duminică, 26 iunie 2011

un gand doar si poate cateva idei

Incep sa cred ca de fiecare data cand ies la padure mintea se "aeriseste" si vezi lucrurile dintr-o perspectiva mai curata.
Bazandu-ma pe vorba inteleptului - " Inteligenta nu inseamna neaparat intelepciune" si continuand cu ceea ce scrie la Carte - " Inceputul intelepciunii e frica de Dumnezeu", concluzionez ca omul chiar poate sa aleaga din cel putin doua unghiuri modul in care sa priveasca lucrurile.
Iesind din oras si indreptandu-ne catre padure, chiar ii ziceam lu Liviu.
Sunetele sunt foarte multe in jurul tau. Masini ce trec, caini ce latra, poate vorbele oamenilor, ori vreun utilaj. Din toate astea am ales sa aud/ascult doar mierla aia de pe gard ce statea intr-un picior si canta de numa.
Apoi tot omul poate sa aleaga si ce sa vada. Poti sa vezi ruinele si lipsa locurilor de munca, lucruri evidente si cat se poate de reale (de asemenea si cat se poate de nefolositor sa-i dai intr-una cu asta - "aici nimic nu merge bine ...", de parca ai schimba ceva spunand) sau poti sa remarci teiul inflorit si mirosul extraordinar.
Nu mai exemplific, ai inteles ideea.
Practic poti aplica metoda la aproape orice si aproape oriunde.
Aa, ca mi-am amintit. Apropo de incercari. Cand nu-ti mere cum ti-ai dori sau chiar iti mere rau, e bine sa nu uiti ca incercarea din viata omului lucreaza caracterul sau si nu urmareste sa-l distruga. Perspectiva optimista nu este doar buna pentru moral, dar e cat se poate de reala.
Revenind la floricele si flurturasi, am iesit o tara pe deal.
Si daca dansul s-a lasat pozat, am zis de ce nu. E un pic zdrelit la aripa acolo, dar se descurca si asa.
Batea vantul si legana ierburile, da asta se tinea aprig. Cum se mai domolea un pic, cum isi deschidea iara aripile.
Inainte sa plece Liviu mi-o lasat o prajitura dinaia faina, asa ca am luat-o cu mine.
Sus, pe iarba am sezut si am desfacut sa vad ce gust are.
Intre timp lacustele au inceput sa-si faca de cap.
Ca tot se dezbate de capuse, pai numa cata vreme am fost acolo am dat jos doua ce se plimbau pe picior ca pe stadion. Azi dimineata am scos una de sub brat, pe asta am cules-o in tura de zilele trecute.
La padure nu te musca doar tantarii, ci si paianjenii, capusele si multe alte ganganii, n-ai ce face. In jungla ti-o iei si mai tare, asa ca fi pe pace.
Pare un an bun pentru cimbrisor, asa ca am burdusit plasa. O sa prinda bine ceaiul asta ca s-a raci vremea.
Si am ramas cu ideea ca lucrurile sunt asa cum doresti sa le vezi. Poti alege sa vezi ce-i mai rau -la oameni, lucruri, evenimente ; sau tot ce-i mai bun - invatatura, efemeritatea, bunatatea, dragostea - tot la oameni, lucruri, evenimente.
Dar ce-ti spun io tie toate astea, ca poate le sti mai bine ca mine. Le sti, foarte bine, io abia acu le descopar.

2 comentarii:

toctomerius spunea...

Buna micule mester :-)
legat de discutia noastra mai veche (capusele). In general nu sunt o fire ipohondrica, cred ca mi-am facut maxim 3 analize in viata mea. De fapt nici nu prea am motive sa-mi fac :-) deoarece imi fac sistematic ungerea - mai ales in ultima perioada :-) (a se citi exercitiu fizic), bag carburantul care trebuie ... :-). Dar chestia asta cu capusa nu e de joaca, in sensul ca e o boala perfida ... la fel ca bolile pe care le poti lua de la un cabinet stomatologic.
Si din aceste motive iti poti lua masuri suplimentare (spre exemplu o analiza).
Nu sunt de acord cu resemnarea ciobanului din miorita: asa mi-o fost scris. Mama mea a avut cancer ... e o luptatoare, nu s-a resemnat, s-a luptat cu el si l-a invins. Nu ar fi reusit sa fie o invingatoare daca nu ar fi trecut printr-o serie de analize si interventii medicale ... dar nu numai.
Multe lucruri depind si de noi.
Sper sa nu fi divagat de la frumoasele ganduri si idei.
O zi buna

Micul Mester spunea...

Si mama, ...
In ce priveste informatiile pe care le-ai afisat, e de la bine la foarte bine.
E nu fac decat sa afisez o alta perspectiva legata de aceeasi treaba, atata tot.
Evident ca-i boala nasoala.
Si clar ca daca apar semnele ce o vestesc controlul medical e cel putin recomandat !
Dar cum ziceam, poate ca omul e alergic la o muscatura de paianjen (dintr-o anumita specie). Si o poti pati chiar acolo noaptea, fara sa ai posibilitatea sa mai faci teste.
Imi aduc aminte ca intr-o noapte ma manca urechea si cand m-am scarpinat, am scos un paianjen mic si compact, apoi inca unul . Amandoi isi gasisera loc sigur si cald in ureche. Si gandeste-te ca dormeam cu gluga de la sacul de dormit pe cap.
Alta data gaseam pe mine nuscaturi si intepaturi care nu treceau multa vreme.
Eu nu contest nici o clipa necesitatea preventiei, ci subliniez doar faptul ca e bine ca omul sa fie mai relaxat (relaxat, ... nu inconstient, e diferenta), ca nu poti sa previi cele mai multe lucruri, ... desi noua asa ne place sa credem.