luni, 5 septembrie 2011

o parte din intreg


Nu stiu daca toata lumea isi da seama ca dupa un lemn mai special tre sa umblii. Tre sa sti unde sa cauti.
Tai unde trebuie si extragi bucata sanatoasa si frumos colorata. Nu-i complicat, insa daca te astepti sa te impiedici de butucul bun, ... mai tre sa umblii mult.


Iar esenta o alegi in functie de preferinte si de ce anume ai in plan cu lemnul.
Am prins vreo 3 ore acu seara asa ca am dat fuga sus pe deal.
Dupa ce am gatat cu lemnul m-am bagat in dreapta. Acolo in padure, chiar cand lumina se amesteca cu intunericul animalele incep sa fie active.
Doi purcei goneau in sus. Ma furisez si pe stanga vad si doua caprioare.
Se intuneca si ma opresc pe un bustean un pic mazgalit cu noroi, acum uscat (partial mocirlit de mistreti). Ascult vantul si pasarile. Ii bun asa.
E caldut placut si mi se pare ca la noapte ori maine dimineata are sa ploua asa usor.

5 comentarii:

Mihai spunea...

Buna, cum faci ca dupa ce ai cautat, si gasit lemnul potrivit, acesta sa nu crape, dupa ce l-ai dus acasa? Eu am luat din padure niste lemn de fag frumos colorat, dintr-o creanga mare cazuta, uscata(nu avea frunze deloc,si lemnul parea uscat). Am adus-o acasa,iar dupa o saptamana a crapat tot.

Micul Mester spunea...

Is tot felul de procedee.
Io nu am treaba si nici atata timp. In primul rand aleg lemnul sa fie cat mai aproape de starea in care am nevoie ca sa-l cioplesc. De aia ziceam sa nu iei lemn verde. Nici culoare faina nu are si nici stabil nu este.
Asa ca il iau uscat sau macar cat mai uscat, dar nu bocna si nici putred.
Il pregatesc si-l prelucrez, apoi las produsul sa se usuce bine si abia dupa ce e uscat complet incep finisajul.
Sa nu crezi ca acasa ai posibilitate sa usuci dita mai busteanul fara crape, aiurea.
Lemnul crapa evident.
De ce crezi tu ca ar mai fi ceva deosebit la o cana de lemn daca ar iesi cu usurinta ? E clar ca se munceste mult si din 3 cani daca iasa una care nu crapa poti sa zici ca esti meserias.
La linguri e ceva mai simplu. Ca iti gasesti lemn mai usor, fiind de dimensiuni mai mici.Dar si acolo daca nu alegi ce trebuie ti se crapa.
Iar pentru manare de cutit las lemnul in forma bruta dar la dimensiuni cat mai apropiate de cele ale manerului (cu cat mai mic lemnul, cu atat mai repede se usca).
Cand e uscat bine, incep treaba.
Lemnul oricum poate sa mai lucreze in timp, asa ca evita sa finalizezi o piesa in lemn ud sau verde. Are sa-si modifice forma si dimensiunile prin uscare (se contorsioneaza si se micsoreaza).
Totdeauna sa tai mai lemnul mai lung decat ai nevoie, pentru a ei incepe sa crape dinspre capeti spre mijloc.
Ai vazut ca unii "impacheteaza" capetii ca sa nu se crape, insa in felul ala e drept nu crapa, dar nici nu se usuca.
Alege lemnul exact cum ai nevoie si apuca-te de treaba. Ce nu termini intr-o zi, umezesti si-l pastrezi intr-o punga pana a2 zi cand iar il scoti si-l prelucrezi. cand e gata, lasi sa se usuce. Apoi finisezi , dau cu ulei sau ce vrei tu si gata. La manere de cutit e alta treaba acolo nu uzi nimic. in general piesele ce au concavitati crapa. La manere lucrii doar cu lemn bine uscat.
faptul ca ai gasit o creanga fara frunze nu inseamna deloc ca lemnul era uscat.
Daca are coaja pe el, seva ramane in lemn multa vreme.
De aia tot ziceam invata sa recunosti si sa alegi lemnul potrivit, aici e primul pas.

Mihai spunea...

Multumesc mult de raspunsul detaliat, i-mi este de mare ajutor! Esti un om tare de treaba.

Unknown spunea...

@Mihai, daca vrei sa pastrezi acasa un bustean pana se usca (cam doi ani afara sa fie asezonat) posti sa tratezi capetele lui, finalul de fibra cu o emulsie de parafina sau cel mai usor cu aracet (daca folosesti aracet trebuie sa-l feresti de ploaie si zapada). Chiar daca va mai crapa, crapturile nu vor fi adanci. Dupa parerea mea cel mai bine se prelucreaza lemnul verde. Il prelucrezi in mare si dupa ce este uscat il finisezi. Intre timp ca sa nu se crape sigileaza-l pe capatul de fibra, apoi inveleste-l in cateva ziare lipite cu banda si depoziteaza-l undeva sa nu fie prea cald dar nici mare umezeala.
Poate fi uscat la microunde. Oricum este mult de vorbit pe acest subiect. Voi posta poe blogul meu

Micul Mester spunea...

Lemnul verde desi e usor de prelucrat nu e ce trebuie.
Nu are nici culoarea "autentica" (specifica) a arborelui si nici cotele initiale nu si le pastreaza. Ca vrei cand si cand sa mai faci un semifabricat si dupaia sa-l lasi la uscat e altceva, dar sa nu-ti faci obicei din asta.
Lemnul pentru o lingura buna se cauta, nu te impiedici in el.
Cat despre metodele de uscate,nu-s asa multe metode si uscarea naturala e intodeauna cea mai de dorit. Lasa cuptoarele si voselele, ca n-ai nevoie. Alea cu protejarea capetilor la busteni faci cand iti traba lemn pentru mobila, dar nu pentru linguri.
Intotdeauna lemnul va pastra o cantitate de apa in fibra si asta e chiar de dorit ca-i va oferi elasticitatea. De aia zic din start sa ramai pe clasic si sa nu te duci dupa metode rapide si lenese.
Ciopleste numa si o sa inveti si cum sa te porti cu lemnu si cum sa-l alegi.