miercuri, 24 februarie 2010

pasiunea pentru natura ne uneste

Si tu iesi des in natura singur. Indiferent de motiv, de multe ori pornesti singur la calatorie.
Fiecare iesire este o experienta unica.
Cand esti singur, toate senzatiile si trairile sunt amplificate. Simturile iti sunt ascutite. Cum te orientezi si cum de deplasezi, locurile pe care le alegi pentru campare, traseele pe care urmeaza sa mergi, ... cu alte cuvinte cum iti asterni asa dormi.
Sunt unii care cand sunt singuri se tem sa se aventureze in locuri in care in mod normal , daca ar avea partener, ar merge. Unora le este frica sa doarma sau sa umble noaptea in paduri sau in alte locuri noi si nu fac referire la locuri expuse, locuri in care pericolul este iminent. Ca si cazul in care pleci neasigurat ( la escalada, speologie, canioane, etc), nu. Zic de acea teama nefondata de necunoscut.
Altii insa, n-au nici o treaba cu astea, umbla singuri la fel ca si cum ar umbla cu inca alte 3-4 persoane langa el.
Indiferent din ce categorie faci parte, cand iesi singur in natura , simti diferit. Dar sa nu spui ca n-ai simtit si tu nevoia sa impartasesti cu cineva , cel putin cateodata, ce simti acolo, in locurile alea care-ti plac atat de mult. Sa mai fie acolo langa tine macar inca un om care sa simta, sa vada, sa te uiti la el si cateodata fara nici un cuvant, ci doar din privire sa distingi ca bucuria ta o are si el. Ca acel sentiment curat, este adevarat pentru ca il traiti amandoi simultan.
Este vorba de omul sau oamenii de langa tine.
Activitatile comune leaga oamenii. De la oameni ai invatat ce sti si tot oamenilor le esti dator le impartasesti ce-i invatat. Cand vei merge cu incepatorul, aminteste-ti ca si tu ai ai fost incepator si cineva a avut rabdare cu tine si daca n-a avut, cu atat mai mult trebuie sa ai tu.
Indiferent de activitatea pe care o desfasori, sporturi in aer liber, plimbari, relaxare, activitati creative, ... toate le inveti, le practici si le transmiti.
Nu te inchide in tine si nu mai spune ca iti place sa iesi sigur mai mult decat cu altii. Sti foarte bine ca este un rezultat al anumitor intamplari pe care le-ai trait. Fie ca ai avut experiente neplacute cu grupuri, fie ca n-ai cu cine iesi. Nu sunt toti la fel. Nu mai fi atat de rigid. Nu spune ca ei nu inteleg nimic, si ca data viitoare iesi singur. E bine sa mai iesi si singur, dar sa nu fie din motive ca cele mentionate.
Totdeauna vor exista si detalii pe care tu le uiti si celalalt le va tine minte. In plus, sunt momentele alea seara, cand inainte de culcare stai la o poveste. Cand in turele lungi timpul trece mai repede daca ai cu cine sa discuti, sa faci planuri, sa asculti si sa-ti expui ideile.
Si vei vedea ca daca nu esti prea mandru, s-ar putea sa mai si inveti cate ceva.
Nu te da inapoi sa iesi si cu persoane noi, dar informeaza-te cat mai bine, afla tot ce poti despre ei. Si tu ai fost o data persoana noua in grupul tau (tu nu, stiu, ca tu ai infintat grupul, ... pai na, atunci vorbeam despre celalalt de langa tine).
In rest, sa fi sanatos ma baiatule.

Un comentariu:

Dan spunea...

sa stii ca e greu sa gasesti prieteni care sa vina cu tine cu cortul sau drumetii dinastea. numa eu stiu cate argumente a trebuit sa aduc ca sa mergem oriunde. si dupaia cand ajungem acas sa aud comentarii de genul "ba da naspa ca a plouat", "am dormit aiurea in cort", "mia fost frig noaptea". pai daca preferi sa iti aduci 2 paturi si salteluta dinaia impermeabila in loc sa iti cumperi un sac de dormit, eu ce sa iti fac? daca le zici sa facem drumul pana la locul de campare pe jos, nu cu masina, iti arunca priviri dinalea de zici ca ai probleme cu capul. dar cum ziceai si tu nu e bine sa te certi, fie cum zic ei, ca eu ma bucur de fiecare iesire in felul meu. sa nu mai zic ca la unii, 2-3 zile cu cortul inseamna betie in fiecare seara... deci nu ai cu cine. daca ai, esti norocos. numa bine si sanatate iti doresc.