Sunt ani deja de cand iesi in natura. Ai cutitul tau, prosopelul si alte lucruri pe care le iei cu tine, dar inca nu ai lingura ta de lemn.
Nu stiu cum iti place tie, dar eu nu plec niciunde fara ea .
Nu-i mai frumoasa ca altele, nici mai mare sau mai mica. Nu-i nici cea mai rezistenta, nici cea mai slaba, este doar lingura mea.
Este din lemn de nuc, puteam alege orice alt lemn (inca pot), dar l-am ales pe asta, fara sa analizez prea mult sau dupa vreun anumit criteriu.
Lemnul este de la un nuc batran cazut, in Cheile Carasului. Am cioplit-o acolo, in cateva ore.
De atunci cu ea mananc, nu aloc prea mult timp intretinerii, ca nu are nevoie. Intretinerea inseamna sa o spal dupa ce o folosesc, dar nici aia nu fac tot timpul. Foarte rar, o data la cateva luni o mai dau cu ulei.
Este bucata de lemn care a primit forma si utilitate, iar acum imi serveste la fiecare masa.
Dupa cum vezi (in poza de sus - facuta azi) nu are nici un fel de uzura .
E momentul sa te gandesti si la lingura de lemn pe care o tot inlocuiesti cu cate-o fierotanie, plasticuri sau uneori uiti sa-ti mai iei vreuna.
Inca din vechime omul manca cu lingura de lemn. Cauta cu atentie, alege-o pe cea care simti ca-ti place, ca ti se potriveste si indrazneste.
Nu-ti mai face atat griji pentru ea, ca daca o ti in husa fara sa o folosesti, isi pierde toata valoarea.
Ea e facuta sa fie folosita asa ca te va tine multi ani, poate toata viata.
Gandeste-te ca pana la urmatoarea tura la padure, sa incluzi in "echipamentul de mancat " si lingura ta de lemn. In plus vei avea satisfactia ca este singura de acest gen.
In scurt timp dupa ce vei pune mana pe ea, vei intelege exact ce zic. Va deveni o parte de nelipsit, alaturi de cutit si cana.
5 comentarii:
Acasa maninci cu lingura de lemn?
da,
Tu ?
Sint tentat, dar am sa incerc intii cu una de 1-3 lei din lemn de tei sau din ce or fi cele din piata, pe care sa o adaptez putin - sa vad cum ma simt (eventual daca pastreaza mirosurile).
Din experienta pe care o am cu lingurile din lemn pe care le intrebuintez la bucatarie (din lemn moale), dupa un numar de folosiri (50-100 sa zicem) capata un oarece miros :-) (asa cam ca de ciorba) - vreun sfat ceva ?
O zi frumoasa :-)
PS Folosesti si strachina de lut acasa?
Nu ma gandesc mult acasa, ies la padure si-n munti cat de des apuc.Mananc din farfurii de ceramica.Nu-mi plac tablele. Imi plac astea de lut,da.
Cu lingurile din lemn, ... e mai simplu de atat. Iti iei una care-ti place, aia-i lingura ta. Daca o speli, n-ai treaba cu mirosurile.
La lingurile astea de zicea-i tu, cu 1-3 lei, e diferenta ca intre un cutit cu 4-5 lei si un cutit facut de mester, de cel putin cateva sute de lei.
E vorba atat de esenta, cat si de forma, , finisaje, .. etc.
Trimiteți un comentariu