vineri, 5 martie 2010

nu astepta sa faca altu ce poti face tu

Ati iesit la o plimbare, la padure.
Afara miroase a inceput de primavara. Uite, salcia a dat deja matisorii.
Cauti lemn pentru cioplit, iti faci planuri de-o gustare in natura, un ceai, o discutie si o ciopleala la foc.
Si tot umbland dai peste o groapa de gunoi care nu are alt amplasament decat pe firul unui parau ce ar fi trebuit sa furnizeze apa de baut a oricarui drumet ce strabate locul. Nu mai zic ca este apa din care se adapa caprioarele si toate vietuitoarele din zona.
In mult iubita noastra patrie, cu cat te apropii mai mult de civilizatie, cu atat mai rau incepe sa arate si sa miroase, nu-i nimic. Suntem antrenati.
Dar antrenamentul adecvat trebuie sa aduca rezultate pozitive.
Acu, nu zic ca de cate ori vezi gunoi, lasi totul de-o parte si te apuci de treaba, dar macar sa ai in vedere si sa-ti faci timp o data si pentru curatenie.
Desi din imagini poate sa reiasa ca ar fi cateva peturi, totusi a fost vorba de o munca de 5-6 ore ca sa curatam paraul, pe portiunea aia. N-au fost doar peturi, ci si sticle, borcane, conserve, putregaiuri, zdrente, resturi de tot felul, tuburi goale, doze de bere, cutii de alimente, ambalaje, etc, ... toate imbibate bine cu mal urat mirositor.
Da, te inoroiezi, te uzi, poate ai impresia ca pierzi vremea si te gandesti ca si asa in cateva luni (cel mult) mizeria va fi la loc.
Dar toate astea sunt scuze pe care le cauti ca sa nu faci nimic.
Noi am invatat ca romanul discuta foarte mult, face planuri elaborate, intra in tot felul de detalii, despica firul, dar cu aplicarea schioapata rau de tot.
Pur si simplu omul in loc sa-si adune zapada cu lopata de pe trotuarul din fata casei, prefera sa dea vina pe autoritati, ca nu-si fac datoria.
Daca fiecare si-ar face numai putinul ala de langa el, am trai in locuri mai curate. Si atunci cand faci cu mana ta, inveti si sa apreciezi curatenia, ca sti ca este rezultata in urma unei munci. E mai usor sa mentii.
Ah, ce m-am plictisit, inca unu care vine cu lucruri ieftine, pai pe astea le stiu de mult.
Le stii ? Degeaba, ca nu le aplici.
N-ai vreme de prostii, esti om serios si ai prioritati, ... este, nu zic. Dar pentru ca acum faci prioritate din orice altceva, copilul tau se va juca intre gunoie.
Cel mai usor este ca deseurile sa nu-ti "cada" din mana decat in locurile special amenajate.
Educa-ti constiinta.
Revin, tu si baietii de la clubul tau puteti face mult mai mult de atat.
Esti familist si-ti place sa iesi in natura cu copii, foarte bine.
O data pe luna sau chiar mai rar, in iesirile voastre la padure, puneti-va si adunati intr-un sac hartiile, conservele, peturile pe care le gasiti in locul in care ati fost la picnic sau v-ati plimbat.
Nu strica nici pentru copii. Cine se invata sa adune, ala sigur nu va arunca.
Cat despre exemplu, unii vor face la fel, altii macar vor incerca sa pastreze. Acelasi lucru si-n oras. Gandirea si reflexele sunt atat de pervertite, incat unii se simt de-a dreptul fraieri sa mearga pana la cos sa arunce punga de cipsuri sau doza de bere. Asa ca ori o scapa din mers, ori o lasa pe-o bordura.
Coboara din tramvai si da drumul la bilet pe jos, cu aceeasi lejeritate cu care respira.
Dar tu nu esti asa, stiu si tocmai pentru asta, educa cat de des ai ocazia, pe cat mai multi in jurul tau.
Daca il arunca pe jos, ridica-l tu, nu trebuie sa-i zici nimic, doar arunci la cos, atat. Are ochi si vede, poate data viitoare macar si de rusine o sa faca corect.
Sa nu-ti fie rusine niciodata sa faci un lucru corect si aici din nou observam ca perceptia e pervertita.
Decide daca vrei sa contribui cu ceva in acest sens sau preferi in continuare sa te ocupi de orice altceva.
Acum,paraul nostru este curat, ... macar si pentru o vreme.


2 comentarii:

Alex spunea...

Bravo! Eu in locul tau as trimite un mail la astia cu Let's Do It Romania ca merita sa apara postul asta la ei pe site.

Micul Mester spunea...

Au trimis baietii de la asociatie mailuri.
Baieti care vor sa se implice activ in actiunea asta si din cate am inteles, a trecut ceva vreme si nici macar nu le-a raspuns cineva .
De aia zic, sa nu asteptam sa se schimbe ceva, fara ca noi sa facem parte din schimbare, ... ca nu se intampla.