miercuri, 24 februarie 2010

Mesteacanul, pentru ca iti place atat de mult

Nu este un secret si nu-i nimic special ca ti-ai ales mesteacanul argintiu ca sa fie preferatul tau. Tuturor ne place mult. In unele tari, precum Rusia si cele nordice probabil ca este cel mai apreciat. In Rusia, mesteacanul
este considerat copac national si este serbat la inceputul lui iunie. Si in Finlanda este considerat copac national.
Atinge o inaltime de 15-20 m.
Lemnul are tarie medie. E numa bun pentru cioplit, se despica frumos.
Din buba de mesteacan poti scoate cani si tot felul de farfurii, manere de cutit si sculpturi frumoase.
Si din radacini poti ciopli ceva frumos.
Lemnul arde bine si tine cat de cat jarul.Lemnul de mesteacăn este folosit şi la tobe.
Din crengi poti impleti cosuri si poti cunfectiona maturi (ca sa cureti eficient locul in care ai avut tabara).
Coaja de mesteacan este extem de utila la aprinderea focului. Mai poti confectiona si vase de tot felul (dar mai intai sa inveti cum). O poti folosi si la imobilizarea articulatiilor, a membrelor fracturate, dar tre so inmoi intai in apa fierbinte.
Seva trebuie colectata prin luna martie, atunci cand copacul revine la viata si seva incepe sa se inalte spre ramuri cu repeziciune.
Prin puterea sa regeneratoare, diuretica, depurativa si antioxidanta, seva de mesteacan stimuleaza functionarea majoritatii organelor.Seva de mesteacan se consuma pe cat posibil cand este foarte proaspata, pentru ca substantele active din compozitia sa (vitamine, minerale, enzime, alte substante organice complexe) sa nu se oxideze. Copiii vor bea o jumatate de pahar (100 ml) dimineata si dupa-amiaza, pe stomacul gol, in timp ce adultilor le sunt recomandate pana la 2 pahare
(400 ml) pe zi, de asemenea pe stomacul gol. Cateva indicatii terapeutice: anemie, demineralizare, avitaminoza, astenie de primavara: se beau zilnic doua pahare de seva de mesteacan, timp de o saptamana, colici renale, litiaza renala.

Epuizare nervoasa, tulburari de memorie si de concentrare - o cura cu seva de mesteacan, cate jumatate de litru pe zi, vreme de 3 saptamani, are un extraordinar efect regenerator pentru sistemul nervos.
Mugurii au proprietati antibiotice.Pentru bolile de piele,spalatul parului,combaterea matretii,cresterea unui par sanatos si viguros se folosesc frunzele .Se ia primavara o ramura tanara de mesteacan si se taie la ambele capete. La un capat i se da foc, ceea ce va face face ca la celalalt capat sa se scurga un suc, care se lasa sa picure pe negi. La sfarsit, cenusa ramasa dupa arderea ramurii de mesteacan va fi de asemenea pusa pe negi. Acest leac se foloseste zi de zi, vreme de 3 saptamani".

Gudronul se obtine prin distilarea lemnului de mesteacan si are aplicatii terapeutice in bolile dermatologice.

Pe tulpinile copacilor de mesteacan, apar uneori ciuperci lemnoase care au calitati terapeutice deosebite (daca esti interesat, vei cauta mai multe informatii).

Acum nu va mai fi doar copacul acela frumos argintiu, ci va fi si prieten de nadejde, mai ales ca sti cate poate sa-ti ofere.

2 comentarii:

sarbu victor valentin spunea...

felicitari pentru tot ce faci :)

ionut spunea...

Interesante articolele despre copaci.