marți, 3 ianuarie 2012

a inceput anu si saptamana , a inceput si treaba


De vreo doua zile ii mai mult senin si avem temperaturi cu + la soare, ... in padure la umbra au ramas cu - .
Daca duminica te udau stropii din zapada ce se topea de pe coroanele golase, ieri doar pe jos mai era un strat subtire de un alb murdar.
Nu e iarna, e inceput de iarna.
Dar ma bucur ca am incheiat anu cu o alergare faina sambata (31) si l-am inceput pe astalalt cu o plimbare tot la padure.
Pai Vali o zis intre timp sa ciopleasca si la un carnat ... sau doi. Io ma abtin, ca am altele de facut.
Am mers la baza molizilor ca acolo am aflat un petec de uscat. Foc sa creasca temperatura si topor ascutit sa indepartez ce n-am nevoie din semifabricate.
Asa ca pentru vreo luna mi-am asigurat front de lucru. Pentru o coada de topor am luat un carpen bun, uscat si am si inceput-o ieri seara.
In rest pacasa toate bune, catelu o mancat, parintii sunt bine, la atelier mai trebuia dat un pic cu matura, da-i bun si asa :)) .
Ai vazut ca iarna diferenta de temperatura intre noapte si zi, de la soare la umbra e mare.
Cand umblii , sa nu te imbraci gros, ca transpiri. Mai bine un pic racoare cand umblii, iar cand te opresti sa fii uscat si sa ai o haina de luat pe tine, decat sa tremuri ud cand stai.
Iara s-au rupt o gramada de fagi si carpeni, unu a cazut chiar cand noi eram acolo. Asa ca baietii cu padurea au de lucru.
Mai gasesti si vreun cires, vreo salcie capreasca ,tei, salcam,mesteceni, artari, frasini, pin, dar cel mai mult fag si carpen, ... foarte rar nuc.
Prin padure urme de copite si scurmat, mistret si caprioara.

Dar ieri am inceput deja sa adun materiale.
Ca discutam de topor. Aveam un "fier" bun da fara coada, ... si cand ne vedea se bucura, dar nu putea sa se manifeste liber, ca n-avea din ce sa dea. Dar amu are coada.
Carpen am luat, unul dinala mort in picioare, uscat bocna.
Stiu ca se lucreaza mai greu lemnul uscat si de esenta tare, dar tre sa intelegi ca lemnul verde nu-i o optiune. Degeaba il lucrezi usor, ca dupa ce se va usca, o sa-ti miste fieru in coada.
Asa ca un pic de topor, cutitoaie , pila si smirghel si fara mare arta coada e functionala, ... daca nu chiar o coada buna.
Intre timp am inceput si cana de nuc, ca nu cumva sa raman prea in urma cu ele.

Pregatesc din timp si manerul de maceta. Tot artar am ales ca tare mi-a placut.

Cutitoaia, ... bine ca mi-ai amintit. Am si eu una dinasta batraneasca, batuta din ciocan. Tre sa-i pun manere si sa o ascut. Am modificat-o un pic sa fie functionala, ca nu era prea bine gandita initial.
Cu manerele nu dureaza prea mult. Ceva fag am avut acasa, cred ca-i cel putin de un an in sopru. Tai doua "ghiuluri" dintr-o teava de cupru , pilesc un pic si ii gata (in mare).
Amu sa nu te astepti la fierotanie sa pun nu stiu ce manere stilizate, aiurea, nici nu da bine.
In rest treaba merge, ceaiul e fierbinte, mai am un pic pana ce termin de scris si ma culc.
Somn usor si tie.

2 comentarii:

Dan spunea...

faina treaba. am si eu o intrebare, am niste capete de topor mai vechi, putin ruginite, acuma ele inca taie si sparg lemne, dar nu pot sa zic ca is ascutite. cu piatra ai de ascutit coasa nu prea reusesc sa le ascut, ai vreo sugestie? mia mai zis cineva ca merge cu polizoru sa dai jos rugina macar de pe langa muchie, dar dinala nu am si nu stiu daca e bine. multam si sanatate!

Micul Mester spunea...

In general merge cu smighel sa dai jos rugina asa in mare si cu o pila fina il ascuti.