marți, 31 mai 2011

No ma, hai sa vedem ce se mai ciopleste

Si am zis ca pe asa o vreme faina ar fi bine sa iesim la cioplit. Zis si facut. Am urcat dealu si ne-am bagat in dreapta , la mestecenii aia cazuti. Taiam si despicam cu toporu si ne luam lemn de lingura.
Aici sus, lemn elastic pentru cadru de fierastrau nu se gaseste (alun, corn). Asa ca traversam si coboram pe stanga pana la jos la parau.
O gura de apa si un biscuite, o taiatura si doua despicaturi si fierastraul e gata. Acum putem taia si mare si repede si drept.
Stiu io un nuc cazut din 2009. Dar fi atent, ca nu-i sta trunchiul pe pamant sa putrezeasca ci se sprijina in ramuri. Apropo de guster. Apropo ce ? Nimic. Uite-l, era si el pacolo atata tot. Se plimba prin soare ca soparla ! Vali isi taie pentru o canuta. Hop, iaca si fisura. Nu-i bun capatu ala, taie mai din mijloc.
In vreme ce scobeste cu dalta , ce mai sare si-n baza degetului ce tine lemnul, imi aduc aminte ca si eu am patit asa in valea Cernei.
Asteptam sa vina microbuzu cu oamenii (ca aveam de lucru acolo) vreme in care scobeam si cana. Pac, in graba si-n forta se infige si-n palma. Sangele incepe sa ploua si nu-mi venea sa ma opresc, ca stiam ca n-am multa vreme. Eii, nasoala treaba ca daca nu ma opresc umplu toata cana de roseata.
In fine dupa ce sug si scuip, fac ce fac si reusesc sa pun si ceva leucoplast, continui multumit. Insa am invatat ceva. De atunci anii au trecut si am prins miscarea cu daltile.
Cutite , dalti, topoare si fierastraie, toate fac treaba mai bine si mai sigur dupa ce inveti sa le folosesti. Asa ca idee este foarte important sa adaptezi viteza si forta aplicata la scule, pozitie si esenta. Nu lucra niciodata in forta si nici prea repede.
Mai bine iei cate putin o data si ramai odihnit si netaiat, in plus nu risti nici sa compromiti materialul (cand si daca iti scapa).
Revin la nuc. A pai daca tot am revenit, il despic, il indrept, desenez cercul cu creionul si compasul si incep treaba.
Dupa tesla, iau mai fin cu cutitu ala cu lama stramba.
Daca i-am scobit causul, m-am apucat sa indepartez surplusul cu toporu. Nu dureaza mult si indepartez grosul.
O mica ureche ii las, prin care o sa treaca snuru din piele cu care o agat cand nu mananc din el. Am zis mica, asa ca ce vezi acuma urmeaza sa treaca prin cutit.
O inceput sa adune vatu norii si bubuieli prevesteau ploaia ce avea sa vina. Primii stropi ne anunta ca-i timpu sa ne retragem undeva la loc ferit.Parca am fi in jungla, ploua zilnic 1-2 ore.
Aici, daca tot stam si asteptam sa treaca potopu, scot cutitu si-i dau bataie.
Au ca fain miroase floarea de salcam.
Imi amintesc de clatitele cu floare de salcam, da nu stiu daca apuc sa fac anu asta, ca deja se cam scutura.
Intr-un tarziu ploaia trece, ... lemnele raman. In rest am mai luat si lemn de-o cana, ca mi-ai zis sa-ti fac una mai marisoara. Amu om vedea cand si cum .

4 comentarii:

Micul Mester spunea...

M-am uitat un pic peste link. Nu prea se leaga cu ce pun pe blog.
Prin blogul asta urmaresc tocmai sa-i scot pe oameni din mediul cotidian (sufocant),sa ofer o gura de aer proaspat.
Si daca nu e pe aceeasi lungime de unda , nu le amestec.
In rest, eu is Vasi(le), imi pare bine de cunostinta.
Si amu ca ne cunoastem putem vorbi si la singular.
Sanatate si numa bine iti doresc si eu.
A pai mai vorbim .

Unknown spunea...

Deşi am stat nopţi întregi citind blogul tău atunci când l-am descoperit pentru prima dată, constat că încă mai sunt postări pe care nu le-am mai văzut până acum.
Am rămas surprins de asemănarea (lucru, şi unelte) cu confecţionarea cănii mele de arin :)

Prepelite Bihor spunea...

Felicitari pentru stilul de viata si pentru dorinta de a mesteri cate ceva. Tot caut de ceva vreme tesla curbata, asa cum vad ca folosesti si tu, dar nu gasesc decat la preturi peste 300ron si nu am incredere sa cumpar de pe site-uri, fara sa o tin in mana inainte. Ti-a facut-o cineva sau ...poti sa-mi spui unde gasesc.

Micul Mester spunea...

Mda, teslele astea is grozav de scumpe. Asta ce o vezi in poze e la Pfeil, si o fost mult peste 300 lei.Amu incredere poti avea in firmele consacrate si mesterii priceputi.
Spre exemplu una dinasta facuta de Gransfors B. e aproape 200 euro :)) .
Astea de la Pfeil is o leaca mai ieftine, dar otelul este foarte bun, insa mai ai de lucrat la tais si nu primesti nici teaca pentru lama.
O varianta mai economica este sa incerci la mesterii fierari de prin tara, care au mai facut asa ceva sau care doresc sa-ti faca conform specificatiilor .
In rest, daca vrei adrese de magazine sau mesteri , scrie-mi te rog un mail (adresa o gasesti in dreapta pe blog).