Este un arbore destul de rezistent. Desi ii place caldura , rezista bine si la temperati scazute.
Creste pana pe la 20-25 de metrii, rareori atinge si 30 de metrii.
Lemnul de artar are densitate mare ca a fagului. Este lemn tare si e deschis la culoare. Nu crapa si se finiseaza usor. In mediul interior lemnul este foarte durabil, in exterior insa trebuie vopsit, protejat.
E bun si ca lemn de foc, insa nu arde la fel de bine ca si carpenul si fagul.
Se ciopleste fain in lemnul de artar. Poti sa-ti faci si maner de cutit, daca iti place lemnul deschis la culoare.
Seva de artari e excelenta in curele de primavara, ti-am aratat cum se extrage (in postarile anterioare).
Din seva artarului se face sirop.Dar ca sa fac o mica paranteza, artarul este arborele national al Canadei. Ei au foarte multi artari si ii exploateaza la maxim. Dar tot ei stiu si cum sa-i protejeze si sa-i ingrijeasca cel mai bine.
Gata paranteza, revenim la seva. Gandeste-te ca e nevoie de 40 de litrii de seva, sa fierbi, ca sa scoti 1 litru de sirop, ... si te mai miri ca-i scump ?
Siropul de arțar conține potasiu, calciu, magneziu, zinc, fosfor, mangan, fier și seleniu – foarte importante pentru diverse afecțiuni.
Zincul și manganul (pe care le gasesti in siropul de artar) sunt aliați importanți ai sistemului imunitar, mai ales pentru copii, manganul comportându-se ca un imunostimulator.
Bucatile de scoarta si frunzele proaspete se strivesc bine, se aseaza pe o panza curata si se infasoara in jurul incheieturilor umflate, ori se pun pe ochii obositi. Si atunci cand ne simtim labele picioarelor grele si infierbantate, putem conta pe efectul racoritor al frunzelor de artar, introduse in sosete. Intepaturile de insecte se pot trata, de asemenea, cu scoarta si frunze proaspete. Bolnavilor cu febra le ajuta frunzele strivite, puse la talpi.
Frunzele de arţar calmează durerile de gută, fiind aplicate pe locurile dureroase sub formă de cataplasme sau strivite. Are proprietăţi antiinflamatoare. Frunzele de artar mai au si efect stimulator în disfuncţiile hepatice.
Frunzele de artar constituie un furaj hranitor si fortifiant, ce se poate adauga ca supliment la hrana zilnica a animalelor.
Mugurii foarte fragezi de artar, inca nedesfacuti, se pot folosi ca adaos in salate.
Frunzele şi scoarţa se foloseau pentru colorarea ţesăturilor în negru.
Semintele verzi de artar (care nu au capatat culoare galbena) contin elemente care imbunatatesc functionarea colecistului (vezica biliara), a ficatului, a canalului cistic. Semintele se usuca la umbra sau la intuneric (nici intr-un caz la soare), se rasnesc bine. Pulberea obtinuta se administreaza cu 20 minute inainte de masa, cate 1/2-1 lingura (conform cu greutatea corporala a pacientului). In timp, dispar durerile in zona ficatului, creste pofta de mancare.
La noi in paduri, gasesti artari si nu strica sa stii cat mai multe despre ei.
Na, ca ai mai adaugat unul la ceilalti pe care sper ca i-ai retinut , daca il "inveti" si pe asta, o sa vezi ca deja nu vor mai fi atat de multi "straini" infrunziti in padurile prin care umblii.
3 comentarii:
De ceva timp am inceput sa ma uit mai atent la copaci... Asa am inteles ca sub denumirea generica de "artar" se ascund mai multe specii diferite. Doar mergand cate 50m in jurul blocului in care locuiesc in Timisoara am reusit sa descopar 5 astfel de specii. Atat frunzele cat si fructele (elicoptere, cum le ziceam in copilarie) ne ajuta sa-i deosebim. Artarul este in general recunoscut dupa frunza palmata, ce apare si pe steagul Canadei, insa nu tori artarii au frunza palmata! Unii au chiar "frunza" compusa din 3 sau 5 frunze distincte, grupate.
Si frasiniul are multe specii, si teiul si stejarul, salcamul, pinul, salcia etc.
urmaresc de mult blogul tau respect pentru tot cea ce faci, dar am si eu o intrebare, :D toate felurile de artar au siropul sigur de baut? pentru ca na mam uitat pe wikipedia si arata ca siropul il poti recolta de la asa zisul artar dulce are semintele cu palele in jos(ai si tu aicea o poza aicea, si cum il recuosti primavara) , ia-m identificat in oras, da as vrea umpic mai multe detalii daca cuma ai timp si chef. merci mult
Vezi ca am scris un pic despre artar.
Sunt de f. multe feluri (familia artarului e numeroasa).
Evident ca nu am incercat cateva specii ca sa pot afirma daca si care sunt bune. Dar de la noi am incercat mai multe. Unele nu le-am nimerit nicicum sa curga.
Dar in general la toate ar trebui sa fie buyna seva. Cel de care spui e un pic mai faina, ca-i mai dulceaga si poate si ami abundenta.
Trimiteți un comentariu