In tara pinului negru, ... de Banat cum spun unii (vorba lui Mita, e pin ca ceilalti pini, doar ca asta creste in Banat), sa vi sa dai o tura. Sa-l vezi cat de bine sta infipt in stanca, numai el stie cat de lungi ii sunt radacinile de ajunge sa-si traga apa. Creste mare si sanatos. Este un model excelent, pentru crescatorii de bonsai, dar aduce multa culoare peisajului si bucura ochii oricui ii vede.
Multi pereti de calcar, numai buni sa-i cateri.
Urcusurile traverseaza paduri de obicei cu inclinatie pronuntata. Uneori treci pe langa vai, cu paraie sanatoase, ce se adancesc in calcar, formand chei , canioane. Pentru iubitorii
coborarilor pe canioane, intreaga zona este generoasa. Ai chei si pe-o parte si pe cealalta.
coborarilor pe canioane, intreaga zona este generoasa. Ai chei si pe-o parte si pe cealalta.
Padurile de regula sunt formate din fagi mari si pe langa stanci, te impiedici in tot felul de arbusti si tufe.
Aici gasesti varfuri ce trec de 1300m si chiar 1400.
Fata de Muntii Cernei, zona este mult mai arida. Vara urci prin paduri, treci poieni, e placut, mai intalnesti cate-un salas, o stana, ...
Poti sa-ti iei lapte si branza, sa mananci la pranz o mamaliga buna. In sezonul potrivit, mai gasesti si fructe ici colo.
Treci peste lapiezuri, te mai imboschetaresti de cateva ori si ajungi la asa numitele crovuri.Frumoasa priveliste, e o alta lume aici. (nu dezvolt acum)
Din nou ai ocazia sa vezi cai salbatici, parca, ce alearga nestingherit. Intalnesti si cate-o stana izolata, pe imensul "stadion".
Vipere, gusteri si tot soiul de soparle, pentru iubitori de reptile, ... pentru cei cu teama de ele recomand ca extractul de venin sa nu lipseasca (nici celorlalti nu le strica sa-l aiba) .
De vrei sa strabati tinutul, ai destul, ... iar de vei vrea sa cobori, ai cale fie pe stanca in jos, daca ai plecat cu funiile la tine ( cobori in rapel pe coarda), fie pe cate-o vale mai intortocheata, unele sunt marcate cu marcaj turistic, mai mult sau mai putin vizibil.
Iar Muntii Cernei, ce-i vezi pe partea cealalta, atat de impaduriti, chiar aduc a jungla.
Dupa "desertul" dintr-o zi de vara aici, chiar ti se face dor de multimea de verdeata ce inunda intreaga vale a Cernei.
Pentru cei pasionati de cioplit, aici gasesti trandafir si liliac (mai greu de gasit in alte zone).
In diminetile racoroase si senine, cand te trezesti devreme sa pornesti la drum, te incalzesti si te hidratezi cu un ceai preparat din apa izvoarelor si plantele de aici.
Mananci un mar sau doua, pe care le-ai cules de mai jos. Merge si-un gem de casa, aici intervine lingura de lemn (mai sus cana - la ceai). Painea asta cu mai multe cereale , adaugi poate si ceva miere si ce mai ai pe acolo si ti-ai facut rezerva de energie.
Si-i dai mai departe.
3 comentarii:
Ai o viata frumoasa, sau mai bine zis iti faci viata frumoasa! Reusesti sa transmiti prin postarile tale ceea ce ce simti, nu doar citesc text si vad fotografii, ci parca si aud si miros ceea ce ne descri.
Da exact, mirosul. Cea mai tare chestie, greu de reprodus cu aparate,deocamdata (tehnilogii nebunesti), ca sunetul si imaginea le mai intalnesti, ... dar mirosul si temperatura, ... si toate la un loc, fac cadrul natural de neegalat.
Ca ai zis de temperatura....Imi place iarna cand merg aiurea pe coclauri sa simt cand ma strange gerul de fatza. Atunci simt ca traiesc, incep sa inspir si sa expir puternic oxigenandu-ma, mintea mi se curata si capat o bucurie linistita.
Trimiteți un comentariu