luni, 21 februarie 2011

Cornul, legendar de tare

Coarnele-s faine si lemnu-i tare. Evident ca si dinasta is mai multe feluri (cornus), dar nediscutand stiintific evit sa detaliez (de fiecare data).
Este un arbust mijlociu spre mare, sau mai rar un arbore mic, cu înălțimea între 5 și 12 metri ,scoarta maro închis și crengute verzui.
Il intanesti in mai toate zonele tarii.
Mai putin la munte si mai mult in campie si zona de deal.
Uneori aduce a copac,

alteori e doar o "tufa".
Betele sunt si elastice si rezistente.
Florile apar primăvara, în martie-aprilie, înaintea frunzelor.
Scoarţa, frunzele şi fructele de corn prezintă proprietăţi fitoterapeutice. Toate organele plantei conţin mult tanin şi un principiu amar (cornina).
Din scoarta, frunze, flori, fructe se poate obtine vopsea - colorezi in galben,rosu cafeniu,negru .
Asa ca are proprietati dezinfectatnte, antidiareice, cicatrizante.
Lemnul e tare de numa, are densitate foarte mare. Culoarea nu-i deosebita.
Din el poti face o gramada de accesorii durabile.
Ciobanii deseori isi fac ghioga din lemn dasta.
Asa ca ii bun pentru arc, baston, cracana de prastie,cadru pentru fierastrau, bete pentru tenda,cozi pentru unelete, etc.
Uscat daca-l gasesti, sa-ti iei gandul de la cioplit cu cutitul in el.
Fructele is bune coapte. Au o gramada de vitamina C, printre altele.
Din ele poti face un gem excelent, ... pooate cel mai bun, dupa unii.
Ca sa le conservi cat mai natural, le poti usca (ca pe stafide, prune,etc).
Si binenteles ca mai are o gramada de alte proprietati si utilizari, pe care nu le descriu, ci las pe cel interesat sa cerceteze.
Nu m-am putut abtine (si nici n-am vrut) sa nu-ti arat si doua exemplare minunate de bonsai din acest arbust.
Ma, nu ma intreba daca-s ai mei, ... nu sunt. N-am unde sa tin atatea specii cate mi-as dori.
Dar poate sa-mi placa si daca nu sunt ai mei.
Daca primul (poate fi sau) e obtinut din puiete, al doilea este dintr-un arbust matur, taiat, "pregatit", caruia mai apoi i s-au lasat cateva crengute. Apoi acestea au fost formate si ingrijite pana ce a dezvoltat coroana.
Asta-i o arta. Tre sa fi si un pic meserias, dar mult pasionat.
Nu intru nici in deliile despre bonsai, ca nu-i specificul blogului.
Dar cine stie, poate vreodata voi face si un blog de genul asta, ... poate nu.
Una peste alta ti-am arat si alta fata a unui simplu arbust pe langa care de multe ori treceai nepasator fara sa sti macar ce e si "cu ce se mananca".
Acum insa pentru ca vei baga la cap, vei vedea cu alti ochi si vei putea spune ca ai mai adugat o specie la celelate pe care le sti deja.
Amu no sa inchei fiecare postare cu ceva mesaj de "la revedere" ori ceva de gandit ca duce la rutina.
Si rutina rareori e buna.

7 comentarii:

george spunea...

Ce sa mai zic..super fain si foarte educativ.chiar mi-a prins bine si mi-a completat ce stiam despre acest copac.Ce zici Vasi ca ai experienta sa fie cornul cea mia tare esenta de la noi din tara ?

micul mester spunea...

Taria si duritatea sunt doua treburi diferite. Duritatea are de-a face cu rezistenta la impungere (penetrare), iar taria are de-a face cu rezistenta la rupere (testele se fac cu mijloace standardizate).
Spre exemplu am auzit multi spunand ca bagrinul (salcamul) e cel mai tare. Gresit, el e dur, corect, dar e mediu, cel mult tare.Tisa desi e conifer este mai tare.Peste salcam sunt carpenul,gorunul (care sunt foarte tari). Si nucul e mai tare si mai sunt.
Una peste alta cornul nu este arbore si nu intra in categoria lemnlui exploatat asa ca nu prea i se fac teste.
Da, se prea poate sa fie,desi mai sunt si alti arbusti tari, chiar daca-s mai mici. Oricum, este printre cei mai tari. Dupa ochi si mana evit sa fac afirmatii. Daca nu am un suport real, testat cu mijloace standardizate evit sa ma pronunt.
In orice caz e tare.

george spunea...

Multumesc frumos de raspuns! ai lamurit lucrurile.
Sper sa faci un post si despre scorusul de munte.
Te salut!

toctomerius spunea...

Foarte frumos articol, ma intereseza subiectul. Felicitari.
Cu respect Toctomerius.

Sicora Fabian spunea...

Imi place. Totul!

Anonim spunea...

Salut,
Cum se poate identifica cornul in natura?
Sa zic in perioada de vara iunie-august.

Micul Mester spunea...

Tre sa inveti speciile ... altfel cum le-a putea identifica. Cornul are flori si fructe specifice, lemnul este tare, creste sub forma de arbust , iar frunza lui este inconfundabila. Italnim doua mari varietati: cornus mas si cornus sanguinea (sau sanger ii mai spunem).