vineri, 2 aprilie 2010

Teaca cutitului

De la inceput vreau sa subliniez ca un cutit cu maner din lemn trebui sa aiba teaca din piele.
Inca un lucru, gasesc complet nepotrivit ca un cutit cu maner din plastic sa aiba teaca din piele.
Tu faci cum vrei, ai dreptul sa alegi exact cum iti place, dar nu uita ca si gusturile se educa.
Uite, sa stii cate ceva despre teaca cutitului tau, ... sau al meu.
Dintr-o piele de bovina, de vreo 4mm grosime a iesit o teaca numa buna pentru cutitul de padure. Toata teaca este confectionata dintr-o singura bucata de piele.
Nu vreau sa povestesc procese de fabricatie, sunt altii cu asta.
Vreau doar sa subliniez ca o teaca buna se face dupa cutit, nu doar dupa dimensiunile lui. Deci daca vei vrea vreodata sa-ti faca vreun mester o teaca buna, sa fi sigur ca n-are cum, daca nu-i lasi cutitul.
Teaca are dublu rol - tine cutitul in siguranta si te protejeaza de lama taiaoasa si varful ascutit.
Tecile bune sunt scumpe, dar merita banii. Ele se fac din piele groasa care nu se lucreaza usor. Un cutit bun merita o teaca buna.
E bine sa stii ca teaca trebuie sa se potriveasca cu cutitul, in sensul ca nu poti avea o teaca groasa si grea la un cutit usor (de 70-100 grame), nici o teaca subtire la un cutit greu. Ai vazut cutitele nordice si poate ai crezut ca pielea tecilor lor e prea subtire. Ei bine nu este. E exact cum trebuie sa fie si ca sa tina cutitul in siguranata, li s-a adaugat o protectie din plastic pe interior.
In cazut cutitelor mai zdravene, ca si cel prezentat mai devreme, ai nevoie de o teaca din piele groasa, care sa fie rigida si sa tina cutitul fix in ea.
Lama nu are voie sa aiba joc in teaca, pentru ca atunci cand te deplasezi, la fiecare miscare , lama poate taia cate un pic din teaca. Astfel poti taia complet teaca si risti sa te ranesti, ... sau mai grav, sa pierzi cutitul. Cum spunea un prieten - daca te tai, e nasol, dar na, se vindeca, in schimb daca pierzi cutitul, atunci ii bai. Gluma-i gluma, dar sti tu sa cerni lucrurile.
Recomand cusatura dubla.
Accesoriile (ce tin de teaca) uneori sunt complet inutile, alteori sunt binevenite.
Daca teaca are si loc pentru amnar,nu-i rau. Dar daca are buzunarel pentru piatra de ascutit, deja e exagerat de inarcata si o sa te incomodeze . In plus, pietrele bune (de teren) au dimensiuni mai mari decat iti poti face tu buzunarul pe teaca.
Unii exagereaza cu tot felul de curele si prinderi in toate pozitiile. La un cutit mic sau mediu prinderea asta clasica face toata treaba. Ce vezi tu acolo (la unele teci), gaura aia in capatul tecii sau snururi ajutatoare, folosesc la cutitele mari, ca sa stea mai fix (le legi si de picior). Nu-i cazul insa la cele medii.
Nu uita ca de cele mai multe ori simplitatea este si frumoasa si practica. Acelasi lucru, poate cu alte cuvinte, zicea si mesterul (Matei).
Pentru tine care vrei alta teaca, alt model sau forma, sper sa-ti fie de folos vorbele astea. Cat despre tine care ai deja teaca faina la cutit, sa fi sanatos, poate ne vedem la padure.

5 comentarii:

Alex spunea...

Pe la voi se gaseste piele de 4 mm? Eu nu am gasit decat pe ebay in strainatate :(.

Micul Mester spunea...

Ma, sa stii ca si paici se gaseste greu.

Cristim spunea...

Mergi la cizmar el sigur are piele

Micul Mester spunea...

Pai da, la cizmari gasesti greu, ca in alte parti nu prea gasesti deloc.
Cizmarul are piele, dar dinaia subtire cu care lucra el.
Rar, foarte rar si numa la unii gasesti mai groasa.

Cipm spunea...

Un prieten imi spunea ca mai demult a comandat din Brasov ceva piele de bovina. Nu mai avea datele firmei insa am gasit pe net http://www.infocompanies.com/Tamiv-SA-Brasov-133243.htm . Daca aveti pe cineva in Brasov poate incearca sa dea de ei.