joi, 4 august 2011

Lemnu-i baza

Vara da semne ca se retrage. Deja murele is cam facute, alunele is mari si ele chiar daca nu-s coapte.
Ii bun ca pana ce ajung sa iau lemnu, traversez zone pe unde am trasee de alergare si numa bine le mai curat cu maceta, ca "spinul creste mult mai repede decat graul".

La mesteacanul cazut pregatesc materialul pentru lingura ce (poate) va urma.
Zic poate, pentru ca multe din cele pe care le incep nu le duc la bun sfarsit. Vezi tu lingura si poate zici ca aia iti place, celalta nu prea. Poate zici ca is faine, dar e cam mult totusi pentru o lingura de lemn. Insa daca te gandesti ca uneori doar una din trei iasa , ...

Tot de la un mesteacan dinasta cazut de cativa ani, dar ramas in aer , am facut si manerul la cutit si la amnar. (daca vrei lemn bun, evita arborii cazuti pe sol de multa vreme, ca aia retin umezeala)
Amnarul, ca in mare despre el e vorba, are si un pic de corn de cerb si un snur din piele cu care sa-l asiguri.
Desi in poza l-am pus langa asta micu, totusi el se potriveste cu celalalt cutit, ce urmeaza sa-l postez.
Cu toporul iei in mare, apoi detaliezi cu cutitul, rotunjesti cu pila si finisezi cu smirghelul.
O treaba esentiala este sa alegi lemnul potrivit. As zice ca la asta trebuie acordata mai multa atentie. Nu te arunca la prima creanga. Nu pune mana pe orice uscatura. Dar nici nu sari imediat sa tai dita mai creanga din copac. Lemnul verde nu-i bun, lemnu uscat complet nu-i bun si nici lemnu putred nu-i bun. Cu alte cuvinte greu gasesti lemn bun si tre sa inveti sa-l recunosti, iar apoi sa lucezi cu el.
Lemnul potrivit inseamna nu doar aspect placut, ci si tarie, elasticitate buna si greutate optima.
Spre exemplu sunt cutite la care un lemn prea greu strica echilibrul, in vreme ce la alte lame un lemn prea usor iar e aiurea.
Spre exemplu pentru taiat si despicat, o lama mai grea ca manerul are o cadere buna. In vreme ce la cioplit si taieri de finete in general un maner mai greu ca lama ofera un control mult mai bun. Dar asta asa in mare.
Unuia ii este totuna ce lingura sau amnar folosete. Altuia nu. Eu spre exemplu nu am decat o lingura, un amnar si un cutit (pe care le folosesc). Si tocmai de aia vreau sa fie si functionale dar sa aiba lemn in ele, nu plasticaturi.
No, fiecare cu ale lui. Dar lemnul te apropie de natura, e "cald" si e unic.

3 comentarii:

Octavian spunea...

Poti detalia putin aici, daca nu te superi? De ce spui ca lemnul uscat complet nu-i bun?

Si lemnul verde credeam ca-i bun daca-l lasi la uscat catva timp si ai grija sa nu crape. Credeam bine?

Cam ce diferenta e intre lemnul luat verde si uscat la umbra si lemnul uscat de-a-mpicioarelea sau cazut?

Micul Mester spunea...

Nu zic ca lemnul complet uscat nu-i bun (la modul general). Ci spun ca nu-i bun pentru linguri.
In sensul ca se ciopleste foarte greu (acu depinde, ca daca tu lucrezi cu salcie si tei n-ai treaba, dar daca cioplesti in gorun, frasin, carpen, ...).
Mai o treaba . Un lemn uscat nepotrivit si-a pierdut elasticitatea si asta-i o problema.
Nu am intrat in detalii dar la alegerea lemnului sunt mai multe asptecte.

Octavian spunea...

Nu, salcie si tei n-am incercat, era un artar de-asta cu frunze complet despicate, am luat din el o creanga care cred ca era cum spui tu, complet uscata. Nu mi s-a parut foarte dur lemnul, dar era cam poros si, cum zici, mai deloc elastic.

Acuma, eu gasesc mai greu lemn cazut si uscat prin Bucuresti. Mai gasesti dupa vreo furtuna crengi cazute; sau mai taie vandalii de la administratie copacii sub pretext ca-i tund. Asa ca iau si eu o bucata de lemn verde si o pun la uscat, la umbra, cu taieturile date cu aracet ca sa nu crape. Dar nu stiu nimic despre conditiile potrivite pentru uscare. Tu, cu padurea langa tine, probabil n-ai nevoie sa faci asta. Daca totusi lasi pe undeva prin vreun articol vreo informatie despre uscarea lemnului, fii sigur c-am s-o caut. Multumesc.