duminică, 20 februarie 2011

Cana din lemn

Din aceeasi esenta sunt toate astea. Fiecare are utilitatea sa si fiecare din ele are o poveste, un trecut.
Astazi, despre cana vorbim.

Din lemnul mesteacanului argintiu sunt cioplite.
Sus unde un arbore cade (si pot sa zic ca nu-s putini pe zona asta) de cele mai multe ori ajunge sa se descompuna acolo. Dar cate-o parte din el se regaseste fie intr-o cana, o lingura si chiar in manerul cutitului.
Cana asta e cioplita din trunchiul unui arbore masiv.
Nu stiu ce simte fiecare, dar ma gandesc, cand ies in natura, sa iau cateva lucruri anume.
Asa cum unul mananca cu orice si bea apa din orice, totusi eu gasesc placere sa mananc cu lingura mea de lemn si sa beau din cana de lemn.
Pur si simplu e alta treaba.
Iar pentru cei ce ies chiar mai rar ca mine, ma gandesc ca-i si mai important modul in care faci tot ce faci. Pentru ca de cele mai multe ori uiti detaliile, si cand privesti cana, ori lingura aia, memoria ti se improspateaza si ti se trezeste din nou dorinta sa iesi.
O ti bine in mana si sta fain si pe suprafetele plane, e stabila.
Pe de alta parte, imi amintesc si de vremurile de demult.
Dar pur si simplu ideea de a bea din trunchiul arborelui ma incanta.
In plus, cand te gandesti ca vine primavara si mergi sa bei din seva mesteacanului in cana de mesteacan , ... ii fain !
Ti-am pus sa vezi si in mana, cam cum sta.
Ma gandesc ca unii stiu, altii nu. Asa ca am sa detaliez un pic cam ce e bine sa se consume din cana de lemn si ce nu (in ce priveste cana, ... nu pe cel care bea, ca poate nu-ti place laptele, sau palinca, ...).
Incep cu ce poti sa bei.
Poti sa bei cu placere apa de izvor, sucuri de fructe, cafea, ceaiuri, lapte, vin, tariu, seva de la arbori si cam tot ce-i lichid si se poate bea.
Poti culege fructe si boabe de tot felul .
Poti pisa si zdrobi semintele si fructele sa-ti faci diferite preparate.
In ce priveste intretinerea, e bine sa o speli, ca pe orice cana, dar din cand in cand sa o mai dai cu ulei.
In ce priveste pastrarea, daca o lunga perioada de timp nu o folosesti, ai grija sa fie data cu ulei inainte sa o pui la pastrare.
Nu o depozita la soare sau surse directe de caldura, ca o usuca si poate sa crape.Nu o pastra in punga.
Iar acum sa-ti spun ce nu-i face bine. In primul rand nu-i bun sa torni in ea lichide fierbinti. E ceva normal ca lemnul sa se dilate. Prin dilatare exista riscul sa apara fisuri. Nu spun ca-i obligatoriu, insa e mai bine sa respecti specificatiile, decat sa aflii ca asa e.
Inafara de asta recomand sa nu torni in ea chimicale, vopsele, ... si alte narozii pe care oricum nu le-ai bea.
In rest, toata treaba tine de cum te raportezi tu la ea.
Daca ti-o place inseamna ca-i treaba buna.

Niciun comentariu: