E cutit de marime medie, cel mai des utilizat si poate cel mai practic. Nordicii le utilizeaza la mesterit, vanatoare, taiat, preparat, mancat.
Manerul e comod, umple bine palma si permite multe prize.
Teaca e deschisa la culoare, e din piele de ren si e facuta dupa cutit (nu e o teaca universala in care cutitul sa aiba vreun joc). Poate sti diferenta , poate nu, asa ca detaliez un pic. Diferenta majora este ca la cutitele de serie tecile se fac dupa un sablon. Iar eu zic ca la cutit teaca trebuie sa fie "turnata " pe el. Cu alte cuvinte nici o alta nu i se va potrivi mai bine.
Cu amnar din acelasi lemn, ... cu amnar sau fara, e un cutit bun.
Al meu e ceva mai ciobanesc, dar lama e aceeasi. Cu el cioplesc tot si acasa si-n teren. Tine taisul si se ascute bine (= destul de rapid si fara prea mare efort). Binenteles nu vorbesc de taisuri perfecte (sti bine ce zic, sunt oameni ce tind catre perfectiune, obsesiv ar zice unii, eu nu zic neaparat asa, fiecare cu placerea lui).Insa daca intrii in atelier la un mester ce lucra cu lemnul, n-ai sa vezi cum se opreste din cioplit si incepe sa ascuta cutite cateva ore si verificandu-l taisul cu microscopul.
Acolo ai nevoie de un tais functional. Unul care sa i-a din lemn cu efort minim.
Tais bun la toate sa zici ca mai gasesti, dar un tais foarte bun, ... la orice nu exista. Una-i sa tai carne, alta-i sa tai lemn si alta-i sa te barbieresti.
Oricum, cand iesi la padure important e sa ai un cutit cu care sa poti lucra eficient. Lasa munca de despicare toporului.
Daca vei vrea un cutit bun pentru despicat, vei pierde la taiere si precizie.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu