Trebuie stiut faptul ca un cutit prea frumos, o opera de arta, nu poate fi folosit bine la treburi mestesugaresti.
Trebuie sa adaptezi cutitul la ceea ce ai de facut.
Un maner fin sau prea fin poate cauza accidente. El trebuie sa ramana putin rugos, ca sa ai aderenta.
Garda, e buna, la cutitele de excursie, de vanatoare, la cele militare, ...
dar la astea de cioplit, te incurca.
Lama lata, este ineficienta ... si tot asa.
Cand achizitionezi un cutit, nu te zgarci, ia ce gasesti mai bun. Investeste cat de mult iti poti permite, nu-l iei pentru o zi.
Nu te arunca, pana nu te informezi.
Sunt mesteri care lucra bine, cere-le sfatul, vei gasi sprijin.
Nu-ti lua cutit de vanatoare doar pentru ca si-au luat altii, nici cutit de cioplit daca nu cioplesti.
Trebuie sa sti ca nu exista cutit bun la toate.
Ca toate lucrurile multifunctionale, un cutit bun la toate nu e bun cu adevarat la nimic. Sunt totusi unele modele care se preteaza bine la mai multe munci.
De regula astea nordice sunt concepute pentru mesterit, asa ca o sa faca treaba buna si la lemn si la carne (preparat , taiat, cusut, etc).
Poti sa-ti faci tu un cutit bun, daca ai scule si sti cu fierul, ...
Daca nu, poti sa-ti cumperi o lama si sa-ti faci manerul cum vrei si teaca la fel.
Cei mai multi gasesc o mare satisfactie sa taie cu un cutit facut de ei.
Totusi raman la ideea ca daca vrei un cutit bun, te duci la mester sa ti-l faca, poti sa-i zici cum ai vrea sa fie, dar lasa meseriasul sa faca ce stie mai bine.
Avand mai multe cutite, mai fac si eu teci mai pun manere, dar lame nu fac.
Uite, alegi un lemn bun, tare, un nuc, stejar, carpen, pentru maner. O piele groasa pentru teaca.
E un cutit utilitar, simplu, la care manerul permite toate prizele pentru cioplit. Daca-i gata, sa-i facem proba.
Iesim la padure.
Facem foc, pun de un ceai. Flavius isi face de cap. Incepe sa faca mobila de bucatarie.
Rostogolsete bulgari mari, apoi ii taseaza cu piciorul si-i modeleaza cu cutitul. Masa si scaunele sunt gata si ceaiul la fel.
Cutitul trebuie in primul rand sa taie, apoi sa impunga, ... de obicei despicatul este treaba toporului.Dar pentru un cutit de padure, zic ca este esential sa si despice, ca nu ai tot timpul toporul la tine.
Deci, un cutit finut, scump, nu face bine treaba, pentru ca are prea multa arta in el si pentru ai aduce aprecierea pe care o merita, nu vei face tot ce poti face cu unul utilitar. In plus nici nu va fi la fel de practic, el neavand suficiente prize sau aderenta. Teaca daca e gravata frumos, lucarata cu simt, nu-ti vei permite sa-l treci prin toate baltile (pe unde treci si tu), sa o zgazii prin spinii prin care treci , etc (daca te miri ca zic spini, balti, ... atunci zic sa mai iesi la padure, ca padurea nu e parc si nici plimbare pe alei).
Dar sa sti ca orice om care apreciaza un cutit bun si care foloseste cutitul, are pe langa cele de lucru si unul de "suflet", pe care-l duce cu el in cele mai speciale locuri.
9 comentarii:
Bine ai zis :)
Salutare!
Am vazut teaca de la cutitul Mora, teaca realizata manual. Ma intereseaza cum ai facut teaca pe interior deoarece si eu vreau sa fac una, dar nu prea am ideii ce material sa folosesc pentru ca lama sa nu penetreze pielea la exterior.
PS: La cutitul de care vorbesc lama este de la un clipper si manerul realizat manual?
Ii faci o protectie din lemn sau plastic.
Din lemn, poti face din doua "felii", una o scobesti dupa forma lamei, apoi le lipesti una de cealalta.
Cu plastic, tai un bidon care nu-ti mai trebuie (dinala mai mare, care are un plastic mai gros), il indoi si-l tai dupa forma lamei apoi ii lipesti marginile cu adeziv sau la cald.
Lama, este o lama triplulaminata, cumparata, nu e lama de clipper.Este mai dura,mai groasa si mai ingusta decat cea de clipper.
Protectia interioara o poti face si dintr-o teava.
Daca este ce cred eu (mora din imagine), metalul intra in minerul prezentat de la 8cm in sus (nu mai stiu acum exact daca nu cumva 10cm), cel de clipper intra cam 4 cm.
Se gasesc pe internet astfel de lame si din otel laminat si simple din otel carbon (depinde ce vrei) - otelul carbon are 2 mm si cel laminat in jur de 2,5 mm grosimea lamei.
In romania parca erau la vinzare cele laminate (la neramo). Nu e reclama ... deoarece spun ca e si pretul destul de mare :-) (e posibil sa te ajunga insa tot pe acolo si luata din afara, cu tot cu transport).
Daca mai sint si alti doritori sa stie diferentele dintre otelul triplu laminat de la mora si otelul carbon 1095 (in afara de mine :-) ),gasiti in acest link http://www.bladeforums.com/forums/showthread.php?t=659416
este vorba de subiectul " What is the steel in Carbon Steel Moras" - in cazul in care nu va functiona in viitor legatura catre site-ul bladeforums.
Si inca un amanunt, in 2005 cele 2 firme KJ Eriksson si Frosts s-au unit sub brandul Mora of Sweden.
@ Vasile, "micul mester", otelul de la exteriorul cutitului tau este inoxidabil sau greu oxidabil?
Eu nestiind 100% sigur ce e cu stratul care inveleste miezul am optat pentru otelul carbon 1095 de la Mora, deoarece stiu sigur ce primesc.
O zi buna sa ai!
Oxidabil sau inoxidabil, mi-e totuna,ala din mijloc ma intereseaza, cu ala tai.E oxidabil si exteriorul.
Bine ai facut ca ti-ai luat "carbon", ... daca ala ti-a placut.
Eu am ales-o pe asta , ca-i mai dura (61-62 hrc,aia de carbon are 59-60),tine bine taisul si e mai groasa.Acelasi otel am si la ala indoit si la ala mic si mi-a placut cum lucra.
O zi buna si tie.
Cutitul din poza care arata masa,cel de pe cutia de prajituri nu este un OPINEL?
Ba da, e opinelu lu Flavius.
Trimiteți un comentariu