marți, 31 decembrie 2013

optimism real, hrana sanatoasa pentru noul an

Oare exista culori si in absenta luminii ? Si daca exista au vreo relevanta ? Dincolo de curcubeu si chiar de atmosfera , dincolo de raze si particule , nu stiu ce este gandul dar il folosesc.
Nu ai nevoie sa stii definitia dragostei pentru a iubi. Nu ai nevoie sa cunosti formula chimica a apei pentru a-ti potoli setea.
Insa ai nevoie sa cunosti Adevarul pentru a umbla in Lumina si pentru sta drept.
Este esential sa nu te temi ca vei cadea in minoritate daca vei cauta sa te indrepti in tara in care toti stau stramb. In primul rand nu te mai teme ca-ti va fi frica !
Nu vei putea zambi pana ce fruntea nu se va descreti. Trebuie sa iti doresti, sa incepi prin a-ti dori sa faci , sa gandesti, sa actionezi corect. Compromisul are pretul lui si dreptatea are pretul ei. Ceea ce platesti aia vei avea.
Optimistul nu trebuie sa fie orb. Pentru ca a vedea in toate bine este cu alte cuvinte a-ti bate joc de ceea ce se cheama Bun ! Nu exista ca toate sa fie bune, pentru ca abia sub comparatie poti determina ce e bun si ce e rau. Nu toate lucrurile sunt relative si nu mi-ar fi greu sa-ti dau exemple de rele ce nu pot manifesta absolut nici o parte pozitiva. Evident voi recurge la exemple dureroase si la a te scoate din sfera de confort pe care ti-ai creat-o. Dar sa nu-ti fie lene sa iesi de sub plapuma nedreptatii. Iti zic io ca merita un pic de frig acum pentru un mai bine pe viitor.
Cand oferi mita sa reusesti acolo unde altul este mai competent, distrugi nu doar conceptul de dreptate si persoana pe care ai exclus-o din locul pe care-l merita, dar clatini tot sistemul incurajand incalcarea normelor morale si legale si promovezi ceva eronat ce pe termen lung va avea efecte dezastroase.
Sunt curios cine poate sa contureze vreun aspect pozitiv atunci cand este vorba de savarsirea unei fapte concrete si cat se poate de reale si actuale cum este abuzul sexual impotriva unui copil care inca nu stie sa vorbeasca sau a unui batran care nu poate sa se deplaseze ! Baga bine la cap si nu te grabi, cantareste cu atentie situatia inainte de a te aruca in lupta. A vedea lumea cum nu este si a ascunde ceea ce trebuie sa fie la lumina, doar din motive de interes personal (= tot ce nu doresti sa vezi, sa auzi, ca iti deranjeaza buna dispozitie,poate si peisajul neplacut cu omul murdar si nemancat, etc, cat si orice fapta pe care am facut-o si noi si pe care daca o acuzam , ne acuzam singuri) nu este modul corect. Da, vorbesc de optimistul ignorant care deschide ochii doar la ce-i convine si inchide la orice altceva sperand ca data viitoare cand ii va deschide, altu sau ceilalti vor repara tot ce era nebunesc.
Fiecare om stie ca decat sa-si indrepte propriile defecte, e mai usor sa mascheze, sa imbrace nebunia intr-o haina eleganta, pana ce spera el, vor deveni obisnuite si in final poate chiar ceva bun sau macar acceptabil. Niciodata, ce e rau nu va fi bun. Nebuniile nu trebuie promovate ci mai de graba abandonate. Nu oamenii trebuiesc abandonati si condamnati, ci faptele narozesti (pana ce nu ajung si oamenii sa se identifice cu nebuniile lor si atunci inevitabil vor fi condamnati o data cu ele, pentru ca au ajuns sa fie parte componenta a fintei lor prin faptul ca le-au inglobat/infiat/asimilat).
Inceteaza sa mai intrebi (cu gand de justificare si scuzare a rautatilor personale) "ce e drept si ce nu ? ce e bine si ce e rau ?". In realitate stii deja ce e drept si daca prin absurd ai lipsit cand s-a predat, ai acces oricand la informatie si nicicand nu e tarziu sa inveti. Esti indreptatit sa intrebi ce e bine si ce-i rau doar daca ai pornit cu un gand bun si doresti sa aflii binele ca sa-l practici.
Vrem mai bine si se poate. Astazi doar doi sau trei sa fim si poate nici nu reusim. Dar ai putut sa demonstrezi ca o minciuna chiar daca se scalda in sustinerea a milioane de persoane, ea nu devine adevar si ca "Vox populi, Vox Dei" nu este deloc aproape de Adevar.
Iti ofer in dar optimism real si un colt din reteta. Stiu ca ai vrea peste, dar io prefer sa-ti arat cateva noduri si poate daca ai interes vei invata sa-ti faci si undita si sa mergi singur la pescuit.
Spui un an mai bun, dar daca gandesti rau nu va fi mai bun. Gandesti bine, actionezi corect, atunci ai motive pentru a fi optimist.
Cu privirea in pamant nu se vede cerul albastru. Dar nici cu capul in nori nu se poate alege directia buna intr-o rascruce de drumuri.
Stiu ca suntem copii la minte si vrem ca toate sa fie dulci la auz, dar prea mult dulce face rau. E nu doar iluzoriu, dar si intoxicant. Uneori saratul este necesar pentru a da gust mancarii. Disciplina isi are rostul ei si bucuria sanatoasa este binevenita.
Sa invatam in noul an ca se poate zambi si de fericire, nu doar rade in batjocura de unul si altul.
 Am auzit anul asta mai mult ca oricand cum oamenii isi urau unul altuia "Sarbatori linistite" . Iti dai seama ca am ajuns sa nu mai speram la fericire si sa ne multumim si doar cu o liniste de cateva zile ?
Nu te grabi, ca-i timpul scurt si asa. Nu te grabi cand trebuie sa alegi si nu inchide ochii cand tre sa admiri. Nu ezita sa multumesti, cum nu ai ezitat nici sa ceri.
Inca un pas, inca un gand si teoretic ar trebui sa cunoastem mai multe decat pana acum. Esecurile din trecut sa ne serveasca ca si exemple si lectii.
Invatatura sanatoasa este mai de folos decat orice lauda si incurajare (cu atat mai mult decat cele abuzive).
Lauda este stimulul omului mandru, in vreme ce atentionarea este indreptarul omului drept ( = omul ce depune efort in directia asta , nu cel desavarsit). Extrem de rar se potriveste in context o lauda care sa fie si constructiva la modul real.
Cand un lucru il faci bine iti primesti lauda si multumirea din rezultat , iar cuvintele sunt ca nimic. Dar cand atentia iti este indreptata catre dorinta de a fi apreciat, atunci e o inversiune de valori. Sa avem curajul si inima sa refuzam sa mai spunem raului bine doar pentru ca a devenit comun sau legal.
Am adunat in seara asta doar cateva concluzii si idei din minte si le-am pus pe "foaie", ca un cadou pe care-l face profesorul elevului. Orice om este si trebuie sa fie atat elev cat si profesor.
Iar tu esti probabil omul care mi-a fost in multe randuri profesor, direct sau indirect. Numa bine iti doresc, pentru ca sunt perfect constinent ca daca tu o duci bine si altii din jurul tau au sanse sa o duca bine. Iar poporul se constituie din oameni care daca o duc bine si umbla drept, se cheama ca traim intr-o tara buna.
Multumim lui Dumnezeu pentru lunga perioada de pace de care am avut parte si la care bunicii si strabunicii nostrii doar au visat. Doresc ca vremurile astea sa fie folosite cu cap si nu irosite, uitate si neapreciate.
In speranta ca ne vom raporta corect la situatiile ce vor urma, m-am bucurat sa impartasesc cu tine perspectiva mea despre optimism.
Asa ca iti doresc ce-mi doresc si mie, sa avem curajul sa cautam Adevarul si sa-l acceptam chiar si atunci cand pare ca este impotriva intereselor noastre de moment. Si mai mult decat atat, sa avem curajul sa-l facem public, sa nu stingem "faclia", sa fim lumina in intuneric.

5 comentarii:

florea mircea ion spunea...

La multi ani mestere si iti multumesc pentru munca pe care o depui pentru a ne arata un colt de rai din Romania.Iti multumesc si pentru atitudinea si sfaturile cuprinse in articole care poate nu le intelegem intotdeauna dar daca am aprofunda un pic si am fi mai atenti,sigur am intelege mai bine.Iti doresc un an cu sanatate pentru ca de aici deriva toate celelalte si sa faci cum stii tu mai bine pentru a ne delecta in continuare cu blogul tau.

Anonim spunea...

numai bine si tie si cautare rodnica! mihaela

florin spunea...

la multi si binecuvantati ani, cu bucurie, sanatate, liniste si spor in toate cele bune!

Unknown spunea...

O placere sa citesc ce postezi, ca intotdeauna.
La Multi Ani rodnici si cu sanatate iti urez.
Cu multumiri pentru ca ai contribuit covarsitor la nasterea unei pasiuni (cioplitul), iti doresc toate cele bune.
Marius Berinde (Azuga)

Tepes Lucian spunea...

La multi ani mai Vasi! ( si de an nou si si de Sf. Vasile ).
Ma foarte faine ganduri ai.

De vi anu asta prin muntii de pe la Brasov ( din zona ) da un semn, de vrei partener de tura.

Salutari.

Un an fain iti urez.