joi, 14 ianuarie 2010

simplu si practic


Ai vazut in filme , ca unii baieti, militari dastia, au pe cap cate-o banderola, ai crezut poate ca daca Rambo o avea, restul o poarta ca sa fie smecheri (ca el).
Lunetistul, cat si ceilalti, mai ales in zone calde, au pe cap o banderola, care sa absoarba transpiratia care altfel i s-ar scurge in ochi. Stii ca transpiratia contine multe saruri. Aceste saruri irita ochiul si provoaca usturime. Daca clipesti cand nu trebui, poti muri. In plus, nu-i nici o placere sa te usture ochi si sa fie rosii.

Las filmele si revin la realitate.


Baticul de bumbac


Din nou poate ai interpretat gresit. Baticul de bumbac ?, ... aaa, il stiu, mai poarta unii baieti, ii vad deseori prin oras, ah ce ma enerveaza, ce tot isi pun carpele alea pe cap???

Pai ia fi atent, ca poate iti vei schimba mentalitatea in privinta asta .

Ai dreptate, cei mai multi nu stiu de ce il poarta.

Cu toate astea , baticul are dimensiuni si greutate redusa , dar este extrem de util.

Uite, il vezi pe Vali in poza ca il tine pe cap ca sa nu-l bata soarele. Nu-i o placere la sfarsit de zi , sa nu poti dormi ca esti tot ars pe cap, pe frunte.

Hai sa-ti expun cateva intrebuintari ale baticului :

- pentru ca il ai asupra ta tot timpul, mai ales la excursie, ia gandeste-te, bate vantul si esti transpirat pe frunte, acum deja tie rece, dar nici caciula nu o poti pune, ca te incinti prea tare.Iei baticul si ti-l legi pe cap (ca-n poza)

- vara, caldura mare, alergi si nu vrei ca transpiratie sa-ti inunde ochii, sa-i irite, asa ca iti legi baticul ca pe o banderola in jurul capului si iti absorbe numa bine .

- iarna la munte, il porti legat la gat si tine cald si daca viscoleste, iti acoperi caile respiratorii, la fel procedezi si-n desert. Din nou revin la filme ( ca acolo vezi ce-a fost in trecut) , ai vazut baieti cu pistoale ca aveau batic la gat, de aia il purtau, ... in desert, cand bate vantul se ridica particolele fine de nisip, pe care daca nu-ti projezi nasul, le vei inhala.

-iarna in munti , daca ai uitat ochelarii de soare ii bai, pentru ca razele sunt puternice si mai reflecta si din zapada, in cateva ore iti faci praf ochii, faci oftalmie. Nu astepta pana nu mai vezi. Improvizeaza. Ia baticul, leaga-l la ochi si priveste prin el. Ideea e sa-ti umbresti ochi ca sa limitezi cantitatea de lumina care patrunde (despre asta o sa detaliez mai incolo).

- cand te spargi la mana, la picior, te tai, te zdrelesti in lemne, pietre, ... baticul e primul cu care te poti lega - pansament, garou.

- in batic poti culege fructe, seminte, insecte, larve.

- il poti folosi sa filtrezi apa de sedimente sau sa-l adaugi la un filtru mai elaborat ( o sa detaliez)

- daca ai bai la incheietura bratului sau incepe sa te doara genunchiul dupa drum lung, il iei si-l legi sa-ti sustina.

- foloseste baticul sa te racoresti, sa-ti scazi temperatura, sa nu faci hipertermie. Il umezesti si te racoresti.

- daca ai parul lung, il poti lega sa nu-ti intre in ochi, cand cateri sau lucrezi.

- poti culege apa cu el, daca il legi de un pom inclinat, cand ploua tare. Ii lasi un capat sa atarne , si apa ce se scurge de pe trunchi, se absoarbe in batic, apoi se scurge in cana pe care ai asezat-o sub el.

- sti ca daca iti pierzi o manusa, e bai. Nu te gandi prea mult, leaga baticul pe mana sa-ti acopere toata palma si degetele, fa-i nod si tine mana inchisa sa nu se piarda caldura. In felul asta poti scapa de degeratura.

- ii faci un nod la un capat si poti plesni insectele cu el, greieri, lacuste, etc, pe care dupa ce le prajesti, fierbi sau usuci, le poti manca.

- il poti folosesti ca fata de masa, sa mananci pe el, nu pe jos.

- poti sa-l pui sub tine sa nu te asezi intr-un loc prafos. Mai tarziu il speli, care-i problema.

- poti curata cu el, il umezesti si iti cureti cortul, sacul de dormit rucsacul , ...

- poti ridica obiecte fierbinti, o oala de pe foc de exemplu. Il infasori pe mana si nu te arzi.

- cand ploua tare si ai un cort slab, se infiltreaza, am patit de multe ori. Atunci vei cauta ceva cu care sa absorbi apa si storci afara. Baticul face treaba buna si aici.

- il poti folosi ca saculet, sa pastrezi si sa transporti in el, ciupercute, fructe,boabe, insecte.

- in cazuri extreme, il infasori pe un bat si daca ai grasime, uleiuri, combustibil, alcool, poti improviza o torta.

- iti poti sufla nasul in el, il folosesti pe post de batista. Ee, zici tu, imi suflu nasul afara, ca pe santier, dar cand esti in cort, e noapte si afara e viscol, esti in sacul de dormit si ai vrea sa respiri, dar aerul nu intra, ca nasul e plin, ...

- la nevoie il poti folosi si ca petec la o haina, la sacul de dormit pe care l-ai ars , ca era subtire si noaptea te-ai apropiat de foc si acum ai gaura in el ( tu n-ai patit ? nu-i nimic, stiu cativa care au patit), ca ai trusa de cusut la tine in trusa de supravietuire ( o sa detaliez continutul trusei)

- il poti folosi pe post de fitil la o lampa cu ulei. Tai fasii (o sa detaliez cum se face lampa cu ulei)

- il poti lasa legat la vedere , ca semn ca ai trecut pe acolo.

- poti culege dimineata apa din roua. Am adunat o cana in 5 minute . Il plimb prin iarba si storc in cana.

- daca il alegi trategic, adica vara sa fie alb, galben (deschis la culoare) sa nu te incinti, iarna inchis la culoare sa se usuce repede sau iti alegi culori stridente : rosu, albastru,verde neon, portocaliu - vei putea sa semnalizezi cu el, aceste culori fiind vizibile de la departe. Legi de un bat, sau batul de schi daca ai si-l fluturi, sa te vada elicopterul. (asta daca nu ai alta posibilitate de semnalizare, rachete, fum, etc, detaliez mai tarziu)

- asezat sub sapca, iarna, la munte, te umbreste si iti protejeaza ceafa si urechile de razele ultraviolete (cum vezi ca poarta expeditionarii)

- il poti folosi pe post de burete, sa te speli cu el la rau

- ca prosop, dupa ce te speli dimineata pe fata, te stergi cu baticul.Se usuca repede, daca il legi la incheietura mainii.

- il poti folosi ca arma pentru a te apara de atacator : asezi la intr-un colt o piatra, bila, ceva, il infasori si-i faci nod. Cu el il poti plesni peste ochi, in fata sau in testicule. (poate pe tine nu te-a atacat nimeni inca, nu-i nimic mai e timp. Sau poate esti mare si puternic, dar fata asta nu e.

Si mai sunt si alte intrebuintari pe care nu le mai trec, ca o sa zici ca-s prea radicale.

Mai gaseste si tu.

11 comentarii:

Alin Alexa spunea...

imi place ca scrii foarte des si continutul e de calitate :)

Gabi spunea...

Poate ar fi bine sa ai si un contor sa vezi cam cita lume citeste ceea ce scrii. Desi nu fac multi comentarii (din varii motive), cred ca sint destui interesati de subiectele pe care le atingi sau macar de modul in care o faci.

Micul Mester spunea...

Gandirea practica ma face sa pun intrebarea : la ce foloseste sa stiu cata lume intra si citeste ?
Cine intra si citeste, sa fie sanatos, si cine nu, sa fie sanatos si el.
Cine vrea intreaba,daca stiu, raspund. Cine nu vrea nu inteaba.
Oricum postez toate comentariile
(cu mici exceptii, ptobabil,inca n-am intalnit cazuri)

Gabi spunea...

Pentru unii ar fi o chestie de motivatie, pentru altii se pare ca nu :-) .Am citit pe un blog (tot astazi) cauzele pentru care o persoana a inceput sa isi prezinte gindurile celorlalti si am considerat ca "un contor" ar contribui la acea "motivare", atita timp cit nu are inca un feedback consistent.
Am vazut ca iti doresti si sa vinzi cite ceva => ar fi bine sa stii citi oameni intra pe site-ul/blogul acesta (sint disponibile tot felul de statistici - privitoare la cuvinte cheie, zone geografice, etc.).
PS Nu am luat intrebarea ta ca pe o "contra" si sper ca raspunsul meu sa nu fie scris=>inteles in acest sens.

Micul Mester spunea...

Vorbesc direct (is mai taran),dar nu contrez.
Imi place conversatia, de preferabil constructiva, da-i buna oricare.
N-am treaba cine ce zice,la propriu, nu ca figura de stil.
Eu pun aici doar ce simt si cate ceva din putinul pe care-l stiu.
Cioplesc linguri de lemn,... uneori mai vand din ele.
Caut sa arat omului locuri frumoase.
E ca si atunci cand primesti o prajitura mai mare decat poti manca si-ti doresti so imaparti.

Gabi spunea...

Nu pot sa iti doresc decit oameni cit mai "pofticiosi", cu dorinta de conversatie :-) ... si era sa uit - cit mai mult timp in care sa iti satisfaci pasiunile si sa le imparti cu noi.

seaquest spunea...

bun de stiut , am ce letura la birou se ne mai scrii daca om reusi sa ne vedem la fata dau o tuica buna....

Anonim spunea...

salut stiu ca pare o intrebare a proasta dar cum sa fac sa leg baticul?nu gasesc nicaieri datimi un buzz la id : cata.swat si facetimi un minitutorial ... Sallutare

Micul Mester spunea...

Ce tutorial,nu stiu io cu astea ! ... vi la padure si-ti arat :)).

Constantin spunea...

Mi-a placut blogul si il citesc cu mult interes. Scrii despre lucruri practice care pot fi de folos oricui. Mai ales celor care drumetesc; sau -doar!- merg la pescuit sau vanatoare.
Dar - no offense!- cu oaresce greutate. Se strecoara- cu siguranta din multa graba- unele greseli de scriere.
Succes in tot ceea ce iti propui!

Micul Mester spunea...

Las ca-i bun.
Eh, esti nou inca, pana te inveti cu "stilul", ca dupaia mere :))