Pari nedumerit.
Pai uite, o sa-ti zic asa taraneste ca sa inteleaga fiecare, ca in termeni elevati
si chiar stiintifici sunt destui care vorbesc, ... dar vad ca putini baga la cap.
In prima faza, maceta este destinata pentru o treaba, toporul pentru alta treaba.
Maceta nu-i topor si nici nu seamana cu el.
Maceta este extrem de utila in zonele greu accesibile, cu ea iti faci loc (poteca), in vreme ce toporul este destinat taierii dar mai ales despicarii lemnelor (butuci, trunchiuri) chiar si de esenta tare .
Cu maceta poti taia rapid crengi si crengute , maracini, buruieni, plante agatatoare, cu toporul este aproape imposibil sa te misti eficient.
Cu toporul in schimb poti despica rapid butuci, poti ciopli , poti construi un adapost adevarat.
Maceta nu-i facuta sa despice lemne groase si in nici un caz nu de esenta tarel. Cu ea mai mult "cioplesti" intr-un trunchi decat sa tai. In schimb crengile care nu-s prea groase le reteza dintr-o lovitura.
E simplu, toporul are greutate mare concentrata pe o suprafata mica .E clar ca efienta si rezistenta este cu mult mai mare la despicat.
Maceta are o suprafata mare de taiere, fapt ce-i confera o raza mare de actiune, dar forta scazuta (suficient totusi pentru treaba pe care o are de facut).
Poate vezi pe baietii aia cu macetele pe la televizor, in jungla si-ti face pofta.
Nu-i bai, dar nu uita ca aia traiesc acolo unde ploua zilnic si copacii sunt de esenta moale, majoritatea (cu cateva exceptii) . Si ei isi construiesc adaposturi, dar alea nu sunt din trunchiuri ci din bambus, frunze, crengi. Daca te uiti cu atentie ai sa vezi ca atunci cand taie cate-un copac mare are topor. Vezi ca-si fac si barci, pai sa stii ca si acolo , la ei, este cate unul mai smecher in sat care are topor, restul se chiunuie cand vine vorba de cioplit in lemn cu maceta.
Cu toporul poti face treburi de tamplarie, cu maceta ... nu.
Aud de multe ori oameni care compara si aseamana cele doua unelte. Dar ele sunt foarte diferite. Au foarte putine treburi in comun, chiar si alea doar aparent.
Macetele au si ele forme diverse si lungimi diferite, in functie de regiune, dar si de scopul in care sunt utilizate.
Omul isi alege maceta in functie de ce are de gand sa faca cu ea. Cea mai mare greseala este sa-ti iei o scula doar ca o vezi la altu si-ti place cum arata. Mai intai cauta sa vezi daca ai ce face cu ea. Vezi daca la munca pe care o faci e buna sau ai nevoie de una mai mare. O maceta scurta dar robusta face treaba mai buna ca una lunga daca ai mult de taiat (din picioare, fara sa trebuiasca sa te apleci prea des), iti oboseste mana mai greu.
In schimb daca ai de taiat aproape de sol, atunci una mai lunga e mai buna, ca nu tre sa te apleci. Si tot asa. Nu mai intru in detalii.
La fel si cu toporul. Si topoarele au forme si marimi diferite in functie de zona, dar mai ales de scopul pentru care sunt concepute. Ai vazut mai mici, mai mari,unele cu fierul lung si gros dar ingust, aletele cu fierul foarte lat dar subtire.
Pe ansamblu nu caut sa te invat ce si cum sa lucrii cu toporul (sunt altii care stiu si mai bine sa-ti explice si poate si sa le foloseasca), ci vreau doar sa distingi atata lucru incat sa nu le mai compari (ca si cum ar fi din aceeasi categorie), ca-s treburi diferite.
Un comentariu:
BRAVO , un bun comentariu, pentru a scoate in evidenta utilitatea atat a toporului cat si a macetei .
Intr-adevar, multi nu prea fac aceasta diferenta...nereusind decat sa-si faca munca mai grea !
oricum...in caz de necesitate...e buna si o unghiera :)
BAFTA !!
Trimiteți un comentariu