joi, 9 decembrie 2010

lingura din lemn patat

... de mesteacan.
De sus, de la padure adusa. Din trunchiul cazut, taiat cu fierastraul si despicat cu toporul, cioplita apoi de cutit si finisata cu smirghel, unsa cu ulei si privita cu drag.
Asa a iesit lingura la lumina.
Nu vreau sa ma repet in mod deosebit, insa tin sa subliniez, ca in multi butuci stau linguri ce abia asteapta sa fie scoase.
Uneori parca le si aud, ... sau asa imi casune prin minte.
Lemnul e tare fain. E deosebit pentru un mesteacan argintiu.
Are tot felul de nuante si modele.
Lingura e un pic asimetrica si undulata.
Sta fain in mana si mananci cum trebuie cu ea.
E bine finisata.
Ca sa o vezi si din lateral. Ca de fapt aici se vede diferenta intre lingurile drepte si cele cu care chiar poti manca.
Asa-i pe spate.
Si asa-i pe fata.
In realitate e un pic mai faina.
Dar aici e dezavantajata si datorita lipsei mele aproape complete de talent in ce priveste pozatul.
E tot o lingura de marime medie, cum le fac majoritatea, numa buna de dus oriunde si mancat ce vrei tu.
E cu totul diferita de oricare alta.
Binenteles ca nu-i obligatoriu sa manaci cu lingura de lemn.
Eu de multe ori mananc si cu mana si din piocioare (nu mai am rabdare sa ma asez, ma grabesc). Daca cade pe jos, nu ezit sa-l suflu, cel mult sa sterg si apoi bag in gura fara nici un stres.
Nu ma deranjeaza sa ma ung pe mani. Iau carnea fripta in mana si musc.
Uneori ma gandesc la retete si preparate, dar de multe ori musc din paine mergand pe strada. Alteori manc o banana, un mar ceva si cu astea umblu o zi intreaga.
Cateodata bag un bat in borcan si intind cu el pe paine.
Ca daca te rezumi doar la lucruri improvizate si nepersonale, pierzi o mare parte din ceea ce se numeste AL TAU. E ceva ce numai tu ai si de fiecare data cand beneficiezi de avantajul acelui lucru, simti ca-i ce trebuie.
Care copil nu se bucura sa primeasca un briceag ? Si dupa ce-l are, oare nu-i el fericit ori de cate ori il foloseste ?
Deci ca sa concluzionez , poti manca cu orice, ... numa sa ai ce (manca).
Insa cu lingura de lemn e mai fain.

11 comentarii:

Florea mircea ion spunea...

Cu cit inaintam in varsta uitam sa mai fim copii.Ce ne-ai spus tu acum trebuie sa ne aducem aminte ca si noi faceam sau facem dar poate ne e rusine sa recunoastem.Asta deoarece zicem ca poate ar ride apropiatii nostri de noi.Unii dintre noi avem pretentia ca suntem foarte civilizati sau educati ,nu mai mancam bucatura daca am scapat-o jos dar aruncam gunoaiele peste tot pe unde mergem la gratar,golim scrumiera de la masina pe marginea drumului,etc.

Mircea spunea...

Îmi place foarte mult blogul tău. Si pasiunea ta ne-agresiva..Foarte frumos! Ma gândesc sa iau și eu vro 2 linguri...Mai vedem.
Ca o mica umbra totuși este blana aceea de animal pe care tot o afișezi (cu diverse chestii pe ea - cuțite, linguri, etc...). Mi se pare urat sa fi un iubitor de natura dar ai o blana de animal în scopuri decorative. Accept sa omori un animal pentru supraviețuire, dar sa te afișezi cu blana lui...

Micul Mester spunea...

A pai Ionica draga, cand vezi vreuna sau mai multe care-ti plac, imi dai de stire, ai acolo adresa.Eu iti voi da toate detaliile si cateva imagini in plus.
Cat despre animale, imi plac mult.
Iar in ceea ce priveste omoratul lor,mi se pare firesc atat vreme cat o faci ca sa mannaci , nu de placere (sadism).
In rest, tine minte,daca ti-e mila de gaina sau miel, purcel, iepuras sau ce-o fi, atunci fi corect pana la capat. Cine nu vrea sa omoare, nici sa nu le manance (nici sa nu le cumpere gata taiate). Pentru ca am auzit multi zicand ca ei nu pot sa taie capul la o gaina ori iepure sau vitel, ... dar vad ca tare le mai place carnea (si aici ii consider lasi). Ei de fapt nu realizeaza ca le taie (sau mai bine zis platesc pe altii sa le taie, ceea ce-i acelasi lucru, dar mascat).
Nu sa-l omori e rau, ci motivul pentru care o faci.Nu trebuie sa te aflii in situatie de supravietuire, ca sa poti manusi din piele, ori geaca din piele , nu ???
Trebuie sa fim rationali, nu extremisti, In rest, pentru cine nu mananca carne, treaba si alegerea lui, sa fie sanatos, ramane mai multa pentru ceilalti.
Eu pot trai si cu carne si fara. Imi place, dar nu ma omor dupa ea.
Cat despre blanita din poza, ia sa te intreb:
Crezi ca e vreo diferenta intre blanita si teaca din piele de la cutit ????
Oare ca sa ajunga pielea la teaca nu a murit un animal ???
Din nou zic, hai sa nu ne grabim la vorba, ca pierdem amanuntele, si-i pacat.

Mircea spunea...

Problema nu e faptul ca omori un animal pentru a-l manca (desi -recunosc- sunt intr-adevar in acea categorie de lasi care mananca dar nu pot taia). Problema e atunci cand omori un animal pentru un trofeu. Pentru decoratiune. Absolut nicio utilitate practica..Cat despre imbracaminte si teci...norocul(sau nenorocul?) face ca traim intr-o societate in care ne putem imbraca in materiale sintetice/vegetale care suplinesc cu succes pielea animalelor (ba de multe ori o intrec calitativ). Nu sunt extremist si inteleg ca asta se intempla cand o specie se urca in varful lantului trofic. Doar ca mi se pare o mica pata pe blogul tau, atata zic. Si desigur ca pe cat de mult imi plac lingurile facute atat de frumos de tine, pe atat de mult imi displac tecile lor..pe care le consider inutile (desi frumoase aduc totusi a snobism de vanator). Oricum, poate vedem din unghiuri diferite, si accept posibilitatea de a ma insela. Respect pentru munca pe care o depui si mai ales pentru pasiunea ta!

Micul Mester spunea...

Pata ? pai petele sunt bune.Imi plac.Ele dau contrast.
Nu-i un blog perfect si nu vreau sa fie. Nu exista perfect. Animalele sunt facute sa le si mancam. Stiai ?
Ai auzit cand erai mic de foloasele fiecaruia. Acolo printre altele sunt si blanurile si pieile. Foloase = ceva de care te folosesti.Trofeul e cu totul altceva. Si poate si ala sa aiba o valoare, pentru cei care apreciaza,eu nu, dar asta nu inseama ca nu are. Poate sunt eu taran. Dincolo parerea noastra e realitatea.
Eu iti recomand sa iesi mai des in natura.
Tu n-ai purtat sau nu porti niciodata incaltaminte din piele ???
Piele-i buna.Indianul folosea pielea. Si ala nu era fraier.
Noi cam suntem. Ca ne bagam capul in televizor si ne umplem capul de prostii. Ia sa-i fi zis lu bunicu ca nu-i buna cureaua de piele !
Nu-ti fa griji, ca in cativa ani o sa gasesti numa inlocuitori si plasticaturi. Au au, ce bucurosi o sa mai fim, ...
Asa ca n-ai nici o grija. E treaba de preferinta. Mie imi place pielea, tie nu, e simplu.
In orice caz, nu uita, ca asta-i gandire de orasan care nu s-a suit niciodata intr-un copac. Le-ai invatat de la televizor, ca daca mereai mai des la tara nu ziceai asa.Nu-i bun.

Mircea spunea...

Ce-i drept sunt orasean..aici no comment. Indianu de care zici tu n-avea alternativa mai Vasile..Cum i-au dat văcarii blugi, cum a și uitat de pielea care puțea pe el. Cum i-au dat pușca, cum a și uitat de toporișca. Era logica alegerea. E greu sa-mi gasesc timp de hobby-uri - dar poate nu ma stradui destul. Am deja o varsta. Trebuie sa intretin singur, nu sa zburd pe campii jucandu-ma cu lemne cat ii ziua de lunga. Pun pariu ca nici tu nu stii ce inseamna cu adevarat viata la tara. Pentru ca tataie nu stie de termenul "plimbare". Si cred ca nici indianul nu stia asta.

Micul Mester spunea...

Vezi tu,aici ii baiul, ca omul ia totul ca pe un concurs.
Desi in viata nu totul se rezuma la cine are dreptate.Ci mai de graba "ce pot invatat de aici".
Acelasi obiect vazut din unghiuri diferite poate avea forme diferite.
Insa cu pieile e cum ziceam, cui nu-i plac, sa nu le foloseasca.
Dar sa-mi zici tu mie ca nu porti incaltaminte ori haine din piele, si ca nu mananci deloc carne (ca atunci e clar ca animalul moare , ca nu-l poti manca de viu)si atunci sunt de acord cu parerea ta. Dar atat timp cat o faci si spui sa nu se faca, ... e ceva complet lipsit de esenta.
Vorba lu Iorga " cand chemi la munca , sa-ti vad sapa in mana".
In rest, E cum ziceam, modul in care te raportezi la ceea ce faci e mai important decat lucru in sine.
Pesonal nu vreau sa traiesc intr-o lume in care tecile la cutite nu vor mai fi din piele. Va fi tare rau atunci din multe puncte de vedere.
Vezi tu domnule, ca daca tot taie vitelul ca sa-l mananci, n-ar fi pacat sa arunce pielea la gunoi doar asa de dragul unor idei traznite transmise de televizor si lucrurile care ar fi fost din pielesa fie din musama de doi bani ?(acu sgur poti sa-mi expui diferie tipuri de inlocuitori performanti, ...insa cred ca ti-ai datseama ca n-ar avea absolut nici o legatura cu ce ziceam).
Ca animalul il taie oricum, ... iar carnea vad ca merge bine la romani si nu numai.Oare nu-i absurd ca blana si pieleile sa le arunce ?(- tema de gandit).
Cat despre "indian", el nu s-a "adaptat", cum zici, ci a fost exterminat .Impuscat, sclavit, drogat si inchis.
Acest popor care se da dret unul dintre cele mai libere si deschise la minte, de fapt sunt printre cei mai extremisti. Au concurat cu cei mai rasisti de pe pamant, au facut rezervatii pentru oameni ca pentru animale, le-au luat pamanturile si drepturile. Dar le-au dat alcool. La fel s-a intamplat si pe continentul sud american.
Nu au fost alegeri pe care "indianul" le-a facut, ci consecinte. Acolo au existat intregi civilizatii.
Au fost exterminati.In vremea aia nu putem spune ca a fost bine sau rau, peste tot a fost asemanator. Era perioada marilor colonizari si cuceriri.
Insa faptul ca ii "pastreaza" inchisi si fara drepturi ca pe animale, asta nu e scuzabila. Nu mai detaliez.

Micul Mester spunea...

In rest, imi vine sa rad la treaba cu "Pun pariu ca nici tu nu stii ce inseamna cu adevarat viata la tara". Pai cu ce simti tu mai implinit daca ti-as confirma ?
Desi ca sa nu te mint, iti pot spune ca mai stiu ce inseamna viata la tara. Dar e irelevant.
Nu confund plimbarea cu modul de viata pe care omul pe vremuri era "obligat "sa-l duca (stiu bine ca el nu iesea la padure ca sa se recreeze, el tria in sau langa ele si isi lua resursele de acolo).Insa din ceea ce el facea si modul in care se raporta la ce avea in jurul sau, putem invata (binenteles, putem sa luam si elemente negative, ... daca atat ne duce capul).
Incerc doar sa expun cateva lucruri dintr-o alta perpectiva decat cea cu care v-ati obisnuit.
Imi place sa discut cu tine, ca-mi dai ocazia sa lamuresc si alte lucruri, pe care probabil mai multi ar dori sa le intrebe ori sa le contrazica.
Contradictia e printre cele mai benefice lucruri. In vreme ce aprobarea pemanenta nu duce decat la plafonare si chiar declin.
Te cred ca nu ai vreme sa iesi mai des si ca probabil ti-ai dori.
Dar na, cand ai un pic liber fa un efort si mai iesi. Ca nu face bine omului sa traiasca multa vreme departe de cadrul natural.Se aduna frustrari si tot soiul de ganduri deplasate (si aici pot veni cu sute de argumente).E cunoscut faptul ca omul se relaxeaza in natura. Desigur ca atunci cand traia in natura, nu avea nevoie de acea recreatie ca el nu se priva de mediul ala. Inplus e cunoscut faptul ca sportul (ca miscare, ca intretinere, nu neaparat la nivel competitional) este ceva ce inlocuieste viata activa. Pentru cei ce traiesc injungla si acuma, sportul este inutil. Ei misca mai mult decat majoritatea sportivilor. Ar fi aproape absurd dupa ce au alergat porcul, sa mai alerge si de antrenament inca 50 km.
Iar daca ai vreodata drum pe zona asta, nu ezita sa imi dai de stire.Si-ti arat niste locuri faine si mai povestim.

Mircea spunea...

Ma da culmea mai esti. Sa stii ca te respect mai mult acum. Imi dau seama ca pacea de care dai dovada in blogu tau nu e chiar superficiala...Si am mai invatat o lectie. E greu sa ataci un om care nu are nimic de dovedit.
Dar tot nu-s de acord cu ceva. Hai ca inteleg ca nu tre sa arunci pielea animalului pe care l-ai mancat. Dar ce fel de animal este cel a carui blana o ai tu? A fost omorat pentru carnea lui in primul rand? Sau carnea lui era ceva secundar, iar doar blana era importanta ca sa iasa pozele artistice? Ti-ai pus intrebarea asta? Din moment ce cauti sa-ti faci lingurile din copac care nu e omorat explicit pentru linguri, de ce ai blana de animal omorat inutil (trofeu)?

Micul Mester spunea...

:))
Sincer sa fiu habar n-am de la ce animal provine, ... nici nu ma interesat. E la noi in casa de mai bine de 12 ani, ... o fi gasit-o mama la second :)), dar nu stiu exact nici cand a aparut in casa.Poate ca e gasita de pe undeva.
Nu stiu nici cine la omorat si nici de ce. Daca lo mancat, sa-i fie de bine, ... daca nu atunci ii fraier. Ca-i pacat sa-l omori si sa nu-l mananci.
Eu fac poze pe orice carpe, fete de masa, panze, blana, saci ce gasesc pacasa, ... vechituri , haine si nu numai.

Anonim spunea...

Ionica ai scris acolo " E greu sa ataci un om care nu are nimic de dovedit." pai de ce sa ataci, aici se vede ca te cam plictiseai pe la lucru sau acasa si te-ai gandit sa "ataci" indianu.