Asta e un cutit scandinav mediu catre mare (mari le numesc pe cele peste 15 cm, ... ce nu depasesc 20, ca dupaia e maceta, sabie sau altceva, dar nu cutit).
N-as zice ca-i un leuku, de regula un leuku (chiar si cele mici) depasesc 17 cm ... (desi am vazut exceptii)
Lama are sub 15 cm lunigime (14,5 mai exact) si undeva la 2,6 cm latime.
Incep cu inceputul si-ti zic ce poti face cu el.
Este un cutit bun de padure, cu care sa-ti faci toata treaba, de la taiat mancarea (ca tot zicea Andris ca i-ar place unul cu are sa taie painea dintr-o singura taietura fara sa o tot roteasca), sa prepari, sa cureti pestele, sa tai si sa decojesti lemnul, sa cioplesti, pregatesti tabara, etc.
Pentru cei ce au deja un cutit de cioplit sau cei care nu se ocupa cu asta, e numa bun.
Ii de incredere si sta fain in mana (cand il ti, nu cand il implanti, ...).
Manerul l-am facut din mesteacan dinala de-a lor, ca mi-o placut mult.
In plus e si cel mai potrivit pentru el as zice.
O felie din lemn inchis la culoare da bine (meranti am pus, ca mai am un pic). Si la capat de maner inchei cu corn de cerb.
L-am intors sa-l vezi pe ambele parti.
Gaica pentru curea e clasica, cum le fac la majoritatea, numa ca i-am adaugat si o curelusa de genul tecilor scandinave.
Asta in caz ca vrei sa-ti "flendure" la curea, ca ajuta cand te asezi pe scaun ori pe jos (nu incomodeaza) sau cand treci peste busteni,etc. Iar daca nu-ti place, e simplu, dai jos curelusa (ca are un nod simplu) si ramai cu gaica clasica la brau.
Ca sa-l vezi, pe langa unul cu lama de 9.5 cm.
Iti umple bine palma, iar dungile alea (canalele din maner) iti "spun"si cand esti obosit ori pe inserat unde tre sa ti mana. In plus contribuie la aderenta, fara sa jeneze in vreun fel.
Ca sa-l vezi, pe langa unul cu lama de 9.5 cm.
Iti umple bine palma, iar dungile alea (canalele din maner) iti "spun"si cand esti obosit ori pe inserat unde tre sa ti mana. In plus contribuie la aderenta, fara sa jeneze in vreun fel.
Asa ca mere bine si la mana mare si la aia mica.
Da, ii bun de dus la padure, acolo se vede cu adevarat utilitatea lui, ca spre deosebire de cele medii, cu asta nu-i chiar asa simplu sa mananci si acasa.
Una peste alta, spor la treaba si ture faine iti doresc, iar in ce priveste cutitul, sa-l folosesti sanatos.
7 comentarii:
Grozav!!!
Multumesc ! cand gasesti ceva lemn potrivit pt o cana, cazut in padure, nu uita sa-mi faci una ! Esti mare mester ....
Cu placere.
M-am apucat deja de ea.Am luat lemnul sambata, de pe deal.
Usor cu lauda, ... :))
nu-s obisnuit cu ea si nu-mi place, mai bine baga cate-o critica, poate ma mai trezesc si apuc sa spal ochii sa vad mai limpede ce acum nu vad.
Ee, sunt altii mesteri adevarati, eu trag cu dintii sa ma mentin la granita.
Nu-s nici in libertate (in padure) nici intre oameni cu totul.
Traiesc la oras cu gandul la padure.
Cand sunt afara, ma bucur ca sunt, iar cand merg catre casa, deja mi se face dor de padure, desi inca n-am iesit de tot din ea.
Ar fi multe de zis la capitolul asta, dar pastrez "materialul" pentru vreo postare viitoare :)
Recomand tipul asta de lama. Are tija din maner mai groasa decat la celelalte si nu e intrecuta ca latime decat de Leuku. Am avut ocazia sa mesteresc la varianta de inox a Laplanderului- Lauri Camping- aceleasi dimensiuni si m-a impresionat lungimea si latimea tijei manerului. E ceeea ce nu se vede si-i ascuns in manerul de lemn.
Recomand si eu Laplanderul celor ce prefera lamele mari. E un cutit zdravan, tine la "tavaleala" in padure- adica se preteaza si la abuzuri mai dure si isi pastreaza extrem de bine taisul. De macare nu mai zic.... nici nu se pune problema. Forma taisului e buna si la cioplit.
Mestere, data viitoare sa faci si un Lauri Camping. Inoxul de la Lauri e din ala inteligent, nu o tabla oarecare. Sa vezi ce frumos o sa iasa tot cu mesteacan de asta finlandez. Si nu doar furmos ci si extrem de solid e otelul asta.Al meu zici ca-i perlat manerul- are un aspect de sidef.
Adica nu mai e al meu... are o stapana care nu i-a mai dat drumul.
Ti-a iesit frumos cutitul asta. Ca si celelalte, de altfel. Sa mai faci! Pentru ca-s niste scule "pe viata".
Asa e cum spui. Lamele de la Lauri in general sunt campioane in ce proveste latimea tijei, comparate cu oricare altele de genul asta. Dar Laplander si Lauri 120 au tija cea mai lata.
Asa-i si cu inoxul lor, nu-i ca la cutitele de la chinezi, e inox bun, tine nu gluma. Dar de fapt cam tot ce-i inox la scandinavi e bun.
Spor la treaba si la excursii si tie.
ce grosime are lama la lauri laplander?
Tot 3 mm .
Trimiteți un comentariu