sâmbătă, 15 mai 2010

nebulozitate

Toporul despica butucul de frasin. Iarba uda cedeaza cu generozitate stropii care se imbiba in panza incaltamintei. Crengile infrunzite iti racoresc manile si picioarele dezvelite, vrei nu vrei.
Lemn pentru o lingura, poate pentru doua.
Ploaia-i buna, e lasata de Dumnezeu, sa cada, sa ude pamantul.
Azi nu-i nimeni la stanci, ...
Vantul in rafale intoarce umbrela fara nici un efort. N-ai umbrela la padure ? Si ce? Daca aveai, sigur ti-ar fi intors-o.
Gemul de macese e bun la clatite si florile , ... si ele sunt acolo, pe marginea potecii.
E mic, printre cele mai mici. Are doar vreo 200 de grame. Depaseste cu putin marimea de breloc. Despica si taie lemne ... mici. Ce sa despice saracu, ca are lama numa o data si un sfert latimea degetului mare.
Da-i serios asa, el nu cred ca stie ca-i mic. Pai pe langa ala lu care eu ii zic toporel (ala suedez) este ... cat il vezi in poza.
S-a salbaticit puternic padurea, gandeste-te ca peste tot ce a cazut toamna trecuta, vor creste plante agatatoare si spini, urzici si puieti.
Multe drumuri si poteci sunt terminate.
Exista si o parte buna, avem lemn de foc si cioplit cat vrem (si inainte aveam, ... dar na). In plus, fiind mai greu accesibil, mai putini se vor aventura (nu ca ar fi fost prea multi vreodata) si animalele vor prinde curaj si vor veni mai aproape. De unde probabil rezulta si faptul ca anul asta cred c-am vazut mai multe animale la padure decat in tot restul vietii la un loc.
Imi aduc aminte si acum , ce zdravan ustura urzicile alea mari, alea de nu-s mai doar verzi , au trunchiul lemnos si is gri. Alea de-ti ajung pana la piept. Au ce te biciuie mai ales cand sunt ude, dupa ploaie sau in timpul ei.
Daca alergare nu, bicicleta da.
Printre avantajele zonelor carstice este si faptul ca indiferent cate zile ploua, dupa cateva ore de soare, poti face teaba buna, exceptie sunt drumurile forestiere unde tractoarele fac legea (ramai impotmolit in santuri inoroiate).
Si sa vezi ce aer umed, cum ti se lipeste pielea cand indoi bratul. Cum simti umezeala din aer si doar frecand degetele intre ele.
Si mai sunt si zilele alea uscate, cand arde de numa soarele.
Lucrurile frumoase au rost doar daca le vezi. Dar nu ai nici un folos de ceea ce vezi daca nu percepi.
Stau sa ma gandesc cu cat mai frumos ar fi, sa cunosc toate speciile de insecte ce umple tricoul colorat si rucsacul. Sa stiu ce face buruiana aia de-mi tot agata piciorul cand alerg, ... ma si am taiat-o de o gramada de ori si tot creste la loc. Toate-s bune la ceva. Numa de i-as cunoaste compozitia chimica, sa mai stiu si ce poate face ea bun, cum se prepara, ca parca vad ca-i folositoare.
Deci gaina a fost prima , apoi oul, ... asa cred .
Interesul vine cunoscand detaliile.
Interesul pentru detalii se naste din dorinta de a sti mai multe despre ceva ce-ti place.
Tot lemnu-i bun, doar sa stii care unde sa-l folosesti.

2 comentarii:

Alin spunea...

Salut, pe asta micu' il aveai azi in padure?
Dupa ce am vb. cu tine, din cauza vitezei... am ajuns 'napoi in Doman!:)
Acum ma dor ambii genunchi, trebuie sa o iau mai usor.

Micul Mester spunea...

Nu, altu.
Pai da, e normal asa.Ai avut tendoanele contractate de la urcare si cand i-ai dat la vale si te-ai mai si grabit, ai suprasolicitat. Doare acolo sub genunchi, stiu, dar nu-i bai, trece. Important e sa faci o buna incalzire inainte de fuga si o buna racire dupa. Ambele includ exercitii(specifice) de mobilitate si incalzirea incheieturilor.
Si da, tre sa o iei progresiv.