Ziceam mai demult ca ai nevoie de motive ca sa iesi la padure.
Nu uita ca multi ar iesi , dar n-au unde, iar tu in loc sa cauti motive sa iesi, cauti orice numa sa nu mergi.
Inafara de o plimbare placuta care oricum ai face depasete 6-7 km, poti sa-ti aduni si ceva lemn sa mesteresti. Noi rar, foarte rar facem plimbari mai scurte de 10-12 km.
Poti sa admiri natura,sa te bucuri de ceea ce Dumnezeu a creat. Sa observi si poate sa inveti despre speciile de animale, insecte, pasari, ce vrei tu.
Poate iti plac fluturii, sa stii ca aici gasesti mai multi decat in parcarea de langa blocul tau.
Poate vi sa asculti vocea padurii, sa-ti limpezesti gandurile.
Uite, datorita ploilor ce au cazut anul asta poienile sunt de nepatruns. Dar ai multe avantaje, aici poti gasi multe speci de plante utile.
Spre exemplu asta are puful ala cu care aprinzi focul de la cea mai mica scanteie.
Feriga si ea poate fi utila. Iti faci un pat excelent, care te izoleaza de raceala solului. Iti poti face un umbrar si chiar un acoperis care sa-ti tina de ploaie. Cu putina indemanare poti obtine fibre cu care sa legi ceva.
Uite, tot din "ierburi: poti sa-ti faci o teava.
Fie o lasi asa, fie o despici in lung si faci un jgheab. In ambele cazuri poti directiona apa izvoarelor, paraielor, cum doresti.
Apoi daca tot ai luat apa, pui de-un ceai. Ce plicuri ? Ai aici plante din abundenta. Fie ca faci din ace sau muguri de pin, molid, sau poate menta, sunatoare, cimbrisor,tei, etc, ai langa tine, doar intinzi mana si iei.
Ceaiul e bine sa-l bei indulcit, cu miere sau zahar. Daca bei cantitate mai mare, atunci nu-l indulci tare, ca risti sa faci exces de zahar.
Hai sa-ti zic despre plante, asa pe scurt, macar de astea care-s mai cunoscute si destul de raspandite.
Hai sa-ti zic despre plante, asa pe scurt, macar de astea care-s mai cunoscute si destul de raspandite.
Uite, asta cu florile galbene e sunatoarea.
Ea creste din campie pana in zona subalpina.
Ea creste din campie pana in zona subalpina.
Se recomanda in cazul urmatoarelor afectiuni : hepatita, colite cronice, ulcer gastric, arsuri, inflamatii ale gingiilor, rani, etc.
Cimbrisorul e excelent, are o aroma de numa.
Cimbrisorul e excelent, are o aroma de numa.
El e bun in tratarea bolilor cailor respiratorii : bronsite, tuse convulsive, raguseli si tuse asmatice, etc.
Nu mai zic , ca are un gust foarte fain(am zis deja).
Mai sunt multe de zis si aici, dar mai zic si altii.
Menta e una din cele mai cunoscute plante de la noi.
Menta e una din cele mai cunoscute plante de la noi.
Nu intru la nicicare in amanunte, dupa cum ai vazut, ca nu-i vreme si au facut-o altii deja.
Spun doar ca exista peste 25 de specii de menta.
Asta merge excelent la probleme digestive. Tot soiul de balonari abdominale si probleme gastro-intestinale. Este recomandata chiar si in problemele de toxiinfectie alimentara.
Ceaiul de menta e recomandat si in starile de oboseala mai ales intelectuala, stres, epuizare.
Dar se descurca bine si cu caile respiratorii ajutand la boli cum sunt : , gripa, asm, bronsita, ... cica merge si la sinuzita.
Vezi, mergi la padure si mai traversezi cate-o poiana, nu pleca cu mana goala, culege-ti cateva plante, sa-ti faci un ceai bun.
Eu ti-am zis doar cateva din ce poti face in 3-5 ore de plimbare. Mai sunt si altele, dar alea tin de domenii pe care nu vreau sa le prezint momentan.
Idea de baza este ca nu ai ce face, doar daca nu vrei.
Mai vezi vreun mistret, o caprioara, un iepure, o vulpe, veveritele. Ii fain ma, sti ce zic, daca stai la terasa la o bere nu vezi mare lucru.
In plus, gandesti mai limpede, esti mai relaxat, iti umplii bateriile si nu uita, ca nu-i lucru mic, sa stii ca ai un "refugiu" pe care multi nu-l au. Ce nevoie ai de un refugiu, pai daca tu nu ai nevoie, sa stii ca majoritatea au.
Incerc sa prezint totul la nivel de relaxare (activa), de plimbare si nu sportiv,desi mai mult de jumatate din timpul pe care-l petrec in natura are legatura cu latura sportiva, dar pentru aia, poate alta data, poate alt blog. pe multi ii sperie, nu stiu de ce.
Vara trece, si vine toamna. Tot frumos va fi, dar in mod diferit. Mai ai vreme sa "gusti" natura la tricou si pantalon scurt, nu ezita, ca pierzi.
4 comentarii:
Domnule, nu pot sa-ti zic cu cuvinte cat de mult imi place post-ul asta al tau dar de fapt mai toate textele tale.
teava care ai folosit-o ca jgheab este din Cucuta , planta care neuscata este f toxica.
Cucuta e toxica rau. Dar asta daca o mananci sau ii bei seva, nu daca trec zeci de litrii printr-o bucata din tulpina.
In plus, de unde stii ca-i cucuta ? Ca nu i-ai vazut frunzele, ... iar din aceeasi familie (Umbelliferae) sunt foarte multe. Sunt curios daca stii sau doar banuiesti.
Te rog sa nu intelegi gresit,dar daca stau de vorba cu un cunoscator atunci chiar imi face placere.
Motive sa merg la padure?Fii serios,trebuie motive serioase sa ma determine sa nu merg.
Credeam ca visez cind am cazut pe blogul tau.
Chiar ma gindeam ca,acum ,cu atita virtualitate nu mai merge nimeni pe afara.Cred ca sint,deja,multi tineri care n-au stat cu picioarele goale in iarba,in iarba cu roua,in iarba uda de ploaie,in noroi,in apa si nenumarate alte exemple.Imi inchipui ca faci excursii cu parinti si copii de prin zona-la amar de munti frumosi pe care-i aveti acolo...
Ti-am luat adresa de mail si in cazul ca trec prin Resita sa te anunt,sa te caut si daca ai timp sa iesim impreuna.Tu esti indragostit de lemn,eu de piatra...si avem de toate pe-aici prin tara asta frumoasa.
Mult bine,
Alexandru.
N-am blog,sint doar ...calator.
Trimiteți un comentariu