joi, 29 aprilie 2010

marcaje in padure

Nu sunt pentru noi, o mana de oameni care cunoastem oricum potecile. Aproape fiecare poteca, drum forestier sau chiar directie, am alergat-o pe partea asta, ... si pe cealalta.
Sunt pentru tine care ai un pic de timp liber, poate dupa ce iesi de la servici sau sambetele, sa iesi la padure la o plimbare cu sau fara bicicleta. Sa poti umbla, sa vezi si tu natura, caprioare, mistreti, vulpi, ierpuri alte animalute ce vietuiesc in padurile astea.
In general iti prinde bine, fie ca vrei sa faci miscare, fie ca mergi sa te incarci cu aer proaspat si sanatate.
Nu-i totuna sa bajbai prin paduri cu stresul ca poate la urmatoarea intersectie o sa gresesti poteca si o sa te prinda noaptea sau dai in vreun sat, ...ori ca umblii relaxat pe o poteca marcata.
Nu crezi acum ca o sa fi bombardat cu semne, nu domle, doar intersectiile sunt marcate cu sageti asa incat sa alegi drumul bun.
Mai multi baieti au lucrat la semnele astea.
Cand au fost gata, am pornit plini de entuziasm , sa le montam. Unele locuri au trebuit curatate de crengi si spini. In poieni le-am pus pe stalpi.
Nu crezi ca dupa doua zile deja lipseau din semne ?!
Nu m-am bucurat, dar nici nu m-am mirat, cam deloc. Ceea ce Luci numeste pesimism, eu numesc realism si dupa cum vezi, nu am fost nici de data asta pesimist, spunand ca le vor rupe, ci doar realist.
Traseul astfel marcat este doar primul din cele 7-8 din zona, ce urmeaza a fi marcate.
Planul este ca in centrul orasului sa gasesti un panou din lemn, pe care sa ai toate traseele , cu directiile si cate ceva informatii despre fiecare in parte.
Personal nu ma deranjeaza cu absolut nimic daca nu mai pun nici un marcaj, ... daca tu esti cioban si le rupi. Eu alerg de ani de zile si de cand is mic bat padurile. Nu am nevoie de semne. Sunt pentru tine.
Insa daca ii sa marcam in continuare, ma bag fara probleme. Catalin zicea ca el nu se lasa, din contra , ... Luci nici nu mai zic, Cristii si altii.
Daca ii sa facem treaba o facem cu placere, dar daca se dovedeste ca nu te intereseaza, treaba ta, am vrut sa vezi si tu, ce-i frumos, nu vrei nu vrei.
Dar pentru tine care vrei si cauti sa umblii prin partile astea, iti zic ca ai ce sa vezi.
Sti ca ti-am tot povestit de padurile astea de amestec. Cum ca pe partea asta in duozeci-treizeci de minute de plimbare gasesti peste 20 de specii de arbori diferiti plus arbustii si tufele si toate celelate plante. Pe langa asta ai fauna, care nici ea nu e chiar asa modesta. Gandeste-te ca ai mamifere mari si mici, soparle si serpi, insecte de tot felul. Aici , la numai 10 minute dupa ce parasesti ultimele case din oras deja te trezesti in padure.
Putine sunt turele in care nu vad caprioare si iepuri. Uneori cerbi si mistreti vad alergand, alteori chiar ii surprind hranindu-se.
Paici lupi, nu is, dar pe partea cealalta da.
Traseul asta il parcurgi fara sa te grabesti in vreo doua ore jumate.
In rest, poate ca o sa iasa ceva pana la urma. Apropo, momentan se lucra la placile pentru urmatorul traseu.
Pana atunci insa cred ca mai dau o tura la padure.


7 comentarii:

Unknown spunea...

Arata foarte frumos.

dodo spunea...

Bravo ! faceti ceva bun si asta conteaza .... e pentru viitor ..

Gabi spunea...

"Planul este ca in centrul orasului sa gasesti un panou din lemn, pe care sa ai toate traseele , cu directiile si cate ceva informatii despre fiecare in parte."
E bine ca nu puneti doar marcaje din lemn si in oras sa fie un panou de tabla.
Lucrind in lemn si in oras ar trebui sa constientizeze mai bine oamenii munca pe care o depuneti => in mod logic mai putine vandalizari. Cu toate astea e greu sa te pui cu "logica" unora ...

Alex spunea...

Super! Sa speram ca nu le fura idiotii ca sa si le agate in camera pe perete pentru ca arata "cool". Foarte misto ideea.

Mi-a fatat mintea un pui. Ce-ar fi sa pui in padure pe alocuri placute nu numele copacului. Asa mai invata trecatorul interesat cate ceva :). Ma gandesc sa incerc la mine. Numai ca eu stau prost cu cunostintele :)

Micul Mester spunea...

Pai da, din lemn sa fie panoul, ca sa se inteleaga din start ca e ceva acolo ce are legatura cu padurea, cu cadrul natural.
Da Alex, nu zici rau. Sa sti ca de multa vreme am discutat asta cu baietii, avem in plan ca arborii vechi, reprezentativi sa-i includem ca obiective turistice in trasee. Teoretic vrem sa punem langa fiecare o placuta din care sa reiasa specia arborelui si alte detalii.
Si izvoarele , directiile cat si timpul pana la ele vrem sa apara, in asa fel incat drumetul insetat dupa urcusuri, sa poata bea din apele curate.
Fiind carst, tot ce-i sub patura subtire de pamant este calcar. Asa ca si doline sunt destule. Pe celelate dealuri gasesti pesteri si avene (si avenul e tot pestera, facem distinctia doar pentru ca are dezvoltarea pe verticala si necesita echipament special pentru a fi parcursa)
Si inca cateva lucruri am mai vrea, dar le vom detaliia mai tarziu, ... sa vedem ce va iesi cu astea intai.

pit74 spunea...

jos palaria in fata ta si prietenilor tai pt eforturile depuse
ma bate gindu sa dau si eu o mina de ajutor in concediu ,ca poate pina atunci cumpar si restul de echipament

Micul Mester spunea...

De-o mana de ajutor e loc oricand :).
De unde esti ?