luni, 28 noiembrie 2016

gustand natura

 Tin sa-ti amintesc ca doar uitandu-te la ce fac , spun sau cred altii, nu vei ajunge sa intelegi.
Iesi, incearca, invata, practica, cunoaste, iar apoi vei respecta si in timp ajungi sa indragesti.
Simte lemnul verde, uscat, putred sau arzand. Cunoaste-i beneficiile si intelege ca nu exista degajare de energie fara consum de energie (= SACRIFICIU PENTRU BENEFICIU).
De aia spun mereu ca si omul lenes si ignorant sa priceapa, ca nimic bun nu se face fara efort.
Ceea ce obtii prin efortul "sclavilor" (umani sau masinarii) nu iti va aduce satisfactia pe care o are meseriasul cand scoate sau face ceva cu mana lui, dar cea mai mare lovitura o primesti cand din pachet iti lipseste aprecierea si intelegerea lucrurilor si a detaliilor.
 Calca cu piciorul tau pe pamantul crapat si deshidratat, in noroaie, pe covoare de frunze, bolovani si stancarii.
 Nu te feri nici de zapezile abundente. Pune mana ca sa simti si sa experimentezi cum se obtine.
Nu te face mai sensibil decat esti, ci indrazneste si caleste-te. Nu accepta slabiciunile si dependentele inutile care ti le tot sadeste zilnic inselatorul prin atat de multe surse (cuget,tv, internet, radio, anturaj, ... de fapt mai peste tot in jur).
Traiesti un pic si apoi gata. Dupa ce au trecut cativa zeci de ani si privesti in urma, vezi ca au trecut cam repede. Poate mai ai cativa. Incepe sa faci mai mult si mai bine decat prostul.
Cine-i prostul ?  E omul fara minte care e dus incoace si-n colo de valuri si curente, cel ce se complace in mizeria morala si in nimicurile materiale. E cel ce oricati bani are nu este multumit decat cel mult pe moment. Gol in sine si plin de frustrari, egoist incurabil si necunoscator de dragoste, neintelept si neintelegator.
Cum cine-i ala ? Evident eu sunt ! Am fost si sunt, dar daca cumva e posibil sa fiu de astazi altfel, atunci altfel vreau sa fiu.
Lectia despre ecologie predata superficial nu este de niciun folos. Daca pentru a proteja un pom omori un om ... macar si verbal (il jignesti sau il urasti) atunci n-ai invatat nimic despre viata.
A iubi un caine mai mult decat un om este o mutatie la nivel moral si e doar o ascunzatoare pentru un lenes si-un uracios. Dar sa iubesti pe cine ti se pare ca nu merita si sa acorzi din timpul tau (timp = unitate pentru masurarea lungimii vietii tale aici) celui ce nu intelege si nu apreciaza pare e nebunie, dar ala e un exemplu autentic de dragoste si implicare. Poate va primi intelepciune, va intelege si va face la fel. Lumea e formata din indivizi, nu schimbi lumea, ci oamenii sunt schimbati !!!
Fiecare pe segmentul in care se afla, poate sa se comporte in diverse moduri si sa se raporteze intr-un fel sau altul (teoretic, conform sintagmei "liber arbitru").
Voi puncta aspectele legate de cadrul natural si modul in care omul este sau poate sa fie modelat prin expunerea la elementele naturale de care este privat si se priveaza tot mai mult.
 Voi vorbi despre asta oricui doreste sa asculte si voi scoate afara pe oricine doreste si poate sa umble, in masura in care timpul si cunostintele imi permit.
Daca tu poti face mai mult, eu te incurajez sa faci.
Aminteam cu ani in urma de codrii rari cu arbori seculari, unici in Europa. Te indemnam sa iesi si sa ii vizitezi, pentru ca dupa ce cunosti frumusetea salbaticiei sa fie mai multe suflete care sa poate lua atitudine atunci cand cei lacomi vor veni sa faca prapad. Din cei multi cativa au mai ramas si inafara de cateva parcele strict protejate, mai sunt doar pajisti, arbusti si tufe dese.
 Speli dintii, speli fata si mainile, schimbi hainele inainte sa se murdareasca, dar de cuget si de inima nu mai ramane timp.
Nu caut sa te multumesc prin ceea ce spun, ci din contra, sa te cutremuri si sa te frustrezi daca e cazul, dar sa ramai intelept e sa intelegi ca daca nu incepi azi, maine va trebui sa depui un efort si mai mare.
 In ideea de pregatire si continuarea drumului inceput, mentionez cateva aspecte ce tin strict de drumetia montana.
Se schimba sezonul si o data cu el trebuie sa ne adaptam echipamentul si cunostintele.
Informarea este un element cheie, dar e nevoie si de o buna conditie fizica si de parteneri de nadejde.
Inainte sa pleci in drumetie asigura-te ca ai haine, incaltaminte si restul de echipament pentru iarna si mai ales adaptat la ceea ce vrei sa faci acolo.
 Ceea ce nu iei cu tine de regula iti va lipsi. Daca iei prea mult te va obosi. Asa ca se cere un raport de bun simt. De asemenea iti vor prinde tare bine cunostintele batranesti, de a improviza si a adapta ceea ce gasesti la ceea ce vei avea nevoie ... la nevoie.
 De aia te incurajez sa exersezi atat indemanarea cat si muschii. Pentru ca a avea forta, viteza sau anduranta asa sec nu e suficient. In orice disciplina tehnica trebuie sa mearga mana in mana cu conditia fizica. Tocmai de aia nu sunt adeptul antrenamentelor in sali si mai ales nu incurajez pe nimeni sa se antreneze ... ca sa arate bine. Asta-i o treaba puerila si fara sens. La pachet oricum primesti si aspectul o data cu indemanarea, daca discutam de munci si discipline dinamice.
Ce sa faci cu el daca are patratele pe abdomen, dar nimic in cap si mainile lui nu stiu sa faca ceea ce va cere momentul ? Impinge 140 si trage 220 din aplecat, dar nu stie sa repare grinda, sa dea buna ziua in sat sau sa aplice pansamentul pe rana cuiva. Gandesti ca are muschi dar daca umbla 200 m cu sacu in spate se taie rasuflarea, ... la ce bun aspectul fara continut ?
La ce bun sa para ca ai muschi daca esti slab ? La ce bun sa pari destept daca situatia iti dovedeste ca ai cunostinte insuficiente pentru a supravietui ?
Si acum sa te incurajez. Daca ai facut deja un pic de muschi, cu atat mai bine. Acum invata sa-i folosesti cu cap.
Daca ai dobandit ceva cunostinte dar iti lipseste muschiul sa misti eficient, aloca timpul sa te inzdravenesti, nu fi lenes. Pune "osul la treaba" si te vei bucura de o viata tot asa grea, dar mai usor de abordat.
 Fiecare vorba buna sa-ti fie o raza de lumina de care sa nu te mai ascunzi. Daca lumina aia descopera o neputinta de moment, o face ca sa iti arate ca se poate mai mult si poate mai bine.
Sa ne vedem sanatosi prin munti si sa urcam impreuna cat a mai ramas din drumul asta ce se cheama viata.

Niciun comentariu: