sâmbătă, 17 aprilie 2010

pentru unul gunoi, pentru altu resurse

Unele lucruri isi au locul acolo unde le vezi, alte nu. Intr-o plimbare in natura, o sa constati ca pe langa tot soiul de vietati si plante, intalnesti si cutii de conserve, doze de bere, cioburi de sticle, mai pe langa drumuri gesesti chiar si materiale de constructie.
Cu o doza de suc sau bere, pe care baiatul a aruncat-o dupa ce a baut continutul, considerand ca nu mai are trebuinta de ea, poti face lucruri, unele folositoare, altele extrem de folositoare.
Ai nevoie de un cutit si un pic de exercitiu si iti faci o scula excelenta pentru gatit sub tenda. Este util atunci cand ajungi pe intuneric intr-un loc si afara ploua, cand nu vei putea aprinde sau intretine un foc cu lemne. Un arzator cu spirt iti va oferi ceaiul si supa care sa te bine dispuna inainte de culcare.
Gandeste-te ca are doar 20 de grame si poti incalzi lejer un litru de apa o data.
Cu cutitul tai tabla de aluminiu fara probleme si fara sa-l tocesti prea tare. Tai sus, unde-i tabla mai groasa, apoi restul. Gaurile pentru flacara le faci cu varful cutitului.
Vezi in imagini partile componente si oridinea corecta, iti dai tu seama ca esti ager.
Le imbini toate trei, apoi dintr-o sarma groasa ii faci suportul pentru oala. Daca nu ai sarma, sunt si alte metode ( ca parca vad ca nu te apuci sa-l faci la padure, ... ca iti cam place sa mesteresti in camera, uitandu-te pe youtube, ... :)), bun si asa, dar sa stii sa-l faci si la padure daca-i nevoie ) .
Infigi sarmele indoite egal in gauri si gata.
Spirt gasesti, aia-i fain. La orice farmacie, sau alimentara si in sate . Nu-i scump si cu un sfret de litru la tine, in caz de urgenta faci treaba (mai multe gateli).
Binenteles, ca orice arzator, are efienta maxima daca-l feresti de vant , ii faci un paravan. Arde fain si fierbe repede apa. Are dita mai flacara.
Fara sa te grabesti, in junate de ora l-ai facut. E usor si practic, arde combustibil ieftin, nu scoate fum urat, nu inegreste.
Asta-i doar una din intrebuintarile unei doze aruncate, mai sunt si altele.
Chiar daca stii de asta de mai multa vreme, nu e vorba doar de arzator.Tre sa intelegi ca e mai mult de atat, e vorba sa privesti dincolo de gunoi, de deseuri. Invata sa vezi resurse in tot ce gasesti. Nu exista nimic nefolositor.Exista doar lipsa de informare. La asta trebuie lucrat. Invata sa mesteresti, invata sa improvizezi. Hai ca o luam incet incet.
Informatia exista deja, trebuie doar sa o cauti.




3 comentarii:

Anonim spunea...

That is the simplest one-can alcohol stove I've ever seen. Brilliant! Love your blog by the way. I just wish my translator did a better job. Keep up the good work!

Marius Colac spunea...

Da, imi place ce vad. Ai reusit sa ma faci sa inteleg cum se construieste spirtiera din cutie de suc, bere. Mai vazusem pe youtube cateva filmulete dar nu intelesesem tot. Si eu sunt adeptul recuperarii ambalajelor, sunt inebunit dupa improvizatii, mi-am facut mai multe lumanari de supravietuire din cuti de conserva, hobo-stove din cutie de vopsea, spirtiera vreau acum dintr-o cutie de pateu :). Am una deja dintr-o cana de inox veche, abandonata. Spirt mai bun e cel tehnic, de 90%, costa cam 8 lei litrul si il gasesti la magazinele cu piese auto sau la cele de constructii sau fero-metale satesti(de unde il am si eu). Pune te rog mai multe postari de genul acesta daca se poate,mi se par foarte instructive si necesare. Numai bine!

Vali Nicolae, Jean Pierre Clevetier spunea...

bravo! frumos... mi-a placut, ai grja de tine.