miercuri, 25 ianuarie 2012

lumina in intuneric


Si daca ma gandesc un pic, realizez ca e mai corect sa zici ca esti in stanca cand esti in pestera, nu cand esti la catarat. La catarat esti pe stanca, nu in !
Pe cat de faine is pesterile pe atat de mult sunt ignorate sau demolate.
S-a ajuns pana intr-acolo incat sa fie necesare gratiile ! Acum se cheama conservare. Metode extreme pentru situatii extreme. Nu stiu acuma cum ii, dar pe vremeuri se merea cu ciocane in pesteri si stiu cativa care amu is mai batrani un pic si au sau aveau rafturile pline de "suveniruri". La ce bun ?! Aiurea.
E ca si cum ai scoate ochii uni fete frumoase pentru ca ti-au placut ! Exagerez ? Poate, ... poate nu. Cert e ca bunul simt e nevoie sa fie cultivat in fiecare generatie.
Dar imi vine in minte vorba :
"Nu ne mai putem întoarce în peşteră, suntem prea mulţi." ... asa ca nu mai mere sa locuiesti in ele, dar poti sa te refugiezi la nevoie.
Treaba-i ca din cauza abuzurilor se ajunge la metode extreme. Sa n-ai voie sa campezi in munti, paduri, sa faci focul, sa vanezi, sa umblii, sa privesti, sa doresti, sa gandesti !
Echilibru in sensul asta, as zice ca este ceva alimentat de educatie, constiinta,respect, poate frica (nu spaima aiurea, ci frica ca daca azi darami, maine nu va mai fi). Al mic al tau va creste si cand va merge la pestera va vedea ca in locul formatiunilor sunt cioturi, apoi isi va aminti de cele de pe raftul tau si te va condamna. Si asta-i partea buna, partea negativa e ca nu cumva sa ia si el exemplu narozesc.
Cateva versuri ce suna cam asa :
Brâncuşiană

Inspirat când a creat
Meşterul, "Masa tăcerii",
Nici o piatră n-a luat
De la Peştera Muierii!

Da revin la mediul curat si linistit. Pestera fosila e cea mai buna de dormit.
E mai uscata si mai tacuta.
Fara a incerca sa promovez explorari solitare, ori vizitarea in grupuri mari, a pesterilor neamenajate, totusi vreau sa vezi ca-i fain.
Urme de talpa sa lasi in urma si atat.
Sa scrii numele pe peretii ei nu-i o treaba. Pe nimeni nu intereseaza ca ai trecut tu pe acolo, in plus acu ai lanterne bune, n-ai nevoie de lumanari si lampi cu carbid (pe care sa le golesti prin galerii !!!).
Dar ii fain sa petreci timp in pestera.
Cand dormi, dormi adanc. E o temperatura placuta pe timp de iarna.
Lilieci cu degete ca de otel atarna invers fata de noi pana ce fac condens pe blanita. Erau cativa acolo de parca au iesit de sub dus.
Fiecare pestera e unica prin numarul, dimensiunile si aspectul formatiunilor, dar si prin dezvoltarea galeriilor.
Tabara subterana. Si aici ii buna tenda.O poti monta sa nu te picure, daca-i cazul.

Si plimbarea e mai faina ca-n muzeu.
Uite si purcelul. Am intors poza ca sa-i vezi mai bine figura.
Aici singura lumina e cea pe care o aduci de acasa.
Ii bun sa ai doua surse separate, mai ales pentru cazul in care una cedeaza.
Amu ca am gatat si cutitu al mare si ca o mai dat zapada, planuiesc alta tura.
Nu ca ar avea vreo legatura prea mare cutitul cu asta, dar n-am gasit alt moment in care sa amintesc de el :)) .
Imi pare bine si de ploile din zilele trecute, dar si de zapada de mai sus.
O mai crescut si apa raului, numa bine se mareste si debitul izvoarelor.
Numa bine, ... si tie .

8 comentarii:

Anonim spunea...

Vai ce n-as da sa fiu mai aproape de tine...

Micul Mester spunea...

Apai locuri faine is paici, dar is si-n alte parti.
In rest, io nu-s cu nimic deosebit, is ca oricare.

Alin spunea...

Ba esti deosebit, ca vorba-ti e mestesugita si te adresezi sufletului. Nu oricine are darul asta. Si ai si destule de spus, pe care noi astia de iesim ocazional nu le putem sesiza.
Nu te-am mai citit de mult, dar trebe sa revin aici mai des.

Alin spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Alin spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Dan spunea...

Eh esti modest, dar trebuie sa recunosti ca sunt putini ( din cate stiu eu ) care se aventureaza asa in natura, cu inima deschisa si mintea limpede, nepoluata de "civilizatia" din ziua de azi. Tot respectul pentru asta! Adevarat ca avem o tara frumoasa, acuma mai trebe doar minte (intelepciune) ca sa o pastram asa.

Anonim spunea...

lica spunea:Frumoasa Pestera asta(cu p Mare)chiar daca ea nu e chiar asa de mare dar e frumoasa,nu?...Si are si un nume renumit si nu e chiar asa usor de ajuns la gura ei (ca de cuptor) dar merita !!!Sint multe asemeni ei in chei si pina ne-om mai "civiliza" stau ascunse si spera ca cei ce le iubesc (si prin iubire le ocrotesc)vor sti sa le gaseasca si sa le lumineze noaptea vesnica cu un pic de ...suflet.Sa ai soare !!!(asa cum vrei tu !)

cioby spunea...

tare frumos...multa sanatate!