luni, 11 ianuarie 2010

Ca sa-ti fac pofta

Da domle, indiferent de anotimp, in Cheile Carasului ai ce face, atat in chei cat si in padurile ce le imprejmuiesc.
Sunt la tine in tara. Ca si alte locuri frumosase de altfel, dar inca nici in alea n-ai umblat.
Aici insa, apa raului e ceva mai cuarata si are cam aceeasi temperatura tot timpul anului, cu mici exceptii vara daca da soarele tare.
Sunt destul de aproape (cheile) de izvoare. Poti sa bei apa direct din rau, desi, ai si izvoare din loc in loc.
Gasesti multe pesteri, unele la vedere, altele tainuite.
Sunt portiuni pe care poti umbla lejer, dar sunt si unele in care poteca efectiv dispare, lasand loc vaii , strajuita de peretii de stanca. Ca sa urci (in amonte), va trebui sa treci apa de mai multe ori, iar in unele locuri, daca nu vrei sa cateri, va trebui sa inoti, nu scapi usor.
Este insa si o buna parte lejera, loc in care unii isi desfasoara si antrenametele de alergare (acum sa nu-ti inchipui ca-i pavat, sau ca nu poti sa cazi si sa-ti rupi toate oasele), tre sa fi prudent.
De la speologie, la escalada, la trail running si bushcraft, pana la activitati stintifice, si poate relaxare, fie ea activa sau pasiva, aici le poti avea pe toate.
Sunt si alte locuri in care poti face toate astea, dar nu sunt multe sa inglobeze o asa de mare diversitate.
Nu uita, ca pe aici nu sunt sosele, nu trec masini, motoare, atv-uri , tractoare, etc.
Asa ca de cateva ori pe an, venim aici, special sa mesterim cate ceva.
Aici facem arcuri si sageti, tragem la tinta, confectionam sulite si exersam aruncarea . Impletim cosuri , cioplim linguri.
Si multe alte mesterii.
Iar o sa rada Vlad (hateganul) de mine
ca vorbesc la plural (facem, dregem, cioplim) , cand de fapt cel mai des merg singur, ...
E, mai vin baieti, uneori, desi sunt putini pasionati, deocamdata.







13 comentarii:

iron spunea...

la vara poate vin si eu cu copii, imi place prezentarea ma tenteaza sa vad cu ochii mei

Micul Mester spunea...

Haida

Alin Alexa spunea...

crezi ca as putea sa te insotesc intr-una din iesirile tale? mai la vara asa .. din pacate nu prea am prieteni pasionati de asa ceva :-(

Micul Mester spunea...

de ce nu

Micul Mester spunea...

De aia zic, ca-i la noi in tara, ca sa inteleaga omu, ca are acces (rapid, simplu, fara acte, ...).
Practic toti avem aceeasi grtadina, cu paduri si izvoare, cu creste de munti, vai umbrite si umede,cu poieni insorite, cu cascade si pesteri, ...
Dar nu toti vor sa iasa in gradine sa admire macar,
Am zis ca poate omul daca ar sti ce-i acolo, ar veni sa vada, ...atunci hai sa-i aratam.
(si asta-i tot un soi de invitatie in natura)

Adrian spunea...

Felicitari pentru post/blog.

Ma bucur ca sunt oameni dispusi sa impartaseasca locurile frumoase din tara, nealterate inca de hoardele de weekendisti.

Alin Alexa spunea...

Multumesc! am sa revin cu un comentariu/mail cand am sa prind niste timp liber :)

Anonim spunea...

As merge si eu cu mai un prieten asa prin paduri, dar ne e cam frica de animalele salbatice, ca aici in zona noastra ( 20 KM est de Faget, judetul Timis, muntii Poiana Rusca) am auzit ca sunt lupi si ursi. Acuma de ursi nu stiu ce sa zic, dar lupii au mai mancat oi sau capre in cateva ierni. Oricum e foarte fain ce faci, teas insoti oricand daca am fi mai aproape... In orice caz cat de curand ma duc cu cortul undeva aproape de padure..dar intrun loc cu drumuri forestiere.

Anonim spunea...

Organizezi ceva iesiri ca ghid sau doar drumetii ad-hoc? Orice iesire in natura e buna, eram doar curios daca te ocupi cu asa ceva sau e doar pasiune. Sanatate.

Micul Mester spunea...

Nu organizez.
Eu ies cat de des pot, dar de cele mai multe ori singur, ca nu prea iasa lumea in natura. Si daca chiar se intampla sa iasa, e ceva rar si se asteapta conditii ideale, iar eu ies cam pe orice vreme.
In plus e greu sa se inchege o echipa daca nu umla toti cam la fel, daca nu au activitati comune si nu se inteleg (nu se cunosc). Pentru ca ma gandesc asa , ce face omul cand eu ma opresc cate 2-3 ore sa cioplesc ?... daca el nu are treaba cu cioplitul . se plictioseste evident. Atunci ce sa fac, sa nu mai cioplesc nici eu ? Gresit.
Sau ce face omul cand umblaturile continua mult dupa miezul noptii si au inceput de dimineata ?? Se plange evident, ca-i greu, pai ii, dar nici nu trebuie sa fie usor. Sa ajungi sa vezi anumite locuri, uneori tre sa umblii mult.
Poate as fi organizat, daca as fi vazut dorinta si intelegere. Dar suntem popor de oameni pusi pe cearta si leneveala.
O spun din experienta avuta cu sute de persoane in ultimii 10 ani.
Nici nu pornim bine, ca cineva vrea sa se si opreasca. Omul nu intelege ca grup nu inseamna unul singur si ca nevoile trebuiesc rezolvate la nivel de grup, nu de individ. Exista un timp alocat pentru fiecare activitate.
Apoi locul de campare, alegerea traseului, etc, numai complicatii si nemultumiri.
Si pentru ce ? Sa ma complic de placere?
Sa pierd putinul timp liber "din placere" ca sa ce ?
Nu lucrez in domeniul asta, pentu ca in tara asta daca incerci sa faci ceva bun, si evident daca vrei sa faci treaba asta cu norma intreaga adica sa si traiesti din asta, in loc sa fi sprijinit sau macar lasat sa-ti faci treaba, iti vor baga bete in roate si vor incerca sa te discrediteze.
Asa ca momentan nu sunt dispus sa fac asta.
Pun pe blog cate-o farama din ce fac si din ce gandesc.
Poate in viitor daca voi gasi vreo portita si dorinta (in randul oamenilor) de asa ceva , ... mai vedem.
Evident daca vad ca omul este doritor sa iasa in natura si sa practice astfel de activitati sportive sau recreative , niciodata n-am refuzat pe nimeni (care a dorit si a si putut face asta ! ).

Micul Mester spunea...

Aaa, dar mai ies si la ture de mesterit, cand facem tabara si ne desfasuram activitatea pe o perioada de mai multe zile in acelasi loc.
Insa si acolo este esential bunul simt. ne aflam in mijlocul paduri, nu in fata blocului.
Pentru ca am avut oameni cu noi care se apucau sa urle si sa faca tambalau.
Dar cu siguranta ca sunt si oameni faini.
Insa ca sa organizez eu ceva , asta presupune sa am vreo autoritate, ... si n-am. Nu asculta nimeni. Nu sunt mare, nu am "atestat", nu strig la oameni si nu injur, nu ma enervez si nu zic de multe ori acelasi lucru.
In plus, nu merg in locuri in care te dai jos din masina, golesti portbagajul si ai pus cortul la 10 m de drum.
Eu caut locurile tainuite. Umblii o jumate de zi si chiar o zi intreaga, ca sa gasesti loc de tabara.
Dar aici, cine ajunge vede treburi frumoase, insa tre sa stie sa se comporte. Nu se face mizerie,galagie, nu se abuzeaza de mediu.

Anonim spunea...

aha, eu am intrebat vazand comentariile de mai sus. acuma nu toti is la fel, altii mai vorbareti, altii mai tacuti, da credeam ca grupul se formeaza pentru atingerea unui scop. se mai intampla sa vina unii pentru altceva in natura si atunci apar diferentele astea. cat despre cioplit, ala ii un mestesug care se poate si invata, nu? eu unu as fi curios sa te vad la lucru, cioplind la vreo lingura sau cana. poate trag o fuga in zona aia la vara, ca nam fost niciodata din pacate, si imi arati cum sa fac si eu o lingura. daca vrei bineinteles, ca altfel tre sa o cumpar :))

Concretramirez spunea...

Impartasesc aceleasi valori. Bravo!