marți, 19 iulie 2011

Gata de padure

Astea chiar ca merg impreuna. Cutitul cu lama de 10,5 cm si amnarul, au ambele maner din mesteacan finlandez si corn de cerb.
Binenteles ca in ture poti lua si doar cutitul (nu stiu de ce, dar daca asa vrei poti).
Un amnar bun, daca-l folosesti te tine 3-4 ani (pe mine ma tine vreo 4 si numa cu el fac focu in orice sezon), daca il folosesti rar 10 ani (iar daca aprinzi focul cu el de 3-4 ori pe an si binenteles nu te joci cu el, ca nu-i jucarie, te va tine 50 de ani sau mai mult). Asa ca merita sa-ti iei unul fain.
Cutitul este pe modelul cutitelor scandinave, avand o lama finlandeza (Lauri) simpla si eficienta, din otel carbon .
Amnarul este suedez (light my fire), si nu vreunul chinezesc. Nu stiu voi cum sunteti, dar eu nu ma bucur de lucrurile de proasta calitate doar pentru ca au pretul mic. Consider ca banul desi putin e aruncat si in plus imi lipseste si produsul de care am nevoie.
Asa ca doresc sa patrez echilibrul asta sa nu trec in sfera lucrurilor slabe, dar nici a celor dichisite inutil, care urca pretul fara sa aduca vreun aport real in intrebuintarea lui (evident totul e discutabil, nu incerc sa conving pe nimeni de nimic, ci afiez doar o parare).
Manerul suficient de lung, un pic oval asigura prizele necesare lucrului in lemn, mesteritului la tabere, taiat mancarea, etc.Cutitul si amnarul stau bine in teaca lor, iar distanta dintre ele iti da confortul sa lucrezi cu fiecare separat (fara sa te impiedici in celalalt).
Cutitul, tipic celor scandinave este usor si robust. Felia inchisa la culoare este tot lemn de meranti, una din putinele bucatele ce mi-au mai ramas (e ala de mi lo dat Vlad, ce lo primit de la olandez).
Evident ca daca iti place doar cutitul, ti-l dau si fara amnar si invers, insa merg bine impreuna. Daca cumva nu-ti place teaca ca are si prinderea pentru amnar, nu te stresa. O poti taia jos, fara sa ramana nici un semn. Teaca ramanand simpla la fel ca celelalte pe care le fac. Amu sti cum ii, e treaba de preferinte.
Unora le place sa le aiba impreuna, altora le place separat. Mie imi place si si, ... daca is facute bine si se potrivesc (spre exemplu la cutitele usoare, ca daca cutitul are deja un sfert de kg, nu-mi mai trebuie si amnarul pe aceeasi parte).
No, vezi daca e pe placul tau, da-mi de stire.
Pana la urmatoarea lingura, iti doresc sanatate si pace in inima (in minte,... ca inima e doar "motorul " ce pompeaza, .. si nu cea care i-a deciziile,trimite informatii si receptioneaza, naste sentimente, etc, dar asta e alt subiect).

4 comentarii:

Anonim spunea...

Util articol, doar că te rog mult să postezi şi modelul cuţitului, eventual link-ul de unde l-ai procurat.
Mulţumesc.

Micul Mester spunea...

Nu are nevoie de o denumire de model ca e numa el singur asa.
Nu l-am procurat, l-am facut si-l dau.
Pentru cine doreste informatii despre el sau despre altele din lista asta :
http://miculmester.blogspot.com/2010/02/sau-aici-poate-gasesti-ceva-sa-ti-placa.html
poate cere detalii la adresa :
moisavasile82@yahoo.com

Anonim spunea...

cutitul e de vanzare?
cat ee pretul

Micul Mester spunea...

l-am dat demult, dar dar am altele, daca vrei detalii scrie-mi pe mail .
moisavasile82@yahoo.com