Dupa ce sti cate ceva despre ei, n-ai sa mai vezi doar copaci cu frunze, cam toti la fel, ci vei putea folosi eficient ce-ti ofera fiecare specie in parte.
Fagul e foarte raspandit in tara noastra.
El poate depasi inaltimea de 40 m, avand diametru de peste 1,5 m si varste mai inaintate de 300 de ani.
Are scoarta neteda, cenusie.
Urca la altitudini de pana la 1400-1500 m si uneori chiar putin peste 1600 (Muntii Tibles).
Lemnul de fag are duritate medie.
Poti obtine finisaje de buna calitate.
Se usuca repede, dar poate crapa.
Este compact, deci e bun de cioplit si slefuit.
Frunzele tinere de fag le poti adauga la o salata mixta.
Fructul sau se numeste jir, fiind o achena invelita intr-o cupa tepoasa cu patru valve.
Jirul este bun de mancat si-l culegi toamna. E hranitor si are gust bun.
Nuca de fag (jir) se consuma in stare proaspata, dupa o usoara prajire, pentru a fi distrusa fagina (o glucozida pe care o contine acest fruct). Din nuca proaspata se extrage un ulei alimentar care se foloseste si la fabricarea sapunului.
Uleiul de jir : Fructul de fag fara coaja se prelucreaza prin presare la rece si la cald.
In miez se gaseste si o cantitate mai mica de alcaloid toxic - fagina, care este distrusa prin incalzirea fructelor.
Uleiul obtinut prin presare la rece este colorat in galben deschis si are gust foarte placut.
Scoarta ramurilor tinere de fag se foloseste drept un puternic remediu contra febrei, fiind la fel de activ precum scoarta de chinina.
Fasiile de scoarta se usuca in manunchiuri nu prea strans legate, suspendate in locuri bine aerisite. Mugurii, scoarta si frunzele de fag se utilizeaza de foarte multa vreme in medicina populara pentru scaderea febrei, in tratamentul diareii si al dizenteriei, in gravela (litiaza urinara).
Carbunele obtinut din lemn are proprietati antiacide si absorbante pentru gazele si toxinele intestinale.
Gudronul extras din lemn este folosit la tratarea dermatitelor si afectiunea cailor respiratorii.
Radacinile tinere (recoltate in lunile martie si mai) au indicatii in afectiunile cailor respiratorii
Cenusa de lemn: lesia obtinuta prin fierberea ei cu apa trateaza negii.
Tot din scoarta si frunze se face o lesie cu care se tamponeaza frecvent negii.
Frunzele mature se usuca, se piseaza pana se transforma in pulbere, iar aceasta se presara pe ranile greu vindecabile, dupa care se leaga cu o fasa curata.
Acum ca sti mai multe despre el, ai
sa-l vezi cu alti ochi si cunoscandu-l ai sa-l apreciezi.
Nu uita ca toti il vad, dar foarte putini il vad dincolo de un copac mare si
gri cu frunze verzi.
Cand treci pe langa el, te simti ca acasa, pentru ca iti este prieten, sti ce poate sa-ti ofere.
Dar daca doar citesti, fara sa practici, vei uita tot ce-ai citit si vei fi din nou ca toti ceilalti care vad copacii si padurea fara a distinge prea multe.
Dupa principiul : nu poti aprecia ceea ce nu cunosti, iar mancarea mestecata dar neinghitita nu hraneste.
9 comentarii:
Super! Sa mai pui posturi din astea. Cum se prepara jirul? M-ai facut curios. As incerca.
Jirul il manaci ca pe alune, il decojesti intai.
Se decojeste usor.Nu are coaja tare, ca aluna sau nuca, ci mai de graba ca si castana, doar ca mai subtire.
Este mic asa ca trebuie sa culegi destule, dar ai din abundenta.
Poti sa-l prajesti, daca vrei, da-i foarte bun si asa, nu necesita preparare speciala, nu-i ca ghinda.
Esti "mare" mestere!
Iti multumesc pentru acest post.
Desi timpul parca zboara, o sa incerc sa-ti ascult sfatul si sa si "inghit", nu numai sa mestec.
Nu domnule sunt mic, mai mic cu mult ca altii.
Si eu ma zbat sa-mi ascult sfatul.
Super;)!!!!
Excelente postari despre copaci. Limpezi si la subiect. Trezeste pofta de frumos si de iesit obligatoriu din casa. Tot inainte!
N-am fost in stare sa nu-mi pierd contactul cu padurea. Nu am talent la sculptat dar "fiind baiet, paduri cutreieram". Felicitari mestere.
Cel putin asa, prin ochii altuia mai vad si eu cum mai arata raiul.
Grija mare la cat jir mananci pentru ca el contine fagina, iar in cantitati mari iti produce indigestie sau intoxicare - incepe cu dureri de cap.
Asa este, am discutat despre asta si se poate manca fara probleme.Oricum nu vei manca prea multe, ca e de lucru cu ele. Apoi sa nu uiti ca si migdalele si mai ales samburii de caise pot fi chiar mortali daca consumi in exces, ... pe de alta parte si excesul de apa te poate omora. Fara bun simt orice ne poate omora.
Trimiteți un comentariu