duminică, 7 martie 2010

Pinul, poate cel mai expresiv

Sunt foarte multe specii de pin, amintesc doar cateva :Pinul de munte; Pinul negru; Pinul galben; Pinul de padure; Pin neted .
In functie de specie, unii cresc mai mult altii mai putin. Au o durata de viata de cateva sute de ani (500-600).
Sunt foarte rezistenti si se adapteaza usor.
Ei sunt cei pe care ai sa-i gasesti si in pereti de stanca, in paduri de amestec, parcuri, coamele dealurilor si in munti.
Unele specii sunt foarte rezistente la temperatiri scazute, altele la locuri aride.
Este arborele preferat al multor crescatori de bonsai.
Are lemnul usor si elastic. Numa bun pentru constructii.
Daca esti incepator sau iti plac esentele moi, atunci poti sa si cioplesti in el.
Pe vremuri rumegusul si talajul din lemn de pin era foarte cautat, deoarece avea o anumita utilizare practica. Din el se confectionau facliile. Rumegusul imbibat in rasina ardea timp indelungat.
Scoarta, rasina si acele au servit la fumigatii, frectii, bai si prepararea unor alifii.
Rasina se poate recolta tot anul. Are proprietati antiseptice si cicatrizante.
La rani infectate - se aplica plamadeala de pin in alcool cu un tampon de vata. Cicatrizarea si vindecarea sunt rapide si nu lasa urme.

Tot cu ea poti aprinde focul usor si poti obtine clei.
Prin distilarea ei, se obtine terebentina. Cu ea, omul si in zilele noastre mai da pe lemn, pentru al proteja de umezeala (mai ales in tarile nordice).
Esenta de terebentina se obtine din rasina care se scurge cind se fac crestaturi in scoarta coniferelor. Prin distilarea ei cu vapori de apa se obtine
uleiul de terebentina, care este un lichid incolor sau slab galbui cu miros
de brad, iar in vasul de distilare ramine o masa solida de culoare galbena, numita colofoniu sau sacaz.

Mugurii si cetina de pin contin o cantitate apreciabila de acid ascorbic -vitamina C(pana la 300 mg %).
Se recolteaza in lunile februarie-martie.
Din ei poti face sirop si ceai.
Siropul e bun in tratarea bronsitei, favorizeaza expectoratia, are actiune antitusiva si antigripala. Este indicat in: bronsite acute si cronice, laringite, traheite acute si cronice. Avand un gust placut, aromatic, dulce-acrisor.
Ceaiul este bun la tuse, bronsita, traheita, gripa. Se beau 2-3 cani cu ceai pe zi.
Cetina e buna la bai si ajuta in cazuri de astenie, convalescenta, dureri musculare, reumatism. O baie cu extract de cetini de pin dureaza 15-20 de minute, iar apa trebuie incalzita progresiv, astfel incit sa fie absorbite cit mai multe substante active.
Cetina o poti folosi ca material izolator, o indesi intre straturile de haine de pe tine sau in cizme, bocanci, manusi, pentru a obtine o mai buna izolare termica.
Poti sa-ti faci saltea si perna.
Ai vazut, e bun si pinul la multe, bine ar fi insa sa mai tii minte detaliile astea atunci cand vei avea nevoie de ele, ...
Noteaza-ti si reciteste din cand in cand. Mai iesi la padure si incerca practic. Invata exersand, nu doar citind.
Daca tratezi toate informatiile ca pe cele din ziare, adica azi citesti, il arunci si maine ai mintea libera, ... goala, atunci nu-ti va folosi la nimic.

2 comentarii:

Cristim spunea...

Am fost luni dupamasa sa vad cite specii de pin gasesc la noi pe deal in in afara de nigra,silvestru si strob am gasit citeva exemplare de pin gri (Pinus Banksiana)e un pin frumos cu ace mai scurte verzi inchis si crengi ne regulate, o chestie interesanta la pinu asta e ca conurile cresc direct pe crengi si ramin pe el pina la 10 ani inainte sa cada.

Micul Mester spunea...

da, sunt mai multe specii clar, si acu am vazut vreo 4 .