luni, 28 noiembrie 2011

un ban

Am sa incep cu vorba asta :
" Nu este surd mai surd ca cel ce nu vrea sa auda, nici orb mai orb ca cel ce refuza sa vada."
Si ma gandesc ca surd si orb e omul cand vine vorba de cu totul altceva decat la zdranganitul si "sclipirea" banului.
Dar continui cu :
"Când câinele are bani, i se spune: “Domnule câine!”.
Din pacate e adevarat. O forma foarte comuna de respect e castigata prin teama dar si prin influenta sustinuta de avutii (e simplu, n-ai bani, n-ai nici "relatii").
Influenta - termen devenit respingator prin faptul ca reflecta in el moduri de rezolvare rapide, si usoare, "ocolitoare" fata de calea obisnuita, de mersul normal. Am auzit chiar ca legea , Legea ! e lege doar pentru unii, pentru altii ...
Banii sunt doar moneda de schimb si nu rodul muncii. Munca se materializeaza prin mancare, adapost, intretinere,etc. E bun banul ca nu tre sa cari o carurta intreaga de lucruri la sfarsitul lunii, ci doar un mic teanc (se pare ca foarte mic, ... la noi romanii :)) ). Banii sunt facuti sa usureze schimburile intre noi. Insa el in sine are valoare doar pentru ca ai ce si de unde sa cumperi de el.
"Cu punga plina de bani tot mori de sete fara apa in desert."
Banul nu incalzeste si nu infrumuseteaza. Nu iti da fericirea si nici multumirea, ... nici macar nu o intretine (cum bine am fost invatati). E doar o iluzie ieftina.
E drept ca omul satul nu are stresul pe care-l are flamandul, insa asta nu-l face imun la depresii,isterii, egoism, etc.
Omu-i narod ma. Daca n-are, striga ca nu are. Cand are prea mult incearca de toate pana ce constata ca nimic nu-l satisface, apoi se simte neimplinit si gol (pe dinauntru). Daca n-are e invidios (pe altii). Daca are devine indiferent (tot fata de altii).
Lucrurile au doar atata valoare cata le acordam. Ca orice lucru intrebuintat corect, banii sunt buni. Dar ca-n orice lucru si banii prezinta pericolul de a ne raporta complet eronat pana intra-colo incat sa ne dam viata sau sa luam viata altora pentru ei ! Nu crezi ? Trezeste-te.
Nu la banut e problema, ci la tine. Da ma, nu guvernul e de vina, nici vecinii, nici seful si nici ceilalti. Toate sunt exact cum doresti sa le vezi.
Modul in care te raportezi la ele si la ei, iti da linistea sau iti ia orice farama de pace. Singur iti "plantezi" in minte invidia, nemultumirea cronica si indiferenta fata de cei din jur.
Apoi imi aduc aminte si de vorba asta :
"Avarul strânge bani pentru rege, hoţi şi foc."
Nimeni nu pleaca de "aici" cu buzunarul plin.
Apropo, pentru tine care esti si mai frumos si mai inteligent decat toti ceilalti si care ai facut tot ce ai prin propriile forte si ai tot meritul ! sa sti ca "dincolo" nu se accepta mita. Te anunt de pe acum ca vei trai o mare dezamagire cand ai sa constati ca pilele si cunostintele de tot felul nu pot interveni cu nimic in a primi vreun loc mai bun ori alte favoruri.
N-ai fost tu in prima zi tot asa mic si gol ca mine sau ca asta, nimicul ! ce intinde mana si ne tot deranjeaza cand iesim la oras ?
Accesoriile nu fac din om mai om si nici lipsa lor nu fac pe nimeni neom, desi asa ar putea sa para. Ceea ce cu adevarat ne schimba in bine ori rau este cum ziceam, modul in care ne raportam la situatie (atata o sa-ti zic pana bagi la cap, ... cine stie poate pana la final am sa pricep si io).
Daca cineva acolo ingheata sau pica din picioare de foame, este pentru ca eu mananc mai mult decat pot si am 5 dulapuri cu mult mai multe haine decat port.
Dar ce prostii is astea ? zice omul si tot el zice :
- iar ne oboseste cu zgandariri de constiinta. Lasa-ne domle in pace si vezi de treaba ta !
Ce sa zic, asa o fi. Insa nu pot sa nu observ in marea de confuzie cum valori morale se altereaza, cum standardele oscileaza. Apoi observ si ca ne tot adormim cu tot felul de activitati de 1 ban, menite sa ne ocupe absolut tot timpul, ca nu cumva sa mai avem vreme sa vedem si pe altul.
Inchei cu inca ceva ce am observat si peste care nu trec usor :
Am observat ca de lipsa de bani se plang toti, ... nimeni din lipsa de intelepciune!
Dar na, ce intelepciune, ce tot vorbesc acolo, ... la ce mai e buna si aia ?
E buna, ca fara ea nimic nu se obtine, nimic de durata, nimic esential.
Concluzia: Ai un ban ? "Cumpara" intelepciune de el si va fi cea mai buna investie cu putinta.

4 comentarii:

Anonim spunea...

multumesc pt tot ce postezi!
fiecare postare ma ajuta sa vad altfel lucrurile.

Cipm spunea...

Multumesc pentru gandurile tale asternute pe "hartia virtuala".

Indraznesc sa adaug si o concluzie de prin anii 1800... daca nu-i gasesti locul aici te rog sa o stergi.

Only after the last tree has been cut down, only after the last river has been poisoned, only after the last fish has been caught, only then will you find - that money cannot be eaten. [Chief Seattle]

Anonim spunea...

De multe ori ti-am zis si voi continua sa iti zic ca esti un idealist. Probabil ca si noi, astia care din cand in cand ne "adapam" din crampeiele de intelepciune prezentate de tine, tot un fel de idelisti suntem. Cautam,avem nevoie de tipul de ganduri pe care tu le prezinti pentru a ramane idealisti. Avem nevoie de cat mai multi astfel de oameni pentru a lupta impotriva "materialismului". Sa stii ca, dupa cum iti spuneam, chiar daca sunt credincios autentic, si mie imi repugna materialismul acestei lumi. Din niste fiinte minunate, asemenea Domnului, am deveneit niste hrapareti, insensibili, robi ai Vitelului de Aur (locul idolului respectiv fiind luat de bani, moda, succes social, etc.). Ii grea lupta asta impotriva curentului, dar, privind itr-o logica religioasa, probabul ca si rasplata ii pe masura.
Luci

Micul Mester spunea...

Cu siguranta.