sâmbătă, 30 ianuarie 2010

lemnul potrivit la timpul potrivit






Daca e iarna, sa fie conifere.

















Sa vorbim putin despre pin si molid.
Pinul poate creste chiar si in pereti de stanca, inghesuindu-si radacinile in fisuri adanci.. Este extrem de expresiv. Nota pentru crescatorii de bonsai : iesi afara si i-a exemplu ; mai ales pinul negru, preferatul meu, poate si al tau.
Molidul, arborele foarte rezistent care se duce atat de sus. Urca pantele arbupte ale muntilor si merge pana in tarile cele mai reci .
Ambii sunt extrem de utili. La baza lor poti gasi (sau iti poti face) adapost. Lemnul usor si elastic este bun la constructii. Uscat, se aprinde repede si arde bine.
Crengile sunt tari (practic partea cea mai dura a arborelui) si se pot folosi atat la construirea adaposturilor cat si la diferite scule, accsesorii. Cu ele poti aprinde focul foarte usor si repede.
Radacinile sunt lungi, elastice (cea mai flexibila parte a arborelui) practic sunt sfori naturale. Fie ca le despici sau nu, impletite sau simple, poti sa legi cu ele tot ce ai nevoie.
Crengutele cu cetina sunt bune la acoperis sau ca material izolator sub sau pe tine sau intre straturile de imbracaminte.Poti semnaliza cu ele , daca le pui pe foc, scot mult fum.
Mugurii, atat de pin cat si de molid sunt foarte buni pentru siropuri si ceaiuri.
Rasina are multiple intrebuintari . Acum o mentionez numa pe cea mai simpla : aprinderea focului (dezvolt altatadata).
Absolut toate partile se pot folosi.
Asa ca daca tot am fost la munte, am luat si ceva creanga de molid, de la ala cazut, stie George care, ...ca-i langa el acolo.
Lingura de molid e robusta si comoda. Inspira incredere. Este exact cum pare, rezistenta. . E o lingura incapatoare, cu forma relativ simpla, usor asimetrica.Numa buna pentru dreptaci, merge si pe stanga, dar nu-i acelasi lucru. detalii marunte, dar care fac diferenta. Este foarte fina.
Totdeauna am zis, ca o lingura reusita este aceea pe care cand o iei in mana nu vrei s-o mai lasi jos.

Cealalta , este facuta dintr-o creanga, de la pinul ala cazut, de pe Cioara, ... aproape de locul unde merem sa bem ceai.
Asta e putin mai mica ca cealalta, si mai usoara. Avand o forma simpla si practica, numa buna de luat la drumetie. Mananci cu ea atat supe cat si paste, sosuri, zacusca, gemuri, eu stiu, ce-ti iei tu cand iesi. Mesteci bine in cana cu ceai, sa se dizolve mierea, zaharul.

Daca ti-e drag de ea, poti mananci cu ea si acasa. Ambele sunt adanci.

Aia de molid e 60 lei, iar asta de pin vreo 50 .
Ambele au forma ergonomica (nu au manerul drept, ca un bat).

Niciun comentariu: