duminică, 20 martie 2011

"Nu confunda luna cu degetul care arata spre ea. Astfel vei pierde toata splendoarea cerului."

Am simtit din plin nevoia sa subliniez inca o data ca omul , noi, in nestiina si incertitudine, in uitare si incalceala deseori incurcam mijloacele cu scopul.
Incurcam mesterul cu mesteritul sau chiar cu uneltele de mesterit.
Unde "bat" cu astea?
Pai tot mai des vedem ca omul apreciaza mai mult ambalajul decat produsul. Mai mult unealta decat ceea ce poate face ea.
Si mergem pana intr-acolo incat apreciem mai mult creatia decat Creatorul. Ba chiar le confundam.
Sa fie asta intelepciune sau inversul ei ?
Cand iti este sete tare, doresti cana sau apa ? (stiu ca tanarul din ziua de azi e ager la minte si va spune: " doresc cana cu apa", ... insa ai grija ca acea agerime sa nu te departeze de subiect, ci sa te aproppie)
Mai bun e focul decat unelete cu
care-l obtii.
Fara nu ele nu ai foc, asa-i.
N-am zis sa le desconsideri, am zis doar sa nu condunzi si sa sti ca ele nu sunt altceva decat un mijloc de a obtine ceea ce ai nevoie.
Iti place sa faci cumparaturi, dar nu apuci sa folosesti lucrurile poate nici macar de 3 ori. Vezi altceva si ti se trezeste o alta dorinta.
Nu stiu cum numesti tu asta, dar eu ii zic sclavie.
O dorinta inutila, pentru ceva nefolositor.
Treaba o poti aplica unde doresti. Eu ma leg de unele lucruri doar ca sa exemplific, atat. Dar tu poti sa aplici in viata ta exact acolo unde sti bine ca se potriveste.
Vad cum ne dorim si ne luam (facand eforturi reale) masini, calculatoare, biciclete, haine, etc, din ce in ce mai noi, mai performante. Nu trece multa vreme si ne mana iarasi stapanul (dorinta) sa luam ceva si mai bun. Dar nici macar de ce am avut nu am beneficiat la maxim , ... in vreme ce altuia ii lipseste caldura, hrana, chiar apa potabila.
Concluzie : fie ca-ti place fie ca nu, asta nu-i altceva decat EGOISM si NEBUNIE.
Iti spun, pentru ca (poate) fara exceptie toti trecem prin asta. Doar pentru ca ne-am invatat sa schiopatam, nu inseamna ca mersul drept a devenit nefunctional !
Intelegi ce zic ? Incepi sa prinzi ideea? Sigur ca intelegi. Nu neaparat accepti, dar sigur intelegi.
Nu mai generalizez si caut sa ma intorc la padure.
Daca dezvolti pasiune pentru hamac si nu pentru iesiri in natura sau pentru cutit si topor si nu pentru taiatul cu ele, ii bai. S-au pervertit lucrurile si ceva in minte s-a stricat.
Sa iubesti mai mult cadourile decat pe oamenii ce ti le ofera, mai mult banii decat parintii, mai mult tehnologia decat ceea ce poate ea sa-ti ofere, ...
Am vazut oameni ce tin mai mult la o masina decat la alt om !
Ai dreptate, iar am deviat de padure.
Se nasc discutii lungi despre nimic. Vezi bine cum suntem in stare sa discutam ore intregi despre un echipament anume (vezi forumurile si te convingi), dar ne lipsesc informatiile cu adevarat importante.
Uiti sa iesi in natura si parca toate sunt straine acolo. Ne simtim intrusi in padure, dar in loc sa invatam despre asta, ne pierdem vremea in accesoriile de tot felul.
Pe scurt iti place mai mult sa-ti cumperi ceva echipament si sa uiti la el dupa care te plictisesti si-ti iei altul, decat sa iesi in natura.
Echipamentul cel mai bun nu face altceva decat sa faciliteze, sa completeze si sa te aduca acolo unde fara el fie ti-ar fi greu fie imposibil. Atat.
Invata sa-ti pui lucrurile in ordine.
Nu ma intelege pe dos, nu zic sa umblii cu mainile in buzunar, nu zic sa nu investestesti in ceva bun, ci zic doar sa pui "lucrurile" in ordine la nivel mental.
Stiu ca preferai sa vezi cum se face ceva decat sa citesti insiruiri de cuvinte pe care pana maine le uiti, dar sa sti ca cel mai important accesoriu este mintea ta. Daca nu investesti in ea mai mult decat in celelalte, ... fie toate nu-ti vor folosi la nimic, fie iti vor folosi intr-o masura foarte mica.
Dar ma gandesc ca daca si numai unul singur citind, se regaseste in categoria asta si isi schimba modul de gandire raportandu-se cum ar trebui, am reusit ceva.
Nu uita ca modul in care te raportezi la tot ce-i in jurul tau are directa legatura cu ceea ce va urma in viata ta.

8 comentarii:

dodo spunea...

Inca o data, foarte clar spus ! Esti mare mester .... !

Ronin spunea...

Multumesc pentru raspunsul promt despre subiectul topoare si pentru 'urecheala" pe care simt ca am luat-o citind postarea de astazi

Marius Colac spunea...

Mare mester si la fapta dar si la vorba! Filozofia ta de viata, general vorbind, profund crestina, daca ar fi ascultata de mai multi, ar face lumea mai buna.

george spunea...

m-ai uns la suflet! mare dreptate ai!

Micul Mester spunea...

Hei hei, stai asa.
Zic ca sa aud si eu. Intre cei ce au nevoie sa aplice sunt, nu intre cei ce stiu si fac.

Mihai spunea...

Salut,
Ai un blog foarte frumos, cu multe sfaturi bune.

Toate cele bune, Mihai.

Micul Mester spunea...

Daca crezi ca gasesti ceva folositor aici, e si blogul tau.

Claudiu spunea...

Ma bucur ca mai sunt si oameni care gandesc asemeni mie , felicitari !