luni, 9 decembrie 2013

doar cat sa-ti aminteti aroma ei

A cernut Maestrul cativa centimetrii de zapada, apoi a luat norii si a oprit vantul. Imi place sa cred ca tot El mi-a pus in minte si gandul sa ies si ca in pregatirea minutioasa a avut in vedere sa ne bucure si pe noi.
Pe masura ce urc Certejul, zapada de pe crengi nu-mi mai cade intre piele si gulerul hainei, pentru ca temperatura ramane sub 0.
O imagine poate fi descrisa din foarte multe "unghiuri", totusi parca cel mai aproape de inima noastra este cea artistica, in care arbori sunt imbracati si au ceva de spus. Si vrei sa fii acolo unde albastrul cerului nu cere explicatia stiintifica , care nu de putine ori distrage atentia de la imaginea de ansamblu.
Ii foarte bine sa cunoastem detaliile fenomenelor, lucrurile care stau la baza celor vizibile, insa astea isi au relevanta doar cata vreme imbogatesc peisajul si aduc un plus de culoare si profunzime.
Insa cand detaliile iti rapesc frumusetea, poti sa stii (sigur !) ca nu cunosti suficient . Pentru ca in esenta lucrurilor cand patrunzi, descoperi o frumusete si mai mare, in nici un caz nu pierzi imaginea initiala fara sa primesti ceva mai bun in schimb. Si apoi vei constata ca imaginea de ansablu a fost semnificativ imbogatita.
Alergand pe intuneric, utilizand doar lumina slaba a lanternei pe modul economic, trec foarte aproape de doi ochi si inca doi. Caprioare care nici alta data nu s-au speriat vazandu-ma ca alerg pe langa ele.
 Exact ca si caprioara care a venit spre noi in loc sa fuga . Auzind pasii, am luminat inspre zgomot. Si Vali s-a mirat, ca reactia normala din partea unui animal salbatic, ar fi trebuit sa fie fuga in alte directii. Dar stii cum ii, deseori cand vad lumina raman nemiscate. Numa ca asta o venit la noi.  
Insa zilele trecute, cand merea baiatu ala cu pusca , mai jos de locu unde ne oprisem, gandu mi-a mers la faptul ca s-ar putea sa nu fuga nici de lanterna lui, i-ar fotonii lui contineau si plumb ... 
Cumva tot un soi de bucurie ar fi manifestat si el, doar ca de alta natura.
Cu riscu ca mi-i pun pe toti in cap, poate si pe tine, continui sa afirm ca ti-ai ales o pasiune josnica. 
Nu stau sa analizez daca e vorba de oaresce frustrari, din lipsa de alta activitate, de influente exterioare sau alte baiuri. Cata vreme omori de placere nu poate iesi nimic bun din asta. Sunt altii care fac asta ca sa traiasca (macelarul de exemplu). Apoi omul care are animale, le taie gatu si le face bucati sa le mance,ca el suntem si noi. Dar una-i sa omori ca sa manci si alta-i sa omori pentru ca-ti face placere. 
Daca ai devenit dependent de fiorul ala, nu diferi prea mult de orice alt criminal. Desigur ca multi nu realizeaza treaba asta si spun ei "io nu gandesc asa" . Nu gandesti, dar faci. 
Nici perversul nu considera ca e ceva deplasat in modul in care se manifesta cata vreme s-a obisnuit cu nebuniile lui. 
Nici mincinosul nu va zice ca a minti este ceva rau cum nici cel corupt nu va da sau respecta legi impotriva luarii sau darii de mita.
Insa caprioara doarme unde apuca si e mereu atenta si haituita de animalele de prada. Ea nu-si permite entorse si nici somn adanc. Nu are casa ei si nici haina de camuflaj pentru orice sezon. Cand stii ca sunt putine si ca sunt mult sub capacitatea ta de a te intelege, nu cred ca se cuvine sa o linsezi miseleste si sa mai gasesti si satisfactie in asta. In cazul asta consider ca sunt mai barbati aceia care lupta unul cu altul cu pumnu gol. Adversarii sunt mai pe masura si nebunia se manifesta intr-un mod mai echilibrat.
Daca placerea presupune nebunie, atunci ar trebui sa fac bine sa-mi regandesc notiunea de placere si sa-mi recalibrez pasiunile.
Daca in trecut cand fauna era abundenta si oamenii de 8-10 si chiar 30 ori mai putini pe masura ce te indepartezi in timp, iar sa vanezi era nu doar o necesitate ci si o faima, acum treaba asta mai are sens in foarte putine locuri pe glob. Iar daca nu te aflii acolo in contextul respectiv, nu ai inteles nimic.
Pentru ca atunci cand elimini contextul si incerci sa aplici sablonul intr-un context diferit, ... ratiunea ar trebui sa fie cea care sa te lumineze.
Daca prin uciderea inamicului in vreme de razboi poti salva cateva persoane civile care altfel ar fi fost victime sigure, ar fi ceva bun, in vreme de pace inamicul acela nu exista si uciderea acelui om este un act condamnabil si nejustificat. 
Vezi tu, ai eliminat contextul razboiului si nu mai ai pentru ce sa ucizi. Dar daca si in razboi omori de placere si nu doar pentru a apara, atunci indiferent ca esti sa nu autorizat, esti criminal . La nivel moral nu esti autorizat sa te bucuri ca iei viata nimanui.
Am revenit la subiectu cu pseudo-vanatoarea (mai exact braconajul) , pentru ca e plin sezon si oriunde ies si aproape oricand, aud puscaturi si nu de putine ori ii si vad pe ortaci.
Dar pas cu pas ne indepartam si gandul ramane in urma. Noi imagini fie aduc alte ganduri, fie se leaga de cele initiale.
Caldura corpului este produsa si mentinuta prin arderea caloriilor provenite din alimente, iar cea a focului unde am pus ceainicul, din lemne ce as fi vrut sa fie mai uscate.
Asa se face ca la un capat sunt jar, iar la altu sunt inca acoperite cu zapada . E treaba cu conductivitatea termica, lemnul nu-i un bun conductor. Mentionez treaba asta, ca e important de stiut in ideea in care vei vrea sa te folosesti de lemn ca de un material izolator .
Insa o data ce apa se evapora si lemnul e de esenta tare, coaja subtire sau deloc, aproape ca nici nu mai fumega. Acum doar aburul din ceainic este vizibil si purtat de vant. Si este semnul ca poti pune plantele.
Acum e anotimpul in care si cele mai banale plimbari (trasee) din timpul verii, vor deveni interesante.
La limita dintre perceptia sezoriala si cea a credintei bazata atat pe cunoastere cat si pe inchipuire, sta omul si priveste si pricepe doar un strop chiar si cand i se pare ca lucrurile ii sunt clare.
Nu de putine ori afirmam ca am inteles ce este important, dar curand vom afla ca nici n-am stiut ce era cu adevarat important, da pai sa si alegem dintre elemente pe cele importante.
Intr-un sistem complex sunt elemente cu functii multiple, insa nu importanta lor ar trebui pusa la indoiala,cel putin nu in sesnul in care sistemul ar functiona si fara ele. Daca merge si fara, atunci sistemul nu le-ar include.
Si in cazul asta s-ar putea sa constatam ca avem o perceptie saraca atat asupra imaginii de ansamblu cat si a detaliilor.
Tot ce putem face cu adevarat si nici aia prea bine, este sa intrebuintam sisteme deja existente.  Insa pentru a judeca corect daca si ce este bun si ce nu, in materie de ... materie, ar trebui sa intelegem perfect atat ce sta la baza materiei, cat si ce anume o tine legata.
Fara sa intru in sfera (sau poate e cub) imateriala a programelor informationale de orice fel, a inteligentelor artificiale, naturale si supranaturale, tin sa mentionez ca nu ceea ce nu cunoastem ar trebui sa ne deranjeze si ne pune pe ganduri, cat ar trebui sa ne framante faptul ca nu ne raportam corect nici la ceea ce cunoastem.
Insa si aici vom vedea paradoxul, ca abia cine a inceput sa alerge repede, isi va pune problema timpilor si va constata mereu ca nu alearga suficient de rapid. Si poate nu viteza este factorul determinant sau poate nu e singurul.
In efortul sustinut de a discerne intre sensul literal, metaforic si comparativ ar trebui sa nu ne lasam prada lenei si sa abandonam inainte de a fi parcurs intreg traseul/cartea/situatia.
Deseori ne este mai confortabil sa afirmam ca nu putem si nu intelegem chiar inainte sa fi incercat macar.
Zapada care de fapt este apa cristalizata in structuri extraordinare, simetrice, reprezinta doar una din nenumaratele dovezi ca mic nu este echivalent cu neglijabil. Daca e totuna ce forma ar fi trebuit sa aiba cristalele, atunci ar fi avut forma neregulata .
Intamplator poate fi numit ceva doar cata vreme nu-i cunosc insemnatatea. Iar daca reusesc sa patrund cate ceva din tainele lui, constat nu ca termenul era nepotrivit, ci mai de graba ca era inexistent si ca l-am inventat ca sa-mi pot explica ceva pentru care ar fi trebuit sa depun mai mult efort sa inteleg.
Daca e sa invat ceva din asta, nu e doar cat de putin stiu fata de cat ar trebui, ci si cum ar trebui sa utilizez ceea ce stiu in ideea de a afla mai mult. Totusi as vrea sa ma raportez corect fata de lucrurile pe care inca nu le cunosc.

Un comentariu:

florea mircea ion spunea...

E frumos ca a venit si iarna,ar trebui toti sa fim foarte fericiti ca traim intr-o zona cu o asa varietate de clima,asta nu ne lasa sa ne plictisim.Incaltari si haine bune si la drumetie.Noroc.