopera ceva, se si crede facatorul a ceea ce a descoperit. A pastra proportiile, a invata limitele bunului simt,a nu te mai lupta cu gandul efemeritatii si a avea curajul si maturitatea de a actiona in consecinta tinand seama de faptul ca maine vei muri si nu e totuna ce faci pana atunci, asta este ceva ce se apropie de ceea ce inseamna a fi om.

Socoate tu cata lasitate si nebunie, sa se numeasca omul "doar un animal",iar asta doar in tentativa josnica de a-si permite sa-si incalce orice principiu moral crezand ca daca a reusit sa se minta pe sine va avea scuza sa faca orice.
Ca si cu aborigenii pe care daca i-ai numit mamifere feroce, ai dreptul sa-i omori fara sa fi condamnat. Nu domnule, esti om si e momentul sa-ti asumi asta.

4 comentarii:

Unknown spunea...

bine spus dar nu toti recunosc din pacate

Anonim spunea...

Felix, imi pare rau ca exact tu te-ai nimerit sa comentezi la un astfel de articol. Daca "micul mester" ar sti ce faci tu prin Italia ...

Micul Mester spunea...

De stiut, vreau sa stiu daca pot ajuta cu ceva, in rest treaba este intre el si Tatal sau, ... acolo tre sa regleze "abaterile" si toate celelalte se vor alinia corect.

Unknown spunea...

ce anume fac?