miercuri, 6 octombrie 2010

Unul mai plat, pentru mai putin efort la taiere

La o lama de 95 mm lungime i-am facut manerul din lemn de tisa.
Vlad mi-a adus lemnul, de la Hateg.
Cornul de cerb e de la Stavros, din Simeria (e tot din ala mare, de care ti-am mai zis).
Lemnul din capat este din "buba" de mesteacan, culeasa din padurile de aici.

Teaca e dintr-o piele maro si isi face treaba bine.
Revenind la maner, ca de el tii cutitul, l-am facut lat si plat. In felul asta poti taia in forta fara sa fie nevoie sa strangi tare. Sti ce zic ?
Cand tai in forta, cutitul tinde sa se rasuceasca in mana atunci strangi si clar ca iti oboseste mana.
Mi-a placut mult sa lucrez cu tisa, are densitate mare.
Iese excelent, fin si lucios.
Detaliu cu dosul lamei.

Aici vezi si spatele tecii.
Si mai jos ai capatul manerului.

Detaliu cu taisul (vezi forma manerului).
Dincolo de ce vezi, e mai important cat intelegi din ce vezi.
Si aici completez. E foarte greu sa intelegi pana ce nu incerci.
Multi se iau dupa ce le place.
Insa ceea ce iti place e ceva cu ce te-ai invatat sau ai vazut la altii.
Insa gusturile se educa.
Cerealele nu mi-au placut cand eram mic, insa de cand alerg, ele ocupa un loc important in alimentatia zilnica alaturi de fructe.
Si poti sa zici ce vrei, insa randamentul este mult crescut fata de vremea cand ignoram alimentatia corespunzatoare si mancam "ce-mi placea " , in loc sa invat sa-mi placa ce-i bun si pentru organism.
Tot cand eram mic, imi placeau cutitele mari, care aduceau mai mult a rangi.
Insa de cand lucrez cu ele , am invatat ca ele sunt specializate si ca de cele mai multe ori un cutit mic sau mediu este cu mult mai util decat o "toanga" de cutit cu lama lunga , lata si groasa , dar fara nici o eficienta la taiere.
Un om care stie ce sa faca cu cutitul, va face mult mai mult cu o lama de 6 cm, decat un om cu un cutit cu lama de 20 cm dar care sa nu stie cum sa taie (si aici vorbesc la concret).
Nu te supara ca insist pe detaliile astea, ... sau na poti sa te superi, ca-i treaba ta, insa tot am sa spun. Pentru ca vad o gramada de narozii (vorbe negandite) peste tot . Si uneori ca sa contrabalansezi, tre sa tragi un pic in partea cealalta.
Nu-mi dau seama de ce omul cauta un cutit tactic ca sa iasa cu el la padure atata vreme cat acel cutit este conceput sa faca treaba in domeniul militar, in special - tehnici de taiere si impungere ( a unui alt om) si inca alte treburi, dar in nici un caz lucrari in natura (ce tine de outdoor). Aici iara stiu ce zic ca mai cunosc si eu cate ceva din tehnicile de arme (ca am predat si practic).
Cutitele militare sunt arme, iar in natura ai nevoie de unelte. E adevarat ca daca nu stii, poti face confuzie, ca oarecum seamana (din avion) , ca tot lama si maner au ambele. Dar mai bine e sa cauti , sa te informezi un pic si sa nu te iei imediat dupa americanisme comerciale.
Nu stiu de ce vrea cineva un cutit de jupuit, daca el nu o sa puna niciodata mana pe un animal sa-l jupoaie.
Un vanator stie ce sa fac cu un cutit vanatoresc si nu doar stie, dar are si ce sa faca cu el. Dar tu, daca nu esti vanator ce vei face ?
De ce vorbesti "lemne" si zici ca iti iei un cutit mare ca sa te aperi de urs ??? Pai nu stii tu ca ursul te bate si daca ai sabie ?
Nu intelege gresit, nu spun ca un cutit mare nu e bun, ba e foarte bun. Dar e foarte important modul in care te raportezi la cutit, ... si motiviul pentru care il iei.
Gandesti corect, folosesti bine.
Gandesti stramb, ... vorbesti prostii pe forumuri.
Dar nu-i bai, daca nu esti prea mandru sa inveti ai vreme. Toti suntem incepatori.

5 comentarii:

avocat anonim spunea...

Ce sa mai zic, este suberb din toate punctele de vedere.
M-am gandit si eu sa imi cumpar o lama sa incerc sa ii fac un maner, dar imi este teama ca nu o sa prea reusesc.Stateam si ma gandeam ca nici macar nu stiu cu ce sa dau gaura in lemn pentru a fixa manerul si nu stiu daca cu burghiul e o solutie.Poate o sa incerc cine stie.:)

Unknown spunea...

Noroc!

Urmaresc ceea ce scrii de mult timp - aproape de la inceput - si imi face placere de fiecare data cand citesc cate ceva nou, mai ales ca din multe am ce sa invat.

De obicei nu scriu la comentarii, prefer sa urmaresc si sa trag propriile concluzii. De data aceasta insa am vazut un obiect intr-una din pozele acestui articol despre care as vrea sa te intreb cate ceva. Este vorba de dispozitivul ce apare in prima poza, cel confectionat dintr-o bucata de lemn curb si o fasie de piele – nu stiu cum se numeste dar banuiesc la ce se foloseste. Daca nu ma insel, el este utilizat in asociere cu putina pasta abraziva la ascutirea fina a lamei.

Nelamurirea mea este legata de procesul si rezultatul ascutirii si anume: Eu am incercat cu o curea veche sa fac acest lucru pe un cutit Erik Frost. Din pacate, oricat am intins cureaua ea tot facea “burta” sub presiunea cutitului. Rezultatul final a fost un tais mult mai bont decat inaintea acestei etape – muchia, exact in varf, si-a pierdut profilul in V, fiind probabil asemanatoare unei parabole . Intre timp am remediat acest inconvenient confectionandu-mi un suport de lemn plat pe care am lpit o bucata de piele mai subtire, care astfel sta dreapta indiferent de situatie – astfel am reusit sa obtin un tais la fel de ascutit ca cel original.

Totusi raman in continuare intrigat de dispozitivele ce functioneaza pe principiul enuntat mai sus, deoarece se pare ca sunt relativ raspandite si vazand unul la tine (care pare folosit – asadar utilizat) m-am gandit sa te intreb ce rezultate ai obtinut cu el si daca folosesti o tehnica anume.

Iti multumesc anticipat pentru raspuns.

Toate cele bune,
Razvan.

Micul Mester spunea...

Nu stiu cum sa-ti explic miscarea de ascutire cel mai bine ar fi sa-ti arat, dar cum nu esti aici, ...
In rest e simplu,dispozitive cu forme diferite sunt pentru ca provin din zone diferite. Rezultatele sunt bune, ascut orice cutit pana taie cu usurinta parul.
Asa ca sunt multe dispozitive bune, insa cum ziceai, poate sa difere tehnica de ascutire. Dar daca ai deja dispozitul tau cu piele, si functioneaza, e ok, nu-ti mai trebuie altu.

Daniel spunea...

Poate totusi ne arati cand ai timp, intr-un filmulet, cum se ascute pe piele. Eventual sa ne spui ce piele este mai buna... sculele folosite...

Multumesc.

Micul Mester spunea...

Uite, as pe scurt, ascutirea e un proces complex . Poate fi si unul simplu, ... daca nu ai mari pretentii de la un tais.
Insa de regula ascutirea difera de la un tip de cutit la altu, de la o scula de ascutit la alta. Eu as arata pe un cutit scandinav (ca dinalea folosesc cel mai des) si as arata cu scula mea (una din ele). Tu sau altu ar incerca aceeasi metoda pe scula lui (care poate e altfel ca a mea) si cu alt tip de cutit si ar gasi-o probabil ineficienta (metoda), apoi ce concluzie tragi ? - Vasi vorbea prostii ... nu-i buna metoda asta.
In plus poate unii sunt mult mai pretentiosi in ce priveste taisul . Sunt unii de-a dreptul perfectionisti (unii ii numesc obsedati, ... eu nu,ca-i inteleg oarecum).Ei altfel vor ascuti.Dar de regula cine foloseste mult cutitele si lucra cu ele, a invatat sa ascuta cat mai repede si cat bine in asa fel incat sa poata lucra bine munca pe care o are de facut, fara insa sa stea sa piguleasca prea mult (chiar ore intregi, ...petrec unii langa pietre).
Sunt altii care explica cum se ascute.Specificul blogului e altu. Eventual vreodata o sa iti arat cum ca repari si sa ascuti cutitul si toporul ciobit sau tocit rau, in teren. Sa inveti sa-ti gasesti pietele necesare, sa le folosesti in mod eficient, aia da. Aia "pusca" cu specificul blogului. Insa detalii tehnice, am zis sa nu pun, pentru ca nu am nici loc si nici chef de discutiile lungi ce vor urma.