vineri, 8 iunie 2012

Intretinerea lingurii tale

E important un echilibru si aici.
Lingura de lemn nu este obiect ornamental, dar nici lingura de unica folosinta.
Ea este lingura ta si nu mai gasesti niciunde una ca ea. Lemnul spre deosebire de metal si plastic e organic, e frumos, "neutru" din punct de vedere termic (nu transmite nici rece si nici cald), are culoare placuta, e usoara, rezistenta, isi are originea in arbore, are un inceput, o poveste, ea traieste si calatoreste cu tine.
Nu trebuie pastrata in vitrina, uitata pe undeva, dar nici lasata murdara si uda dupa folosire.
Despre lingura de lemn e bine sa stim ca dupa cateva folosiri (uneori si dupa prima ) fibra se mai umfla si dupa ce se usuca poate sa ramana mai rugoasa.
Aici e simplu. Vi cu un smirghel de vreo 400 granulatie si apoi finisezi cu unu de 800-1000. In 4-5 minute ai gatat, o dai cu ulei alimentar si gata. Lemnul nu se mai umfla si nu vei mai avea treaba cu asta.
In rest tre sa stii ca lemnul in general nu-i bun sa ramana expus la soare sau in apropierea surselor de caldura sau/si vant. Mananci cu ea, o speli , o lasi la uscat ca pe oricare , dupa care, in saculetul ei (sau nu) o pui in sertar sau unde vrei si gata.
Sa nu o lasi in vreo punga multa vreme, mai cu seama daca e uda, ca va mucegai, putrezi (doar e lemn !) .
In rest, daca sta mai multa vreme nefolosita ori sti ca urmeaza o astfel de perioada pentru ea, sa nu uiti sa o dai cu ulei ca lemnul sa fie protejat.
Nu ai mare lucru de facut, dar na si aici ca-n orice treaba unii exagereaza cu ingrijitul, altii cu neingrijitul. Amu tu esti echilibrat, n-ai problema asta. Asa ca e bine.

Niciun comentariu: