Frasinul (Fraxinus) creste pana pe la 40 de metrii zic ei, ce-i drept am vazut cateva exemplare impresionante. Normal ca si frasinii is de mai multe feluri (specii).
Unii, cand sunt tineri au coaja neteda, dar pe masura cresc si se ingroasa, se inaspresc.
Frasinul il gasesti in zonele de campie si deluroase. Pare sa se simta bine in platourile calcaroase.Face fata atat exceselor de apa cat si zonelor secetoase.
Lemnul de frasin este unul lucios, tare şi greu.
In ce priveşte duritatea el se încadrează în aceeaşi categorie cu fagul şi stejarul.
Lemnul de frasin este important pentru culoarea, durabilitatea si elasticitatea sa, calitati datorita carora are multiple intrebuintari.
Culoarea dechisa il face apt pentru fabricarea mobilei, lambriurilor, dusumelei, scarilor interioare.
Se mai foloseste la confectionarea uneltelor agricole si a cozilor de scule. Lemnul nu are nici gust nici miros.
Lemnul de frasin este ideal pentru fabricarea obiectelor de echipament sportiv, in special a acelora care necesita rezistenta, flexibilitate si elasticitate. In trecut era folosit la skiuri si rachete de tenis, iar in prezent, la vasle, bate de baseball, crose de hockey, tacuri de biliard, arcuri si sageti, sanii pentru curse cu caini si multe alte asemenea intrebuintari, in care lemnul de frasin este sinonim cu calitatea, indemanarea si traditia.
ca lemn de foc, e bun, fiind de esenta tare arde bine.
Scoarţa de frasin se taie cu briceagul “în fluier” de pe crengile de 2 ani, primăvara devreme la pornirea arborelui in peioada de vegetatie. Această materie primă, se uscă într-un singur strat în locuri aerisite mai calde. Are proprietati antioxidante.
Infuzia din coajă de frasin este excelenta pentru cazurile de febră (scăzând rapid temperatura) şi pentru calmarea durerilor de stomac. Se mai foloseşte în băi externe în cazul afecţiunilor ginecologice.
Decoctul din scoarţa de frasin (2 linguri la 500 ml apă - se fierbe până ce apa scade la jumătate), se administrează, în 2-4 porţii mici zilnice, în reumatism, gută şi îmbătrânire precoce. De asemenea, ceaiul de scoarţă de frasin ajută la scăderea "colesterolului rău".
Mugurii, care sunt de fapt frunzele foarte tinere ale frasinului, aflate în stadiul primar, când încă foliolele nu sunt autonome, se culeg în aprilie, după ce florile încep să cadă. Ei nu se uscă, ci se întrebuinţează în stare proaspătă, fie administrându-se sub imediat sub formă de infuzie, fie folosindu-se pentru obţinerea unei tincturi. Mugurii de frasin se folosesc pentru tratarea bolilor care afecteaza caile biliare, caile urinare, ochii si aparatul osteo-articular. Au un efect benefic si in metabolismul lipidelor din organism. Mugurii mai sunt un bun remediu impotriva gutei, a febrei, a colesterolului mare.
Frunzele se recolteaza in lunii mai şi iunie. Uscarea se realizează în spaţii aerisite, curate şi întunecoase. Frunzele sunt diuretice, diaforetice (sudorifice), uşor laxative, antigutoase,cicatrizante şi antihemoragice (datorită unei chinone cu structură asemănătoare vitaminei K).
Ceaiul din frunze de frasin este indicat în fazele liniştite ale ulcerului gastric sau duodenal.
Frunzele de frasin sunt folosite în tratamentul reumatismului, obezitatii, gutei si al afectiunilor rinichilor.
Extern, folosită sub formă de băi locale, infuzia concentrată realizată din frunzele frasinului (15 linguri la un litru de apă apă), ajută la tratarea leucoreei, hemoroizilor şi a rănilor greu vindecabile. Aplicaţiile externe sunt utile şi în cazul unor arsuri proaspete.
Semintele de frasin se extrag din samarele încă nemature (verzi), utilizându-se, de asemenea, în stadiul proaspăt.
Tinctura de seminţe de frasin poate combate sterilitatea masculină.
Infuzia din seminţe de frasin. Se ia o linguriţă de seminţe de frasin şi se opăresc cu un litru de apă. Se acoperă vasul 5 minute şi apoi se strecoară. Se bea întreaga cantitate preparată pe parcursul unei zile, băutura fiind un foarte bun diuretic şi putându-se lua în caz de edeme.
Mierea extraflorala (de mana), de frasin, exercită efecte laxative şi antiinflamatorii asupra tubului digestiv.
Mierea de mana este mai inchisa la culoare decat mierea florala, contine mai multe saruri minerale si are actiune puternic bactericida. Contine cantitati mari de fructoza si dextrine.
Cam asta-i in mare despre frasin.
Nu uita, ca nu poti cunoaste padurea, fara a cunoste membrii de familiei, ... copacii.
Acum ai facut cunostinta cu inca unul, sper sa nu-l ignori pe viitor.
Deschide bine ochii si retine detaliile despre fiecare, in felul asta vei avea aliati de nadejde in jurul tau.
Un comentariu:
Frumos articolul...
Trimiteți un comentariu